Evenementgegevens

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Fontys - Campus Rachelsmolen Gebouw R5

1 Rachelsmolen

5612 MA Eindhoven

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

In het kader van de autismeweek 2018
slaan wij de handen ineen:
Spectrum Brabant, Fontys ICT, Autisme Steunpunt Zuidoost Brabant en Fontys OSO zijn in de regio Eindhoven actief rond onder andere: professionalisering, begeleiding, opleiding en arbeidstoeleiding en nog veel meer met en voor kinderen, jongeren en volwassenen met autisme.

We nodigen jullie uit om de middag met ons door te brengen en te luisteren naar verhalen van jonge mensen met autisme als ook professionals betrokken bij professionalisering en begeleiding.

Als keynote sprekers presenteren wij:

Laura Brouwers
(https://www.youtube.com/watch?v=XY6GzXk2XJU) en
Bas Janssen (http://www.bmusic.nl/fotos-2-5/)
zullen de middag openen en afsluiten.
Jonge mensen met autisme die ieder op eigen wijze hun talent weten in te zetten.

De Eindhovense Bas Janssen heeft, zoals hij het zelf zegt een lichte vorm van autisme. Hij weet precies wat hij wil. Nederland veroveren met zijn muziek en als dat gelukt is, gaat hij op wereld tournee. Bas is ingetogen, heeft een flinke portie humor en is trouw aan zijn beloften. Muziek geeft hem rust en het is voor hem het ultieme communicatiemiddel om zijn gedachtes te verwoorden.Bas hoopt met zijn muziek mensen te raken, en zijn verhaal over te brengen.

In december 2017 is Bas zijn eerste cd uitgekomen en nu is het de kunst overzicht te blijven houden op alle boekingen die binnen stromen.Daartussen kun je kiezen uit een aanbod van 6 workshops waar je er 2 van kunt volgen.
De keuze voor de workshop is ter plekke. Er zullen ook standhouders aanwezig zijn. Heb je interesse om namens jouw organisatie of bedrijf ook een stand neer te zetten neem dan contact op met Ilonka: autisme@fontys.nl voor de voorwaarden!

Wij hopen je te ontmoeten en verwelkomen op 4 april om 15 uur inloop koffie/thee en informatiemarkt. Start programma 15.15 uur.

Georganiseerd door:
Spectrum Brabant: Renate van Leeuwen, Inke Brugman
Autisme Steunpunt Zuidoost Brabant: Saskia Sliepenbeek, Dana van den Dungen
Fontys ICT: Marlou Heskes
Fontys OSO: Ilonka van der SommenWorkshops:
1. Spectrum Brabant: Autisme en mindfulness,
door Marjet Lenting

De behandeling en begeleiding bij autisme bestaat vaak voor een groot deel uit het maken van aanpassingen aan de omgeving en het gebruik van hulpmiddelen. Met mindfulness kunnen mensen met autisme juist zelf hun klachten beïnvloeden. Het kan bijvoorbeeld helpen om meer rust in het hoofd te krijgen, minder te piekeren, gedachten los te laten en meer contact te krijgen met het lichaam. Tijdens de workshop zal dit verder worden toegelicht en ervaren we zelf hoe het is om een mindfulness oefening te doen. We zullen ook de indicaties en contra-indicaties voor doorverwijzing bespreken.

2. Spectrum Brabant: Autisme en veerkracht,
door Renate van
Leeuwen

We leven in een snel veranderende samenleving waarin een groot beroep wordt gedaan op onze wendbaarheid en weerbaarheid; onze veerkracht.Tijdens deze workshop lichten we toe wat we verstaan onder weerbaarheid en veerkracht, we staan stil bij de bijzondere uitdagingen waar mensen met autisme voor staan op dit gebied en maken kennis met een aantal concrete werkzame elementen waarmee de weerbaarheid en veerkracht kunnen worden versterkt.

3. Autisme Steunpunt: AutismeBelevingsCircuit (ABC),
door Saskia Sliepenbeek

Maak kennis met het ABC en voel, door een “autistische ervaring”, hoe het is om met autisme te leven. Probeer je eens een voorstelling te maken van wat het betekent om een autismespectrumstoornis te hebben. Je kunt erover lezen en leren, gesprekken voeren, maar ervaren is een andere manier! Deze middag maak je kennis met een paar oefeningen uit het belevingscircuit.

4. Autisme Steunpunt: Blended basiscursus,
door Dana van den Dungen

Deze middag maak je kennis met onze blended basiscursus: de beproefde combinatie van e-learning én face-to-face leren. Deze middag zullen we je laten zien wat je tijdens de basiscursus kunt verwachten, door samen een opdracht uit de cursus te doorlopen. Als je de basiscursus in geheel volgt bij ons dan worden de volgende thema’s behandeld: communicatie en interactie, leren met autisme, aan de slag met gedrag.

5. Fontys ICT: Autisme Awareness Project (AAP),
door Roy, Merel en Marck

In een interactieve workshop maken de deelnemers kennis met de wereld van het studeren door de ogen van jongeren met autisme. Doormiddel van levendige voorbeelden en anekdotes delen drie ervaringsdeskundigen hun kennis en inzicht, ondersteund door theoretische informatie en resultaten van onderzoek door Fontys. Na AAP hebben deelnemers meer inzicht in autisme en welk effect dit op studeren heeft.

6. Fontys OSO: Verhalen vertalen,
door Anouk Middelkoop-van Erp

We leven met de illusie dat taal een afgesproken code is, terwijl deze code vaak diffuus is. Er zijn zoveel andere factoren die betekenis geven aan het verhaal. Wanneer taalleren niet vanzelf gaat, ervaar je hoe complex het is je verhaal te vertellen of een verhaal te begrijpen. Tijdens deze interactieve workshop besteden we aandacht aan leerlingen met taalontwikkelingsstoornissen (TOS) en leerlingen met een Autisme Spectrum
Stoornis (ASS). Aan ons de opdracht de taal van hun verhaal te leren begrijpen

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Fontys - Campus Rachelsmolen Gebouw R5

1 Rachelsmolen

5612 MA Eindhoven

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen