€ 5 – € 6,50

Lezing: De stedelijke bebouwing van Eindhoven en de oude dorpen na 1900

Evenementgegevens

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

de Bibliotheek Eindhoven

Emmasingel 22

5611 AZ Eindhoven

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Restituties tot 1 dag voor evenement

Vrienden die gaan
Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Jos Hüsken (1947) is al sinds 1988 met veel passie betrokken bij de archeologische, bouw- en cultuurgeschiedenis van zijn woonplaats Eindhoven. Als gepensioneerde Rabobankmedewerker heeft hij uiteindelijk van zijn hobby zijn beroep gemaakt.

Zoon Bauke Hüsken (1974) heeft Eindhoven ook in zijn genen zitten. Hij heeft opleidingen gevolgd aan de School voor Toerisme in Heerlen en Bibliotheekwetenschappen in Tilburg. Zijn studies hebben niet geleid tot regulier werk in de bibliotheek of bij een reisorganisatie; sinds 2006 werkt hij samen met zijn vader voor hun eigen cultuurhistorische bureau.

Archeologisch waren vader en zoon al lang geïnteresseerd; de opgravingen op het Heuvelterrein zorgden voor veel nieuwe persoonlijke ontdekkingen.

De interesse voor de Eindhovense bebouwing kreeg een positieve impuls, toen Bauke voor zijn 14e verjaardag het bekende boek: “Eindhoven vroeger en nu” cadeau kreeg. Als rechtgeaard Eindhovenaar dien je te weten, dat je stad al oud is (stadsrechten uit 1232) maar je zult helaas moeten bekennen, dat er nauwelijks iets over is van de echt oude bebouwing. Eindhoven staat toch bekend als de stad waar alles wel zo ongeveer gesloopt is? Heel veel boeken zijn er in de voorbije decennia geschreven, voorzien van heel veel foto’s, waar die mening wordt bevestigd. Dat tonen die bekende boeken aan: Zo mooi was Eindhoven, Eindhoven in oude ansichten, Eindhoven Vroeger en nu, en ga zo maar door.

Vader en zoon Hüsken hebben een aantal jaren geleden een boek geschreven (Eindhovens verborgen verleden) dat juist die oude bebouwde overblijfselen in kaart heeft gebracht. Dat betrof dan alleen het centrum van de stad. Dat daarmee een uitgebreide (theoretische) studie van de bouwhistorie en architectuur gepaard ging, spreekt voor zich. Over die oudste bebouwing en de architectuur die daarbij hoort, hebben zij in januari een zeer druk bezochte lezing in de bibliotheek gegeven. Toen al werd de vraag gesteld: wanneer vertellen jullie iets over de meer moderne bebouwing die we hier in Eindhoven kunnen aantreffen?

Op een begrijpelijke (maar zeker niet gortdroge) wijze zal tijdens de lezing worden verteld over de Eindhovense straatbeelden uit de voorbije 100 jaar. Met uiteraard een groot aantal afbeeldingen uit elk deel van de stad. Want iedereen die leert kijken, kan al snel aan de uiterlijke kenmerken van een gebouwd object zien, in welke tijd en in welke stijl een pand tot stand is gekomen.

Wie weet wordt door de geboden informatie ook je eigen nieuwsgierigheid en behoefte naar aanvullend onderzoek aangewakkerd. Ben je benieuwd hoe je kunt zien en weten van welke datum zo’n gebouw of een object is, dan kun je dat tijdens deze lezing te weten komen.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

de Bibliotheek Eindhoven

Emmasingel 22

5611 AZ Eindhoven

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Restituties tot 1 dag voor evenement

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen