Gratis

Lunchlezing Arjen Dijkstra I De ontdekking van het Eise Eisinga Planetarium

Venster Acties en details

Gratis

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Tresoar

1 Boterhoek

8911 DH Leeuwarden

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
Lunchlezing Arjen Dijkstra | De ontdekking van het Planetarium van Eise Eisinga

Over dit evenement

Op 17 maart 1780 schreef de Franeker hoogleraar Jean Henri van Swinden een brief over een wonderlijke ontdekking die hij in zijn eigen stad had gedaan. Een paar straten van zijn woonhuis verwijderd had een meester wolkammer een reusachtig planetarium gebouwd, in zijn woonkamer. Delen van die brief werden over de hele wereld gelezen en zouden voor altijd het beeld van het Planetarium kleuren. De brief zelf werd recent ontdekt door Arjen Dijkstra. In deze lezing zal hij ingaan op de vondst hiervan en het verhaal achter het ontstaan van het Planetarium.

Arjen Dijkstra (1979) is directeur van het Universiteitsmuseum Groningen. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van de wetenschap. De afgelopen acht jaar werkte hij met tussenpozen aan een onderzoek naar het leven van Eise Eisinga. In 2021 publiceerde hij De Hemelbouwer. Een biografie van Eise Eisinga. Daarnaast publiceerde hij samen met Mark Hektor It Himelbouwerke, een kinderboek over het ontstaan van het Franeker Planetarium.

Lunchlezing

De lezing begint om half 1 en duurt ongeveer 45 minuten tot een uur. De toegang is gratis. Bij het aanmelden kun je aangeven of je ook gebruik wilt maken van de lunch voorafgaand aan de lezing (2 broodjes + 1 consumptie, aanvang 12.00 uur). De kosten hiervoor zijn 4 euro, te betalen bij aanvang.

Deze lezing zal live gestreamd worden via het YouTube kanaal van Tresoar.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Tresoar

1 Boterhoek

8911 DH Leeuwarden

Netherlands

Kaart bekijken

{ _('Organizer Image')}

Organisator Tresoar

Organisator van Lunchlezing Arjen Dijkstra I De ontdekking van het Eise Eisinga Planetarium

Tresoar is het Fries Historisch en Letterkundig Centrum in Leeuwarden. Het is de bewaarplaats van de geschiedenis van Fryslân.

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen