€ 15,75 – € 21

Lezing: Artemisia Gentileschi

Venster Acties en details

Vanaf € 15,75

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Krugerkamer

Krugerplein 17

1092 KA Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Restitutiebeleid

Restitutiebeleid

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Beschrijving van het evenement
Geen andere vrouw in het barokke Rome schilderde beter dan Artemisia Gentileschi.

Over dit evenement

Zo, dat is eens een boude uitspraak, maar wie er iets tegenin probeert te brengen, stuit op twee grote uitdagingen: Gentileschi was simpelweg keigoed en had nauwelijks vrouwelijke concurrentie. Dit kwam mede doordat het verwachtingspatroon jegens vrouwen niet bepaald in een artistieke carrière voorzag. Artemisia Gentileschi (1593-1652/1653) had echter niet alleen een bovengemiddeld talent, maar ook een sterke wil en het geluk dat haar vader schilder was. Zodoende groeide ze op tussen de verf en kon ze haar talent ontplooien. Ons geluk is dan weer dat het Rijksmuseum Twenthe tussen 26 september en 23 januari een tentoonstelling aan Artemisia Gentileschi wijdt.

Gentileschi’s schilderkunst was beïnvloed door de stijl van Caravaggio, die met zijn dramatiek en sterke contrasten tussen licht en donker (chiaroscuro of clair-obscur) half Europa inspireerde. Gentileschi’s zelfportretten, Bijbelse voorstellingen en bewaard gebleven brieven geven een inkijk in een zeventiende-eeuws kunstenaarsleven met een dosis misogynie. Dat laatste zou haar postuum ook parten spelen, want Gentileschi wordt sinds enkele decennia pas weer gewaardeerd.

De lezing vindt plaats in De Krugerkamer. Gelieve uw coronapaspoort (de qr-code) met legitimatie mee te nemen, die bij binnenkomst door de vriendelijke medewerkers van De Krugerkamers zal worden gecontroleerd.

Zij zullen na de lezing een toepasselijk Italiaans menu serveren, waarvoor u zich apart kunt aanmelden. Het menu zult u ca. een week van tevoren separaat toegestuurd krijgen.

De lezing wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Krugerkamer

Krugerplein 17

1092 KA Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Restitutiebeleid

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

{ _('Organizer Image')}

Organisator Bureau Boeiend

Organisator van Lezing: Artemisia Gentileschi

Bureau Boeiend organiseert lezingen, cursussen en excursies over kunst en literatuur. De docent heeft passie voor het vak, is ervaren en beschikt over zowel pedagogische als vakinhoudelijke kennis.

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen