Venster Acties

Registraties zijn gesloten

Helaas, u bent te laat om nog een ticket te bemachtigen. Maar op het evenement zelf is nog een aantal last-minute tickets aanwezig!

Landelijke Bewonersdag: Bedrijvige Buurten

Door LSA

Waar en wanneer

Datum en tijd

Locatie

Bijlmer Sportcentrum Anton de Komplein 157 1102 DR Amsterdam Netherlands

Kaart en routebeschrijving

Zo werkt het

Beschrijving

Op zaterdag 3 november organiseren we weer een Landelijke Bewonersdag! Dit keer is de grootste bewonersbijeenkomst van het jaar in Amsterdam Zuidoost.

Steeds vaker gaan bewoners een stap verder. Een stap verder dan inspraakparticipatie. We wachten niet meer op wat we ‘mogen’ van de overheid. We gaan. Braakliggende terreinen worden buurttuinen, leegstaande panden worden BewonersBedrijven. Vervuilde speeltuinen worden omgetoverd tot prachtige plekken waar mensen samenkomen. Leegstaande kantoorpanden worden sportscholen en werkgelegenheidsprojecten ineen.

Niet afwachten, maar gaan

En dan zoeken we verbinding: met elkaar, met ondernemers, welzijn, ambtenaren en met de politiek. En steeds vaker blijkt dat het werkt. En steeds duidelijker blijkt dat we keihard nodig zijn: bedrijvige bewoners in bedrijvige buurten. Juist nu. Daarom organiseert het LSA, samen met onze partners, een dag om deze bedrijvigheid te vieren en te stimuleren.

Creatieve ondernemers

Dat we dat nu in Amsterdam Zuidoost doen, is geen toeval. Hier gebeurt geweldig veel. Dit Amsterdamse stadsdeel is enorm vernieuwd. Dat ging niet allemaal soepel, maar er is wel veel energie losgekomen. En er worden nieuwe kansen gezien en gegrepen. Bijvoorbeeld in Heesterveld. In dit stukje ‘oude’ Bijlmer dat wegens geldgebrek nog niet is gerenoveerd of gesloopt zitten sinds kort culturele ondernemers. De buurt was vervallen, het is nu een spannende hotspot.

Een ander voorbeeld is het buurtambassadeurs-project. In de relatief nieuwe woonwijk Nieuw Grunder zitten de vrijwillige buurtambassadeurs. Deze buurtbewoners activeren en verbinden bewoners en organisaties, simpel en doeltreffend.

Programma

10.30 - 12.00 uur Openingsblok

Waarin onder meer de hilarische tante Jetty Mathurin ons welkom heet, acteur en host Pim Veth ons wakker schudt, het LSA historische woorden spreekt en we met zijn allen demissionair minister Liesbeth Spies gaan ondervragen (zoals de Nova College Tour)

12.00 - 15:00 uur Middagblok

We gaan in groepen ontdekken hoe leuk het in de Amsterdam Zuidoost is. Er zijn ruim 20 excursies binnen de volgende thema’s: Wijkeconomie, Creativiteit, Zeggenschap, Zorg en hulp en Leren. Ook zijn er verschillende Bewonerscolleges, daarin leren we onder meer hoe BewonersBedrijven werken, hoe een Buurtwet bewoners zou kunnen helpen, hoe je je eigen servicekosten omlaag kunt brengen en hoe jongeren meer zeggenschap in de wijk proberen te krijgen.

Wilt u meer info over de thema's en de Bewonerscolleges? Op deze pagina staat de informatie op een rij.

15.00 – 16:00 uur Slotblok

Wat is de opbrengst van de dag? En waar gaan we naar toe? Spoken word-artists, visuele visionairen, actieve bewoners en betrokken bestuurders kijken allen op eigen wijze terug op de dag en vooruit naar de toekomst. Daarna netwerken met lekkere muziek en een borrel

Praktische informatie

Wat: Landelijke Bewonersdag 2012

Wanneer: 3 november, van 10:30 tot 16:00

Waar: Bijlmer Sportcentrum, Anton de Komplein 157, 1102 DR Amsterdam Zuidoost

Kosten: het is kostenloos en inclusief catering, wel aanmelden!

Meer informatie: vanaf half oktober via www.landelijkebewonersdag.nl

Vragen over de dag: LSA, Oudkerkhof 13b, 3512 GH Utrecht, 030-2317511, info@lsabewoners.nl

Twitter: #LBD12

Kom op 3 november naar de Landelijke Bewonersdag 2012: Bedrijvige buurten!