Lunchlezing "Eendenkooien in Fryslân 1450-2015" - door Gerard Mast

Venster Acties en details

Uitverkocht

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Tresoar

1 Boterhoek

8911 DH Leeuwarden

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
Lunchlezing en boekaanbieding "Eendenkooien in Fryslân 1450-2015" - door Gerard Mast

Over dit evenement

Als gevolg van de aangescherpte coronamaatregelen is deze lezing alleen toegankelijk op vertoon van een coronatoegangsbewijs en vragen wij u tijdens het rondlopen een mondkapje te dragen. Deze mag af op de zitplaats. Excuses voor het ongemak.

Een eendenkooi is van oorsprong een plek waar in het wild levende eenden werden gevangen voor consumptie. Op dit moment zijn er in de provincie Fryslân 27 eendenkooien aanwezig in het landschap. Een beperkt aantal van die kooien is nog in bedrijf voor het vangen van wilde eenden. Eigenaren zijn particulieren en natuurterreinbeheerders zoals het Fryske Gea, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Kooien zijn landschappelijk, natuurhistorisch en cultuurhistorisch van belang. Met name het afgepaalde gebied rondom de kooi zorgt voor bescherming van de rust om zo’n kooi. Niet alle kooien in Fryslân hebben dat afpalingsrecht.

Na 32 jaar onderzoek is het Mast duidelijk geworden dat er meer dan 430 eendenkooien zijn geweest in Fryslân. Dat aantal is uniek voor Nederland. Verschillende aspecten zijn onderzocht, beschreven en op verspreidingskaarten gezet. Hoe oud zijn de Friese kooien en hoe groot? Waar lag de oudste kooi en waar de jongste? In onze provincie vinden we drie typen kooien. Het verschil in typen zit in de bouw van de vangpijp. Hoeveel vangpijpen heeft een kooi? Wat weten we over de vangsten en de afzet van eenden en om welke soorten gaat het? Wat waren de prijzen van kooien en kooiplaatsen? Verder zijn beroeps- en familienamen van kooikers in beeld gebracht.'

Gerard Mast werkte eerder bij Staatsbosbeheer en later bij de beleidsdirectie Noord van het ministerie van LNV.

Lunchlezing

De lezing begint om half 1 en duurt ongeveer 45 minuten tot een uur. De toegang is gratis. Bij het aanmelden kun je aangeven of je ook gebruik wilt maken van de lunch voorafgaand aan de lezing (2 broodjes + 1 consumptie, aanvang 12.00 uur). De kosten hiervoor zijn 4 euro, te betalen bij aanvang.

Foto gemaakt door Niels Westra.

Deze lezing zal live gestreamd worden via het YouTube kanaal van Tresoar.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Tresoar

1 Boterhoek

8911 DH Leeuwarden

Netherlands

Kaart bekijken

{ _('Organizer Image')}

Organisator Tresoar

Organisator van Lunchlezing "Eendenkooien in Fryslân 1450-2015" - door Gerard Mast

Tresoar is het Fries Historisch en Letterkundig Centrum in Leeuwarden. Het is de bewaarplaats van de geschiedenis van Fryslân.

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen