Gratis

Lunchlezing Gerhild van Rooij: Disciplines van alleskunner Jan Loman

Venster Acties en details

Gratis

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Tresoar

Boterhoek 1

8911 DH Leeuwarden

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
Lunchlezing Gerhild van Rooij: Disciplines van alleskunner Jan Loman

Over dit evenement

Lomankenner Gerhild van Rooij is de vertaler van de haiku van Loman en gastcurator en curator van de literaire, beeldende en biografische dubbeltentoonstelling Jan Loman Grensoverschrijdend in Tresoar en Galerie Bloemrijk Vertrouwen (Andries Tóth en Gerhild van Rooij) waarin volgens de Erven van Hutten voor het eerst ooit het oeuvre en de persoon Jan Loman in de volle breedte en diepte worden belicht.

De erudiete, hoogbegaafde Jan Loman (Bolsward 1918 - Beetsterzwaag 2006) was van jongs af gegrepen door de kunst. Opgeleid als c.l. (civiel landmeter) en werkend bij het kadaster in Nederland en vm. Indië bleef hij zich alle mogelijke beeldende technieken eigen maken, ook na zijn pensioen. Deze veelheid aan disciplines en de cross-overs en verbanden in zijn werk worden in de lezing belicht. Vanaf 2014 publiceerde Gerhild over werk van Loman, waaronder in steen gegrifte haiku in musea en de openbare ruimte, Herfsttij (beeld), het iconische waddenlogo en De Stijl en Wadden als inspiratie. Als gastspreker belichtte ze andere aspecten.

Gerhild van Rooij is auteur en vertaler van proza en poëzie (o.a. haiku), schreef drie monografieën over multidisciplinaire kunstenaars en is zelf ook multidisciplinair kunstenaar.

Lunchlezing

De lezing begint om half 1 en duurt ongeveer 45 minuten tot een uur. De toegang is gratis. Bij het aanmelden kun je aangeven of je ook gebruik wilt maken van de lunch voorafgaand aan de lezing (2 broodjes + 1 consumptie, aanvang 12.00 uur). De kosten hiervoor zijn 4 euro, te betalen bij aanvang.

Er is in Tresoar plaats voor 20 bezoekers in de zaal. Meer mag onder de huidige coronaregels niet. Reserveren is dus noodzakelijk.

De lezing zal ook live worden gestreamd via ons YouTube kanaal: Tresoar YouTube.

Onder voorbehoud i.v.m. de coronamaatregelen.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Tresoar

Boterhoek 1

8911 DH Leeuwarden

Netherlands

Kaart bekijken

{ _('Organizer Image')}

Organisator Tresoar

Organisator van Lunchlezing Gerhild van Rooij: Disciplines van alleskunner Jan Loman

Tresoar is het Fries Historisch en Letterkundig Centrum in Leeuwarden. Het is de bewaarplaats van de geschiedenis van Fryslân.

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen