Gratis

Lunchlezing Lucas Pieters Roodbaard

Venster Acties en details

Gratis

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Tresoar

Boterhoek 1

8911 DH Leeuwarden

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
Lunchlezing Lucas Pieters Roodbaard, de favoriete tuinarchitect in Noord-Nederland

Over dit evenement

Tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard (1782-1851) heeft vele tuinen in de landschapsstijl bij buitenplaatsen en openbare parken in Noord-Nederland aangelegd. Naast bekende ontwerpen als de Prinsentuin en Staniastate legde hij onder andere de Brink in Assen en tuinen bij Kingmastate in Zweins en bij Voormeer in Heerenveen aan. In de eerste helft van de negentiende eeuw is door de aanleg van de tuinen in deze nieuwe stijl het beeld van het landschap ingrijpend veranderd.

Het promotieonderzoek van Rita Radetzky leverde veel interessante en onbekende informatie over deze talentvolle tuinarchitect op. In de lezing besteedt zij aandacht aan zijn leven, oeuvre en werkwijze. Gebleken is dat hij favoriet was binnen een groot netwerk van de Friese, Groninger en Drentse elite en had vrijwel het monopolie in Friesland.

Rita Radetzky studeerde kunstgeschiedenis en klassieke archeologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij publiceert over de elitecultuur, in het bijzonder architectuur en tuinarchitectuur in Friesland.

Lunchlezing

De lezing begint om half 1 en duurt ongeveer 45 minuten tot een uur. De toegang is gratis. Bij het aanmelden kun je aangeven of je ook gebruik wilt maken van de lunch voorafgaand aan de lezing (2 broodjes + 1 consumptie, aanvang 12.00 uur). De kosten hiervoor zijn 4 euro, te betalen bij aanvang.

Er is in Tresoar plaats voor 20 bezoekers in de zaal. Meer mag onder de huidige coronaregels niet. Reserveren is dus noodzakelijk.

Onder voorbehoud i.v.m. de coronamaatregelen.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Tresoar

Boterhoek 1

8911 DH Leeuwarden

Netherlands

Kaart bekijken

{ _('Organizer Image')}

Organisator Tresoar

Organisator van Lunchlezing Lucas Pieters Roodbaard

Tresoar is het Fries Historisch en Letterkundig Centrum in Leeuwarden. Het is de bewaarplaats van de geschiedenis van Fryslân.

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen