Gratis

Lunchlezing Lenneke Berkhout: Hoveniers van Oranje

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Tresoar

Boterhoek 1

8911 DH Leeuwarden

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
Lunchlezing Lenneke Berkhout: Hoveniers van Oranje

Over dit evenement

​Onder voorbehoud i.v.m. de coronamaatregelen.

De tuinen van de prinsen en prinsessen van Oranje waren toonaangevend in de zeventiende eeuw. Een vijftigtal hoveniers en ander tuinpersoneel onderhielden deze tuinen. De vele hoveniersinstructies die bewaard zijn gebleven, geven een kleurrijk beeld van de dagelijkse gang van zaken in en om de tuinen. De hoveniers waren verantwoordelijk voor de teelt van groenten en fruit, de aanleg van parterres, de verzorging van uitheemse planten, de 'broeikunst' en nog veel meer. Zij speelden een belangrijke rol in de (internationale) uitwisseling van horticulturele kennis, onder andere tussen het Friese hof en het Oranjehof. De prinsessen van Oranje stuurden hun hoveniers soms rechtstreeks aan. Met name prinses Maria Louise van Hessen-Kassel waardeerde haar hoveniers en hield een zeer eigenzinnige hovenier lang de hand boven het hoofd.

Lunchlezing

Iedere derde donderdag van de maand organiseren Tresoar en De Culturele Onderneming een lunchlezing in Leeuwarden over tal van interessante en actuele onderwerpen.

De lezing begint om half 1 en duurt ongeveer 45 minuten tot een uur. De toegang is gratis. Bij het aanmelden kun je aangeven of je ook gebruik wilt maken van de lunch voorafgaand aan de lezing (2 broodjes + 1 consumptie, aanvang 12.00 uur). De kosten hiervoor zijn 4 euro, te betalen bij aanvang.

De lezing zal ook live worden gestreamd via ons YouTube kanaal: Tresoar YouTube.

Onder voorbehoud i.v.m. de coronamaatregelen.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Tresoar

Boterhoek 1

8911 DH Leeuwarden

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen