Lunchlezing Anita Terpstra | Al mijn moeders

Venster Acties

Lunchlezing Anita Terpstra | Al mijn moeders

Lunchlezing Anita Terpstra | Al mijn moeders: een familiegeschiedenis van analfabeten, armen en arbeiders.

Door Tresoar

Waar en wanneer

Datum en tijd

Locatie

Tresoar 1 Boterhoek 8911 DH Leeuwarden Netherlands

Kaart en routebeschrijving

Zo werkt het

Over dit evenement

  • 1 uur
  • eTicket voor mobiel

Behalve dat haar opa en oma er geboren en begraven zijn, wist Anita Terpstra vrijwel niets van de geschiedenis van het Friese dorp Harkema, totdat een vriendin haar een ontluisterend artikel doorstuurde met de vraag: ‘Hier komt jouw familie toch vandaan?’

Het is het begin van een zoektocht naar de achtergrond van haar voorouders, het dorp en zijn omgeving. Een gebied dat van oudsher berucht is om zijn extreme armoede, inteelt en bevolking van alcoholisten, criminelen, zedelozen en analfabeten. Een plek waar bovendien nog tot halverwege de twintigste eeuw mensen in plaggenhutten en verbouwde kippenhokken woonden. Waarom heeft haar familie zo lang in armoede moeten leven? Het antwoord op die vraag blijkt onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de veen-en heidegebieden in het oostelijke deel van Friesland, de Wouden. Al mijn moeders is een confronterende familiehistorie, over arbeiders, armoede en een gebied waar vooruitgang en welvaart eeuwenlang aan voorbijgegaan zijn.

Anita Terpstra (1974) studeerde journalistiek en kunstgeschiedenis. Eerder schreef ze veelgeprezen thrillers, waaronder het voor de Gouden Strop genomineerde Samen. Daarnaast schreef ze Het huis vol, een succesvol non-fictieboek over grote gezinnen van vroeger, en de roman De moedermaffia.

Lunchlezing

De lezing begint om half 1 en duurt ongeveer 45 minuten tot een uur. De toegang is gratis. Bij het aanmelden kun je aangeven of je ook gebruik wilt maken van de lunch voorafgaand aan de lezing (2 broodjes + 1 consumptie, aanvang 12.00 uur). De kosten hiervoor zijn 4 euro, te betalen bij aanvang. Geef bij het aanmelden ook aan met hoeveel personen je komt.