Gratis
Lezing Nieuw Nijver. Land van dozen en asfalt

Lezing Nieuw Nijver. Land van dozen en asfalt

Venster Acties en details

Gratis

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Tresoar

1 Boterhoek

8911 DH Leeuwarden

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
Lezingen Nieuw Nijver. Pleidooi voor een land vol leven, fabrieken en korte lijnen.

Over dit evenement

Dorine van den Beukel ging voor haar boek Nieuw Nijver op zoek naar de makers van Nederland. Met haar boodschappenlijst van hele gewone dagelijkse voorwerpen ging zij op pad om te kijken of wij nog kunnen maken: een sok, een pan of een stuk zeep. Ze dook in de Nederlandse cultuur- en economische geschiedenis en kwam tot verrassende uitgangspunten voor een nieuwe nijverheid. Niet alleen broodnodig maar volgens Van den Beukel ook prima mogelijk. In Tresoar geeft ze vier lezingen over hoe het ooit anders ging en nu weer beter kan.

Land van dozen en asfalt

In Nederland wisten makers zich eeuwenlang voor een groot deel te redden met natuurlijke grondstoffen uit eigen omgeving, maar de link tussen landschap en grondstoffen lijkt verlaten en vergeten. Tegelijkertijd hebben we onszelf afhankelijk gemaakt van grondstoffen die schadelijk zijn of schaars dreigen te worden. Hoewel sommige makers nog (of weer) werken met hernieuwbare materialen van dichtbij, wordt in Nederland een verrassende hoeveelheid lokale natuurlijke grondstoffen over het hoofd gezien. Over ijzer, wilgen, vlees, chemie en nieuwe wegen.

Dorine van den Beukel is neerlandicus en grafisch vormgever. Zij is al vele jaren actief in voedselbeweging en de laatste jaren houdt zij zich bezig met onderzoek naar grondstoffen en maakeconomie. Zij is een van de initiatiefnemers van Pleed, het Leeuwarder community project dat het gebruik van Nederlandse wol weer gewoon wil maken. Zij schrijft voor het tijdschrift Noorderbreedte en is columnist klimaat voor het Friesch Dagblad.

De andere lezingen zijn op:

Donderdagavond 30 juni van 20.00 - 21.00 uur.

Donderdagmiddag 7 juli van 12.30 - 13.30 uur.

Donderdagmiddag 14 juli van 12.30 - 13.30 uur.

Het Fries Landbouwmuseum heeft in samenwerking met de wolwerkers van Pleed een prachtige tentoonstelling ingericht over een bijzondere grondstof: 100% wol.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Tresoar

1 Boterhoek

8911 DH Leeuwarden

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen