Lezing: De Ster van Bethlehem

Ticketverkoop is gesloten

Registraties zijn gesloten
Hartelijk dank voor uw belangstelling voor deze lezing! Graag tot ziens!

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Bezoekerscentrum De Kennemerduinen

Zeeweg 12

2051 EC Overveen

Netherlands

Kaart bekijken

Ticketverkoop is gesloten

Registraties zijn gesloten
Hartelijk dank voor uw belangstelling voor deze lezing! Graag tot ziens!
Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Elke maand nodigen we een expert uit om een lezing te geven over zijn of haar vakgebied. Deze spreker licht één of meerdere aspecten van de sterrenkunde, weerkunde en/of ruimtevaart toe en maakt deze voor een breder publiek begrijpelijk.

Spreker: Prof. dr. Henny J.G.A.M. Lamers

Als we Kerstmis vieren dan hoort daar de ster van Bethlehem bij. Vaak wordt die afgebeeld als een komeet of staartster. Maar was het dat wel? Hoe komen we eigenlijk aan het verhaal van die ster?

De evangelist Mattheus schrijft er heel summier iets over. Hij beschrijft dat een paar wijzen uit het Oosten naar Jeruzalem komen omdat ze een ster volgden die aangaf waar de nieuwe koning geboren was. Ze kwamen aan het hof van de achterdochtige koning Herodus terecht die van niets wist, en voor de zekerheid alle pas geboren Joodse jongetjes liet doden. Maar Herodus was al 4 jaar dood voor het begin van onze jaartelling! Dus er klopt iets niet.

De wijzen waren zeer waarschijnlijk astrologen uit het hoog ontwikkelde Babylon in het huidige Perzië. Ze moeten weken of maanden onderweg zijn geweest en dus moeten ze iets bijzonders aan de hemel hebben gezien dat lange tijd zichtbaar was. Het was dus geen gewone ster. Was het misschien een supernova? Dat is een ster die aan het eind van zijn leven ontploft en maandenlang heel helder kan stralen. Of was het misschien de komeet van Halley die met een lange staart elke 78 jaar terugkomt?

Prof. dr. Lamers legt uit hoe we aan het verhaal van de ster van Bethlehem komen. Hoe duizend jaar later een Italiaanse schilder hem voor het eerst als een komeet afbeeldde. Waarschijnlijk was de ster die Mattheus beschrijft in feite een samenstand van de heldere planeten Jupiter, Saturnus en Mars, die voor astrologen een bijzondere betekenis kan hebben gehad. We kunnen precies terugrekenen wanneer dat geweest moet zijn. Dan ontdekken we dat het niet in het jaar 0 of 1 geweest kan zijn, maar 4 of 6 jaar eerder, toen Herodus nog leefde. Zo kunnen we het echte geboortejaar van Jezus bepalen.


Praktische informatie

Hoe laat is de zaal open?

De zaal is vanaf 19:45 uur open.

Kan ik ook kaarten aan de zaal krijgen?

Nee. Kaarten kunnen alleen online worden besteld.

Zijn er consumpties verkrijgbaar?

Ja. U kunt voorafgaand aan de lezing en tijdens de pauze koffie en thee kopen. Prijs € 1.

Wat zijn de parkeermogelijkheden voor de lezing?

U kunt parkeren op het parkeerterrein van De Kennemerduinen. In de pauze van de lezing kunt u tegen betaling van € 1,50 een uitrijkaart krijgen.

Hoe kan ik Copernicus bereiken als ik vragen heb?

Dat kan per email: educatie@sterrenwachtcopernicus.nl

Moet ik mijn ticket afgedrukt meenemen?

U kunt uw ticket afgedrukt meenemen, of op uw smartphone. De QR-code van uw ticket wordt bij de ingang van de zaal gescand.

Datum en tijd

Locatie

Bezoekerscentrum De Kennemerduinen

Zeeweg 12

2051 EC Overveen

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen