Livius en de koningen van Rome (eindexamenlezing Latijn)
Gratis
Livius en de koningen van Rome (eindexamenlezing Latijn)

Livius en de koningen van Rome (eindexamenlezing Latijn)

Evenementgegevens

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Erasmiaans Gymnasium

25 Wytemaweg

3015 CN Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Vrienden die gaan
Beschrijving van het evenement

Beschrijving

De vroegste geschiedenis van Rome is in nevelen gehuld. De grote geschiedschrijver Livius had in zijn tijd al een schrijnend gebrek aan bronnen om de geschiedenis van de stichting van de stad - het uitgangspunt van zijn werk - te beschrijven. In zijn voorwoord bekent hij dan ook ridderlijk dat zijn informatie gebrekkig is, en zijn vertelling naar fictie neigt. Dit lijkt echter het hogere doel van zijn beschrijving niet in de weg te staan: net als collega-historici (zoals Sallustius) wil Livius het verheven karakter van de vroegste Romeinen voor het voetlicht brengen, en een geleidelijke zedenverwildering in de loop van zeven eeuwen aan de kaak stellen. Een accurate weergave van de historische gang van zaken is daarbij vaak niet eens van belang: een door de goden gesanctioneerde geschiedenis aan de hand van deugdelijke exempla is van minstens zo grote waarde. De geschiedenis van het vroege Rome zoals wij die denken te kennen, blijkt daarom in nog grotere mate dan bij andere tijdvakken een constructie die voor verbetering vatbaar is. Zo doet, bijvoorbeeld, het werk van de Romeinse keizer Claudius (één generatie na Livius) vermoeden, dat omtrent de zeven canonieke heuvels en evenzovele koningen van Rome ook een heel ander verhaal mogelijk is ... .

Spreker
dhr. dr. Diederik Burgersdijk, huidig voorzitter NKV; classicus, docent en onderzoeker aan de Radboud Universiteit Nijmegen en het Allard Pierson Museum

Locatie en tijd
Deze lezing wordt gehouden in de aula van het Erasmiaans Gymnasium te Rotterdam. Deze school is gelegen aan de Wytemaweg 25 in Rotterdam en is gemakkelijk te bereiken met bus 44 of metrolijnen ABC (station Dijkzigt).

Deze examenlezing is voor alle examenleerlingen in de regio Rotterdam. Deelname is gratis, aanmelden is met het oog op de organisatie verplicht.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Erasmiaans Gymnasium

25 Wytemaweg

3015 CN Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen