LBJ (2018)

Venster Acties

LBJ (2018)

.

Door Filmhuis Parklaan

Waar en wanneer

Datum en tijd

di. 2 mei 2023 20:00 - 22:00 CEST

Locatie

Filmhuis Parklaan Parklaan 7 3972 JX Driebergen-Rijsenburg Netherlands

Beleid voor refunds

Geen refunds

Over dit evenement

Rob Reiner

Een Texaanse hark die waarmaakt wat hij zegt

Rond president Lyndon Baines Johnson (1908-1973) hangt de geur van verlies. In 1968 stelde hij zichzelf niet herkiesbaar voor een tweede termijn, een unicum. Johnson vreesde een fiasco nu de VS diep verdeeld waren door zijn escalatie van de Vietnamoorlog – een erfenis van zijn voorganger John Kennedy- en rassenrellen. Maar achteraf blijkt Johnson een van de effectiefste presidenten van de 20ste eeuw.

Regisseur Rob Reiner toont Johnson (Woody Harrelson) niet als de man achter de Vietnamoorlog, maar als de pragmatische politicus die zwarte Amerikanen gelijke rechten gaf. Algemeen werd verwacht dat Johnson als zuidelijke, conservatieve Democraat na de moord op Kennedy in Dallas in 1963 diens progressieve lijn zou terugdraaien. Maar als ervaren, machtige senator die het Capitool als zijn broekzak kende, zette Johnson die idealen juist veel voortvarender in beleid en wet om dan Kennedy ooit had gekund. Onder het motto The Great Society beëindigde hij zuidelijke segregatie en discriminatie, expandeerde hij de welvaartsstaat met programma’s als Medicare en Medicaid, stimuleerde hij publieke tv, wildparken, wapencontrole.

Omdat van het taaie wetgevingsproces van de Civil Rights Act moeilijk spannend drama valt te maken, zoekt Reiner dat in de meer dan stekelige verhouding van Johnson met de Kennedy-familie. Het levert amusante scènes op tussen de stijve Texaanse hark maar ook sluwe politicus, en de glamourrijke Kennedybroers John en Bobby. “Je hebt werkpaarden en sierpaarden”, zegt Johnson over hun verhouding, waarbij wel duidelijk is wie het werkpaard is. Het zijn amusante scènes in de wat flatterende rehabilitatie van Johnson van Vietnamschurk (in 1968 vochten er meer dan een half miljoen Amerikaanse soldaten in Vietnam) tot standvastige politicus die waarmaakt wat hij zegt.

IMDB 6,5 - 1h38 min

Klik hier om de trailer te bekijken

Beste Filmfan,

Hartelijk welkom, fijn dat u naar de film komt. In verband met Corona/COVID 19 hebben we een aantal maatregelen genomen om er voor iedereen een prettige en veilige voorstelling van te maken.

Voordat u naar de film komt, beantwoord dan de volgende vragen:

  • Heeft u nu Corona/COVID 19?
  • Heeft u één of meerdere van de volgende symptomen: verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, benauwdheid, koorts (meer dan 38 graden Celsius)?
  • Bent u in thuisisolatie of quarantaine?

Heeft u een van de vragen met ja beantwoord op de dag van de voorstelling? Dan mag u niet naar het Filmhuis komen.

Op de avond van de voorstelling gaat het ook anders dan anders:

  • Neemt u uw e- ticket mee?
  • De deuren gaan om 19.30 open, wilt u tot die tijd buiten wachten?
  • Wilt u bij binnenkomst uw handen minimaal 30 seconden ontsmetten? Er zijn ontsmettingsmiddelen voorhanden.
  • Na afloop kunt u napraten, klinken en een glaasje drinken.

Helpt u mee om de grenzen van een ieder te respecteren? Hartelijk dank!

Over de organisator

Georganiseerd door
Filmhuis Parklaan