€ 2,50 – € 3

Lezing: De oplossing van de toekomst?

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

De Bibliotheek Eindhoven

Emmasingel 22

5611 AZ Eindhoven

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Restituties tot 7 dagen voor evenement

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

De wereld verandert, maar is vooral aan een verandering toe! De mensheid heeft de wereld vervuild waar onder andere de uitstoot van CO2 een immens probleem is die een grondige aanpak vereist.

DESs
Een Eindhovense uitvinding biedt wellicht perspectief. In 2015 hebben onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) zogenaamde hydrofobe, waterafstotende, deep eutectic solvents (DESs) ontdekt. Een nieuwe klasse oplosmiddelen die simpel te maken zijn door het mengen van 2 vaste stoffen en bekend staan als innovatieve, groene oplosmiddelen. Een ‘oplossing’ voor de toekomst? Ondanks dat het nog een jonge uitvinding is, zijn er reeds interessante applicaties mee uitgevoerd.

Lezing en praktijkvoorbeelden
Tijdens de lezing zal er eerst gesproken worden over de ontdekking van deze hydrofobe DESs. Daarnaast zullen verschillende applicaties worden behandeld. Deze applicaties variëren van het verwijderen van zware metalen uit water tot het maken van kleine druppeltjes van deze waterafstotende stof in water.

Een van de belangrijkste doelen van de lezing is om te laten zien hoe simpel wetenschap kan zijn. Dit zal worden gedaan door praktijkvoorbeelden. Zo zal er tijdens de lezing samen met het publiek een hydrofobe DES worden gemaakt en zullen er metaalionen worden verwijderd uit water. Hiernaast zullen nog meer applicaties samen met het publiek worden uitgevoerd, de lezing zal dan ook interactief zijn.

Wil je alvast ‘kijkje in de keuken’ van de chemie en DESs? Bekijk dan dit filmpje waarin een DESs wordt gemaakt en de extractie van zware metalen van water wordt uitgevoerd.

Dannie van Osch
Deze lezing wordt verzorgd door Dannie van Osch, promovendus bij TU/e.


De prijs is inclusief 1 consumptie. Neem het ticket geprint mee om gebruik te kunnen maken van de consumptie.
Ben je lid van de Bibliotheek Eindhoven? Dan betaal je een gereduceerd tarief ( maak je keuze onder de knop 'tickets'). Ter controle kan naar je bibliotheekpas gevraagd worden.

Ben je nog geen lid van de bibliotheek? Je hebt al voor €18,- per jaar een abonnement. Daarmee heb je direct voordeel én steun je de bibliotheek. Lid worden kan eenvoudig online.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

De Bibliotheek Eindhoven

Emmasingel 22

5611 AZ Eindhoven

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Restituties tot 7 dagen voor evenement

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen