€ 25

Landelijke dag Cultuurwetenschappen

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Grotiusgebouw

10 Montessorilaan

6525 HR Nijmegen

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Restituties tot 7 dagen voor evenement

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Geachte student(e),

Traditiegetrouw organiseert het cluster Cultuurwetenschappen van de Faculteit Cultuur- en Rechtswetenschappen aan het begin van het academisch jaar een landelijke studiedag – tevens bedoeld als ontmoetingsdag – voor al zijn studenten en medewerkers. Hierbij nodig ik u van harte uit om de landelijke dag Cultuurwetenschappen 2018 bij te wonen op zaterdag 13 oktober a.s. in het Grotiusgebouw van Juridische Faculteit van de Radboud Universiteit Nijmegen. Let op: dit is niet de gebruikelijke locatie, maar er wel dichtbij! (Zie kaartje: Nr. 4) Onder dit gebouw is een parkeergarage, waarvan gebruik kan worden gemaakt.

Thema van de dag:

Een breed publiek


Het is welhaast een archetype: de geniale maar volkomen wereldvreemde geleerde die in een afgesloten ruimte – een laboratorium, maar symbolisch een ivoren toren – volkomen onbegrijpelijk onderzoek doet. Alleen voor hemzelf, want het is altijd een man, is de betekenis van dit onderzoek duidelijk.

Al dan niet op aandrang van een overheid die steeds harder hamert op het belang van valorisatie, proberen wetenschappers zelf van dit imago verlost te raken. Zo richten zij zich in TED-talks uitdrukkelijk tot een breed publiek. In de cultuurwetenschappen zien we de opkomst van tijdschriften als Geschiedenis Magazine, Kunstschrift en Filosofie Magazine, die zich ten doel stellen nieuwe wetenschappelijke inzichten voor een breed publiek toegankelijk te maken. Een vergelijkbaar initiatief is het uitroepen van een ‘Denker des Vaderlands’, die expliciet de opdracht heeft filosofische discussies voor een breed publiek inzichtelijk te maken. En in de geschiedenisstudie is plaats ingeruimd voor een nieuw vak, publieksgeschiedenis, dat betrekking heeft op de vraag hoe de resultaten van historisch onderzoek aan een breed publiek kunnen worden gepresenteerd.

Maar het brede publiek is niet alleen een groep tot wie wetenschappers zich richten, tegelijk is ook anderszins belangstelling voor deze groep ontstaan. Wat las dit brede publiek eigenlijk? De ‘groten’ van de letterkunde die ook in literatuurgeschiedenissen volop aandacht krijgen, of juist andere auteurs? Welke reproducties had het aan de muur? Naar welke muziek luisterde het bij voorkeur? Voor welke aspecten van het verleden had het belangstelling?

Zoals u in het bijgevoegde programma kunt lezen wordt het thema van de Landelijke Dag Cultuurwetenschappen 2018 langs verschillende disciplinaire en thematische invalshoeken benaderd. Tijdens het ochtendprogramma wordt een breed palet aan lezingen en werkcolleges rondom dit thema aangeboden door stafleden van het cluster Cultuurwetenschappen van de Faculteit Cultuur- en Rechtswetenschappen.

’s Middags verzorgt prof. Erica van Boven een lezing over dit thema. Erica van Boven studeerde Nederlands in Groningen. Na diverse functies als docent en onderzoeker promoveerde zij in 1992 aan de RUG. Na een aanstelling in 1993 als universitair docent moderne Nederlandse letterkunde aan de RUG, werd zij in 2000 benoemd als opleidingsdirecteur cluster Nederlands aan de Faculteit der Letteren. Sinds april 2003 is zij universitair hoofddocent en tevens, sinds 2006, programmadirecteur van de Graduate School of the Humanities. Sinds 2011 is zij hoogleraar Letterkunde aan de faculteit Cultuurwetenschappen van de Open Universiteit. Zij deed onderzoek naar de boeken die door grote groepen gewone lezers werden en worden gelezen.

De inschrijvingsprijs bedraagt dit jaar € 25,00.

Wij hopen u op 13 oktober a.s. te kunnen begroeten,

Namens de medewerkers van de faculteit,

Prof. dr. R. de Wilde

Decaan Faculteit Cultuur- en rechtswetenschappen.


ps Mocht u na aanmelding verhinderd zijn, dan verzoek ik u dit door te geven via 045-5762375 of via email stz.cenr@ou.nl


DE ROUTEBESCHRIJVING EN HET PROGRAMMA MET DE LIJST VAN AANGEBODEN LEZINGEN KUNT U VINDEN OP HET OPLEIDINGSPORTAAL CULTUURWETENSCHAPPEN IN YOULEARN https://youlearn.ou.nl/web/opcw0001/dashboard


Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Grotiusgebouw

10 Montessorilaan

6525 HR Nijmegen

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Restituties tot 7 dagen voor evenement

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen