Gratis

Lezing Sociale driegeleding en actualiteit

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Rudolf Steiner College

Tamboerstraat 9

3034pt

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Wegens omstandigheden hebben we moeten besluiten om de avond van 25 april te verplaatsen naar woensdag 23 mei. We hopen u dan allen te begroeten.

Tijdens deze bijeenkomst zullen Jan van Gils en Rembert Amons zich met u buigen over de actuele betekenis van de ideeën over de sociale driegeleding. Onderwerpen als het financiële systeem, de Europese unie en oost-west tegenstellingen zullen de context vormen voor een onderzoek naar de hedendaagse betekenis van de sociale driegeleding.

Achtergrond:
Eind 1918 lag Europa in puin, de eerste wereldoorlog was teneinde, maar de vraag naar de oorzaak van deze catastrofe was daarmee nog niet beantwoord. In deze naoorlogse periode treedt Steiner actief naar buiten met een nieuwe visie op de inrichting van de samenleving, waarbij hij drie gebieden aanwijst, die ieder een eigen benadering vragen. Het geestesleven, het rechtsleven (of politieke leven) en het economische leven kunnen in deze visie pas op een juiste manier samenwerken als men ten aanzien van deze gebieden de juiste houding inneemt.

Wat Steiner zich voorstelde lag zeer ver af van de toen geldende verhoudingen. Hij nam bijvoorbeeld aan dat het economische leven zich zelf diende te organiseren los van staatsgrenzen en staatsbemoeienis, op basis van redelijke samenwerking tussen economische actoren. De staat stelde hij zich voor als uitsluitend voortkomend uit de sociale uiteenzetting tussen gelijken. Mensen bepalen onderling welke besluiten ze nemen over de onderwerpen die iedereen aangaan in een gemeenschap. Het geestesleven tenslotte zag hij als het domein van de vrijheid, een gebied waarin individuele prestaties de samenleving verrijken.

Jan van Gils en Rembert Amons zijn beide docent op het Rudolf Steiner College.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Rudolf Steiner College

Tamboerstraat 9

3034pt

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen