€ 0 – € 30

Landelijke OOP-dag - Op weg naar jou!

Evenementgegevens

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Hotel Belmont - Ede

Goorsteeg 66

6718 TB Ede

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Restituties tot 30 dagen voor evenement

Vrienden die gaan
Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Op deze landelijke OOPdag neemt wetenschapsjournalist Mark Mieras ons mee in ons eigen hoofd. Hij vertelt wat zich in onze hersenen en in die van kinderen en jongeren afspeelt.

Een greep hieruit:

Elk brein is anders, bijzonder, dus elke leerling is een verhaal.

Jongeren zijn snelle denkers, ouderen diepe denkers.

Fouten maken is voor de hersenen een voorwaarde om betekenis te geven en te leren.

Mensen spelen levenslang.

De hersenen laten zich leiden door de kleine succesjes van alledag.

De drang om het eigen talent te ontwikkelen ontstaat vaak na een succeservaring.

In elk hoofd woont een verteller die dagelijks (en ook ’s nachts) in de weer is om de zandbak met onze losse ervaringen te ordenen en toegankelijk te maken.

Mentale vermoeidheid is meestal het gevolg van onder-, en niet van overbelasting. Kinderen komen niet ‘moe’ uit school omdat hun hersenen hard gewerkt hebben maar omdat hun hersenen zich hebben zitten vervelen.

In het ochtenddeel krijg je ook nog informatie over de stand van zaken aan de diverse cao-onderhandelingstafels in het algemeen en over de OOP-onderdelen hierbij in het bijzonder.

WORKSHOPS

’s Middags zijn we op weg naar jou in twee workshoprondes met voor elk wat wils:

“Leren hoe leren werkt” voor onderwijsondersteuners die in de klas assisteren

Omgaan met cultuurverschillen

Zeggen wat je wilt! En het ook bereiken

In drie stappen naar vitaler werken

Djembéworkshop: muziek verbroedert en brengt ons tot elkaar

Jongeren, motivatie en gedrag

Impact van sociale media

STUDIEDAG OOP

Noteer, reserveer, blokkeer 14 november in de (school)agenda en kom naar Ede. Bespreek dit ook samen met je collega’s (lid of geen lid van CNV Onderwijs) en laat dinsdag 14 november opnemen in het jaarrooster of scholingsplan van je school als een studiedag voor het OOP. Je hebt tenslotte budget en/of uren (hangt van je cao af) om elk schooljaar studiedagen te bezoeken of om bij te scholen. Ook de reiskosten kun je declareren vanuit het budget van je school. Je hebt evenveel rechten als leraren om je zelf te bekwamen, en om aan je loopbaanontwikkeling te werken!

KOSTEN

Leden van CNV Onderwijs/Connectief nemen gratis deel aan de OOPdag, introducees van leden betalen €15, niet-leden zijn ook welkom; zij betalen een bijdrage in de kosten van € 30:

PENDELBUS

Net als vorig jaar kan je gebruik maken van de pendelbus (vertrek 9.15), die je van station Ede-Wageningen (uitgang aan centrumzijde, bij het busstation) naar Belmont brengt. Als je hier gebruik van wilt maken, vink dit dan aan in het aanmeldingsformulier. 16.30 vertrekt de pendelbus weer naar het station.


NADERE INFORMATIE

Inleiding door Mark Mieras, wetenschapsjournalist, gespecialiseerd in hersenonderzoek:

Elke leerling is een verhaal

Het is voor elke leerling belangrijk om zich gezien te voelen. Juist ook de onopvallende leerling en de ‘lastige’ leerling. Eén blik van verstandhouding, een paar juist gekozen woorden, een high five na dat lastige en o zo belangrijke proefwerk, zo maak je voor hen het verschil. Wetenschapsjournalist Mark Mieras vertelt waarom juist dit zo belangrijk is voor het succes van veel leerlingen in het PO, VO en MBO. Samen met ons duikt hij in de hersenen: elk mens is een verhaal.

Workshops

Leren hoe leren werkt

Veel leerlingen ontsporen doordat ze leren met de verkeerde gedachten en emoties. Dat komt door verkeerde ideeën over leren. In deze workshop neemt wetenschapsjournalist Mark Mieras met ons de misverstanden door over leren. Vergeten en fouten maken is bijvoorbeeld helemaal niet erg, het helpt je juist bij het leren, tenminste als je er op de juiste manier mee omgaat. Deze workshop is gericht op onderwijsassistenten.

Mark Mieras is wetenschapsjournalist & natuurkundige, gespecialiseerd in hersenonderzoek.

Omgaan met cultuurverschillen

In deze workshop gaan we aan de slag met het begrip identiteit. Wanneer je meer zicht heb op je zelf, kan je ook beter omgaan met anderen. En hoe mooi zou het zijn wanneer je ontdekt dat er verschillen mogen zijn en als je ontdekt dat dit juist verrijkend kan zijn voor jezelf én de ander?

Wanneer je aan cultuur denkt, dan kan godsdienst of religie een rol spelen. En wanneer je aan godsdienst denkt, speelt cultuur een rol. De vraag is of deze redenering klopt. Ook dat gaan we onderzoeken in deze workshop.

Het is een workshop waarin de deelnemers veel aan het werk worden gezet, en waarbij je daardoor nadrukkelijk werkt aan je (professionele) ontwikkeling!

Wim Wever, is werkzaam als onderwijsbegeleider identiteit en levensbeschouwing bij Arkade in Noord-Holland. www.arkade.nl

Zeggen wat je wilt! En het ook bereiken

Workshop doelgericht communiceren met ‘de baas’

Sta je op je strepen of heb jij een streepje voor bij je werkgever?

Merk je dat het soms lastig is om voor jezelf op te komen, je rechten bespreekbaar te maken, je grenzen aan te geven, of om duidelijk te maken aan je leidinggevende hoe jij het werk wil organiseren? Zou je hier beter in willen worden? Of lukt het juist heel goed om duidelijk te zijn, maar leidt het tot ruzie in plaats van tot resultaat? Dan is deze workshop voor jou!

In deze workshop leer je:

  • Je eigen communicatiestijl te herkennen
  • Wat wel en niet werkt in contact met anderen
  • Hoe je duidelijk bent over wat je wilt, zonder in een conflict te belanden
  • Welke manieren van overtuigen je in kunt zetten om je doel te bereiken

Leendert Stam is trainer/adviseur van CNV Academie www.cnvo.nl/academie/

In 3 stappen naar vitaler werken

Onderwijsondersteuners zijn de (vaak letterlijke) steunpilaren in de school. ‘Zorgen voor’ zit als het ware in het DNA van een ondersteuner.

Maar je kan pas voor een ander zorgen als je goed voor jezelf zorgt! Daarvoor is het belangrijk dat je zorgt dat je energiegebruik in balans in met de energie die je hebt of krijgt door de dingen die je doet. Hoe houd je jouw eigen energiebalans goed? Hoe blijf je vitaal werken in de school (of in de klas?) Hoe zorg je goed voor jezelf in deze tijd waarin veel van ons gevraagd wordt?

Zijn dit vraagstukken waar jij weleens mee rondloopt, dan is deze workshop wat voor jou.

Tijdens deze workshop gaan we aan de slag met de drie stappen om jouw stressniveau te verlagen. Je krijgt inzicht in wat jouw grootste stressbronnen zijn en je krijgt praktische handvatten om deze aan te pakken en daarmee vitaler en plezieriger te werken.

Karen Frank is vitaliteitscoach en ondersteunt mensen en organisaties bij het maken van bewuste keuzes rondom werk en vitaliteit: "Veerkrachtig en vitaal zijn vind ik een groot goed. Dat betekent voor mij: iedere keer opnieuw zoeken hoe je het best in een situatie kan functioneren en daarbij trouw zijn en blijven aan jezelf. Alleen dan kan je je creativiteit, kennis en talent optimaal gebruiken en ben je in staat daadwerkelijk het verschil te maken voor je collega, voor de organisatie en vooral voor zichzelf."

Djembéworkshop: muziek verbroedert en brengt ons tot elkaar

Tijdens onze populaire djembé workshop wordt op de djembé's gezamenlijk een spetterend muziekstuk neergezet. Na de eerste kennismaking met de basisklanken van de trommel ontstaat al snel samenspel en voor iedereen het weet maakt men muziek! En muziek met de djembé zorgt altijd voor beleving, voor energie die gaat stromen, en vooral voor plezier!

Koko Lawson is de oprichter van Djembé Défi. Koko bracht z’n muzikale roots mee naar Nederland om hier full time zijn geliefde muziek te delen met wie maar wil.

Dat muziek mensen samenbrengt, verbroedert en verbindt, weet Koko als geen ander en dat is precies waar zijn passie ligt!


Jongeren, motivatie en gedrag

‘Zonder contact, geen contract’

Conciërges zijn de ‘baas’ in de vrije ruimte van de leerlingen in het onderwijs. Deze specifieke context geeft enerzijds beperkingen (minder structuur en duidelijke kaders) maar ook veel mogelijkheden om leerlingen te bereiken en te beïnvloeden. Leerlingen bevinden zich in een levensfase waarin ze hun persoonlijkheid aan het ontwikkelen zijn, waarmee ze het in hun verdere leven moeten doen.

Wat zijn de kenmerken van deze levensfase? Wat is hierin normaal en wanneer dreigt de ontwikkeling vast te lopen? Hoe komt het dat jongeren zich niet willen laten bereiken en hoe ga je om met leerlingen die ‘het bloed onder je nagels vandaan kunnen halen’? Is er verschil tussen meisjes en jongens? Wat doe je met leerlingen die ‘straf-ongevoelig’ zijn? Hoe ga je om met vertrouwelijke informatie en hoe werk je samen met leerkrachten, ouders en ‘deskundige’ hulpverlening? Kennis over dit soort kwesties geeft soms simpele openingen binnen moeilijke en soms vastgelopen situaties.

Casper Nusselder is Seniortrainer bij FiAC Opleidingen & Trainingen

Impact van sociale media

Digitale Leefwereld van Jongeren

Als oop-er heb je vaak een taak in school m.b.t. toezicht en veiligheid. Waar je tegenaan loopt is dat je vaak niet weet wat de jeugd allemaal met hun telefoon doet in pauzes e.d. Zij zijn met allerlei media bezig waar je nog nooit mee bezig geweest bent. Als er een calamiteit plaats vindt, of je hebt woorden met een leerling, dan staat dit voordat je het weet in een filmpje op allerlei media. Vaak zijn oop-ers zich daar niet voldoende van bewust. Soms zijn er hypes aan de gang waar je geen weet van hebt, maar heb je wel met de gevolgen te maken.

In de workshop gaan we aan de slag met de volgende onderwerpen:

- Wat is er allemaal gangbaar onder de jeugd? In welke digitale leefwereld groeien jongeren anno 2017 op? Wat zijn ontwikkelingen en trends in deze nieuwe leefwereld? En hoe zit het dan met veiligheid, privacy en grenzen bewaken?

- Hoe kan je voorkomen dat online media tegen je werken of de school negatief belichten?

- Hoe signaleer je pestgedrag via internet?

- Zijn er ook positieve kanten aan de digitale leefwereld?

Kortom je doet in de workshop kennis op van wat er zoal te koop is, zodat je een aanknopingspunt hebt om in gesprek te komen met jongeren.

Meike Schreurs is Jongerenopbouwwerker bij R-Newt, ContourdeTwern

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Hotel Belmont - Ede

Goorsteeg 66

6718 TB Ede

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Restituties tot 30 dagen voor evenement

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen