€ 5 – € 6,50

Lezing: Het Sinterklaasbombardement van 1942

Evenementgegevens

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

de Bibliotheek Eindhoven

Emmasingel 22

5611 AZ Eindhoven

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Restituties tot 1 dag voor evenement

Vrienden die gaan
Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Op 6 december 2017 is het exact 75 jaar geleden dat de Philips fabrieken aan de Emmasingel, Willemstraat en Strijp-S doelwit waren van de operatie “Oyster”. Volkomen onverwacht, zelfs het luchtalarm was niet afgegaan, bombardeerden een kleine 100 geallieerde bommenwerpers” de grootste radiofabriek van Europa” die volgens het Engelse commentaar “communicatie apparatuur voor de Duitsers zou produceren”.

Het waren echter niet alleen de fabrieken die geraakt werden.

Tussen half één en één uur veranderde op die zondagmiddag een deel van het centrum van Eindhoven in een inferno. Van de Demer, de Emmasingel, de Fellenoord en de Harmoniestraat stond praktisch geen huis meer overeind. In zowat alle straten in de directe omgeving van de Philips fabrieken werden woningen verwoest en vielen slachtoffers.

In het Binnenziekenhuis tussen de Jan van Lieshoutstraat en de Vestdijk werd een complete vrouwenafdeling in één klap verwoest met alle verschrikkelijke gevolgen van dien. Het bombardement kostte 135 Eindhovense burgers het leven. Een veelvoud werd gewond. Aan weerszijden van de spoorlijn – van de Vrijstraat tot aan de Kruisstraat – was een enorm litteken ontstaan in de bebouwing.

Peter Trommar gaat tijdens deze lezing uitvoerig in op de spagaat waarin de Philips fabrieken zich bevonden. Op 13 mei 1940, één dag na de bezetting van Eindhoven, was de leiding van het bedrijf reeds in handen gekomen van de Duitsers. Een belangrijke vraag die dan ontstaat is; hoe kon Philips zijn duizenden mensen aan het werk houden zonder een zweem van collaboratie over zich heen te krijgen?

Daarnaast komt de moeizame wederopbouw van het getroffen gebied na 1944 uitvoerig aan de orde waarbij het vraagstuk van de Woenselse overweg een centrale plaats inneemt.

Een groot aantal foto’s kaarten en een film van het RAF Bomber command over de operatie Oyster completeren het geheel.


FOTO: Collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven

De prijs is inclusief 1 consumptie. Neem het ticket geprint mee om gebruik te kunnen maken van de consumptie.
Ben je lid van de Bibliotheek Eindhoven? Dan betaal je een gereduceerd tarief ( maak je keuze onder de knop 'tickets'). Ter controle kan naar je bibliotheekpas gevraagd worden.

Ben je nog geen lid van de bibliotheek? Je hebt al voor €18,- per jaar een abonnement. Daarmee heb je direct voordeel én steun je de bibliotheek. Lid worden kan eenvoudig online.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

de Bibliotheek Eindhoven

Emmasingel 22

5611 AZ Eindhoven

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Restituties tot 1 dag voor evenement

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen