€ 6,44 – € 16,92

LUNARIS - een muzikale reis naar de maan

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Schuilkerk De Hoop

23 Hartveldseweg

1111 BG Diemen

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
Muziek van o.a. Bartók, Berio en Bach uitgevoerd door blokfluististe Anna Stegmann en violist Jorge Jimenéz.

Over dit evenement

Anna Stegmann • blokfluiten | Jorge Jimenéz • vielle, viool

Ons zicht op de maan is getransformeerd. Altijd aanwezig in de lucht en toch onbereikbaar in de verte, hij boeit mensen al eeuwenlang. In LUNARIS spelen de Duitse blokfluitiste Anna Stegmann en de Catalaanse violist Jorge Jiménez vier sets rond de verschillende, vaak mythische fasen van de maan. Met verschillende blokfluiten, vielle en barokviool nemen ze het publiek mee op een reis waarin vroegmiddeleeuwse muziek moeiteloos vermengt met composities van de afgelopen decennia.

In elke fase verandert de positie van de aarde in perspectief naar de maan, waardoor we hem op aarde in verschillende verschijningen zien, van volle maan tot totale duisternis. In de vier muzikale sets die door deze fasen zijn geïnspireerd en als een eenheid worden gepresenteerd door middel van soundscapes, wordt de perceptie en conventionele definitie van verschillende muzikale periodes uitgedaagd: muziek van middeleeuwse trobairitiz versmelt met de klanken van Luciano Berio; Eugène Ysaÿe gaat in dialoog met Johann Sebastian Bach.

In de esoterie worden de maanfasen toegeschreven om het menselijk gedrag en emoties te beïnvloeden. Ook in dit programma wordt elke maanfase geassocieerd met uitdrukkingen en stemmingen die muzikaal vorm krijgen. Het ontstaat een reis door klankruimtes, waarin de kloof tussen oude en nieuwe muziek kleiner wordt en langzaam onze perceptie verandert, terwijl de maan zich in verschillende vormen aan ons presenteert.

Uiteraard houden wij ons aan alle voorschriften en richtlijnen van de Rijksoverheid en het RIVM en denken wij aan de gezondheid en veiligheid van publiek, musici en medewerkers. Wij vragen u de 1,5 meter maatregel na te leven en bij verkoudheidsklachten thuis te blijven.

Over de musici

Anna en Jorge ontmoetten elkaar tijdens een project in Italië in 2018, en vanaf het begin was het duidelijk dat ze allebei een sterk verlangen voelden om samen programma's te maken die hen van het pad van hun gebruikelijke habitat afleiden: oude muziek uitgevoerd op historische instrumenten.

Beiden opgeleid op het gebied van de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijken, combineren ze hun expertise in oude muziekuitvoeringen en het gebruik van de geschikte instrumenten voor een bepaalde stijl met het overschrijden van de grenzen naar repertoire van andere eeuwen, onconventionele arrangementen en improvisatie.

Jarenlang verkenden ze individueel verschillende programmeerformaten en verlegden ze grenzen als artistieke leiders van hun eigen ensembles, Tercia Realidad en Ensemble Odyssee, terwijl ze optraden met de beste ensembles in oude muziek vandaag, zoals L'Arpeggiata, La Risonanza, The New Dutch Academy, B'Rock, Academy of Ancient Music, English Baroque Soloists, Capella Cracoviensis, Forma Antiqva, The Royal Wind Music en andere. Ze hebben CD's opgenomen voor labels als Hyperion, Atlantic Records, Glossa, Challenge Records, Pan Classics en meer.

Sinds 2019 combineren ze hun expertise en ervaring om samen iets nieuws te creëren: een klankwereld die is bevrijd van conventies en randvoorwaarden over stijl en uitvoeringspraktijk en tegelijkertijd van de hoogste muzikale en artistieke kwaliteit is. Ze creëren een sonische omgeving waarin de 'muziek lijkt te evolueren uit één tijdperk: de wereld van vandaag'. (Susanne Schulte over de LUNARIS-première, september 2019).

Met hun eerste duo-project LUNARIS presenteren Jorge en Anna vier sets rond de mythische fasen van de maan. Met verschillende blokfluiten, vielle en barokviool nemen ze het publiek mee op een reis waarin middeleeuwse muziek moeiteloos vermengt met composities van de afgelopen decennia. Dit nieuwe concept heeft hen naar festivals gebracht zoals het MOMMENTA Festival in Duitsland, het Melbourne Recital Centre in Australië en andere.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Schuilkerk De Hoop

23 Hartveldseweg

1111 BG Diemen

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen