Lezing: de Franse tirannie -   Militair historicus drs. Merle Lammers

Venster Acties

De verkoop sluit binnenkort

Lezing: de Franse tirannie - Militair historicus drs. Merle Lammers

Lezing: de Franse tirannie, het Rampjaar 1672 op school - Militair historicus Merle Lammers, locatie BplusC Bibliotheek Leiden

Waar en wanneer

Datum en tijd

Locatie

BplusC Bibliotheek Nieuwstraat 4 Nieuwstraat 2312 KB Leiden Netherlands

Kaart en routebeschrijving

Zo werkt het

Over dit evenement

  • 1 uur 30 minuten
  • eTicket voor mobiel

"De Franse inval in het Rampjaar 1672 maakte een onuitwisbare indruk op de Nederlandse bevolking. Al in 1674 verscheen het anonieme leerboek "De Franse tirannie. Spiegel voor de jeugd", 'zodat de jongelui de gebeurtenissen nooit vergeten en kunnen leren van wat ons is overkomen'. Het uiterst anti-Franse boek werd tot diep in de achttiende eeuw tientallen keren herdrukt. Beschrijvingen van politieke verwikkelingen in Frankrijk werden afgewisseld met de wandaden die de Fransen in Nederland verrichtten, en de heldendaden waarmee de Nederlandse bevolking die beantwoordde. Het 350ste herdenkingsjaar van het Rampjaar biedt een uitgelezen kans om het boek opnieuw voor het voetlicht te brengen, in de vorm van een hertaling met historische, boekhistorische en taalkundige inleidingen, geschreven door specialisten.

Militair historicus drs. Merle Lammers bekeek voor haar masterscriptie dagboeken en brieven uit deze roerige periode in de Nederlandse geschiedenis. Hoe keken tijdgenoten tegen de oorlog aan? In hoeverre komen hun aantekeningen overeen met de gedrukte werken uit deze periode? Lammers verwerkte een deel van haar scriptie in het boek Franse Tirannie. Het Rampjaar 1672 op school. Op 1december (19:30-21:00) a.s. geeft Lammers in Leiden een lezing over de verschrikkingen in het gewest Holland, en de eigentijdse reacties hierop.

De verkoop sluit binnenkort