Masterclass Bedrijfsovername Hendrik-Ido-Ambacht

Venster Acties

Masterclass Bedrijfsovername Hendrik-Ido-Ambacht

IS UW BEDRIJF VERKOOPKLAAR? U HOORT HET HIER!

Waar en wanneer

Datum en tijd

Locatie

Zalen Centrum Cascade 50 Hoge Kade 3341 BE Hendrik-Ido-Ambacht Netherlands

Kaart en routebeschrijving

Zo werkt het

Beleid voor refunds

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.
Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Over dit evenement

Succesvolle bedrijfsovername in 8 stappen

Een stappenplan is niet alleen maar zinvol, het is absolute noodzaak.

Als u een bedrijf wilt overnemen, of uw bedrijf wilt verkopen. Is een goede voorbereiding van groot belang, hoe clichématig het ook klinkt. Er zijn in een overnameproces – globaal – de volgende stappen te ontdekken:

 1. Voorbereiding
 2. Zoeken naar bedrijven
 3. Informatie-uitwisseling
 4. Evaluatie van het bedrijf
 5. Onderhandelingen
 6. Boekenonderzoek (ook DD – onderzoek)
 7. Financiering
 8. Afronding

1. Voorbereiding

Een belangrijke stap in het overnameproces is de voorbereiding. Dit proces richt zich op het opstellen van een (uitgebreid) zoekprofiel. Aan de hand van zoekcriteria (denk aan branche, omvang, en locatie) gaat u op zoek naar een geschikte overnamekandidaat. Of u schakelt hiervoor een (externe) deskundige in.

2. Zoeken naar bedrijven

Natuurlijk kunt u op het internet zoeken naar geschikte bedrijven om over te nemen. Maar er zijn in Nederland ook nogal wat platforms en gespecialiseerde bureaus die kunnen helpen bij de zoektocht naar overnamekandidaten. Ook in eigen kring (personeel, leveranciers) kunt u worden getipt.

3. Informatie-uitwisseling

Met behulp van de zoekcriteria wordt een bedrijf “gedetecteerd”. Dan zal in de regel een 1e gesprek plaatsvinden. In dat gesprek wordt afgetast of (aan)koop daadwerkelijk aan de orde is. Mocht dit het geval zijn, wordt er informatie uitgewisseld in de vorm van een zogeheten informatie- of verkoopmemorandum. Voor het zover is, tekenen de partijen een geheimhoudingsverklaring (NDA).

4. Evaluatie van het bedrijf

Op basis van de ontvangen gegevens wordt het bedrijf geëvalueerd. Denk aan het analyseren van (jaar)cijfers en andere kwalitatieve gegevens over (i) concurrentiepositie, personeel en leveranciers.

5. Onderhandelingen

Als partijen elkaar ‘gevonden’ hebben, wordt er vaak een Letter of Intent (LOI) opgesteld. Hierin leggen partijen hun afspraken vast. Voorafgaand aan deze fase wordt vaak een Non Binding Offer uitgegeven. Nadat deze indicatiebieding is aanvaard wordt deze uitgewerkt in een LOI.

6. DD – Onderzoek

Het due diligence-onderzoek, ook wel boekenonderzoek genoemd, is ervoor bedoeld de aangereikte gegevens te controleren. Tegenwoordig wordt hiervoor vaak een digitale dataroom ingericht. Advocaten, accountants en andere specialisten buigen zich nu ook over deze gegevens. Zij komen tot een oordeel dat wordt vastgelegd in een dd-rapport.

7. Financiering

Zeker anno 2021 wordt al in een vroeg stadium bij de (huis)bankier afgetast of een overname kan worden gefinancierd. Naast banken zijn er veel andere financieringspartijen actief bij overnames. Denk aan private funders, leasemaatschappijen en achtergesteld kapitaalverschaffers. Voor 2021 was een financieringsniveau (door een bank) van 80% niet ongebruikelijk. Nu is dat vaak minder dan 50%.

8. Afronding

De transactie wordt vastgelegd in een koopovereenkomst dan wel akte van levering (notariële akte).

Afbeelding van Masterclass Bedrijfsovername Hendrik-Ido-Ambacht

Over de spreker Mr. Peter Raven:

Peter is oprichter van het Kenniscentrum Arbeidsrecht (KCA) en heeft ruime ervaring in de financieel juridische inrichting en herstructureringen van ondernemingen en instellingen. Door zijn bancaire ervaring weet hij een kloof te overbruggen tussen de ondernemer en de bank.

NA HET VOLGEN VAN DEZE MASTERCLASS

 • Kent u de stappen van een overnameproces en u weet hoe u deze kunt nemen.
 • Heeft u inzicht in de huidige overnamemarkt. U weet welke branches en welk type bedrijven populair zijn en welke minder.
 • Bent u bekend met de trends op het gebied van een bedrijfsovername.
 • Weet u welke factoren de prijs van een bedrijf bepalen.
 • Heeft u een beeld van de populariteit en financiële waarde van uw bedrijf.

HEEFT U SPECIFIEKE VRAGEN?

Wilt u een case uit uw eigen praktijk behandelen of heeft u een specifieke vraag? Tijdens de masterclass is daar ruimte voor. Neem daarover vooraf contact op met Harold van der Laan via telefoonnummer 0503142244 of h.vanderlaan@martinimedia.nl, zodat uw case of vraag kan worden meegenomen in de voorbereiding van de masterclass. U kunt uw vraag natuurlijk ook stellen tijdens de netwerkborrel. Vanzelfsprekend gaan wij discreet om met uw persoonlijke gegevens en informatie.

Bedrijvenjournaal is onderdeel van Martini Media BV te Groningen