Gratis

Meekoppelen: Creëren van win-win-win

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Croeselaan 15

3521 BJ Utrecht

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Training sociale innovatie in de energietransitie

Meekoppelen: creëren van win-win-win

Vrijdag 16 november | Utrecht

Zet jij je in voor energie innovaties die de energietransitie helpen realiseren? Herken je dat er vaak over de techniek en de businesscase van energie innovaties goed is nagedacht, maar projecten toch vastlopen op weerstand of een gebrek aan betrokkenheid? ‘Sociale innovatie' helpt je op weg door bewezen theorieën over het gedrag van mensen toe te passen in de praktijk.

Topsector Energie biedt met het ‘MVI-E Skills Lab’ in het najaar van 2018 een serie trainingen aan op het gebied van sociale innovatie. Deze zesde training leert je creatief en analytisch aan de slag te gaan met het combineren van verschillende waardes van een ruimte of gebied, en daarmee win-win en sterkere (maatschappelijke) businesscases te creëren.


Meekoppelen: creëren van win-win-win

Jurgen van der Heijden, AT Osborne

Hoe kan ik mijn project zo inrichten en financieren dat meer partijen er profijt van hebben, waardoor het breed gedragen wordt?

“Bij meekoppelen gaat het niet om alle middelen voor één doel, maar elk middel voor zoveel mogelijk doelen. Meekoppelen kan geld voor de energietransitie vrijmaken, maar financiers denken vaak vanuit risico’s, terwijl het juist risico verlagend kan zijn.”Voor wie

De trainingen worden enkel dit jaar gratis aangeboden door de Topsector Energie en zijn gericht op mensen die werken aan innovatieve projecten en trajecten in de energietransitie. In het bijzonder voor mensen met een specialistische achtergrond (techniek, beleid, juridisch, financieel), die beseffen dat een project pas slaagt als de sociale condities kloppen, maar die nog niet weten hoe dit te realiseren.

In het MVI-E Skills lab kun je met je eigen casus aan de slag en brengen de trainers en deelnemers relevante voorbeelden uit de energie-transitie in, zoals:

  • Wind op zee of land: Hoe krijg je inzicht in alle verschillende waardes die een stuk ruimte of land heeft? Hoe kun je deze waardes combineren, daarmee win-win creëren en een oplossing vinden voor eventuele ‘verliezers’?
  • Warmte-koude opslag: Waar kan dit het beste ingepast worden, en mogelijk gecombineerd worden met andere doelen? Zijn er mogelijkheden om gebruik te maken van bestaande systemen, zoals waterzuivering in duingebieden?

  • Verduurzaming van maatschappelijk vastgoed: Hoe krijg je goed in kaart welke mogelijkheden er zijn om vastgoed te verduurzamen en in waarde te verhogen? Hoe kun je slimme combinaties in de juiste volgorde zetten, waardoor desinvesteringen worden voorkomen?


Over de training

Meekoppelen: Creëren van win-win-win

Bodem, water en ruimte kunnen dienen voor allerlei waarden zoals wonen, welzijn, energie, gezondheid en voedsel. Meekoppelen is benutting van de kracht tussen al die waarden in de samenleving. Denk aan een groen dak. Het houdt regenwater vast, houdt de woning en omgeving koel, zuivert de lucht en zorgt voor meer biodiversiteit. Het aantal voorbeelden van meekoppelen en hun variatie is eindeloos.

Maatschappelijk en economisch heeft het tal van voordelen, zoals het samenbrengen van partijen en belangen, en lagere kosten of hogere opbrengsten door het slimmer omgaan met (schaarse) bronnen. In deze training maak je kennis met meekoppelen, en leer je methoden om economisch, organisatorisch en juridisch een project te doen slagen. Je gaat aan de slag met een idee van jezelf of de groep, en maakt daarbij een (al koppelend groeiende) businesscase.

Enkele reacties van deelnemers aan de training in het voorjaar:

  • “Sterk, ingewikkeld en toepasbaar”

  • “Door het toepassen van deze methodes kan ik uiteindelijk meer betekenen voor anderen”

  • “Heel leuk om zo aan de slag te zijn met mensen uit andere disciplines – en ook te zien hoeveel overeenkomsten er zijn”Over de trainer

Jurgen is werkzaam als senior adviseur duurzame economie bij AT Osborne. Hij concentreert zich op de plek en de gemeenschap. Op de plek zoekt hij naar de kracht van wat aanwezig is aan water, natuur, bodem, duurzame energie, gebouwen, zorg, welzijn en meer. Hoe kunnen al deze elementen van het gebied elkaar versterken binnen een meervoudig project? Jurgen deed verschillende projecten rond wegen, dijken, rivieren, sluizen, kassen, windmolens, bodemenergie en woningen. Verder werkt Jurgen aan het boven water krijgen van het verdienmodel van meervoudige projecten, en het verkrijgen van financiering daarvoor. Naast een reeks projecten schreef Jurgen hierover een aantal boeken, waaronder Reinventing Multifunctionality’, ‘Toekomstwaarde als basis voor meervoudige investeringen’ en Productie door de Burger’. Tot zijn projecten met lokale gemeenschappen behoren de oprichting van meer dan twintig energiecoöperaties.


Programma

De training wordt gegeven op vrijdag 16 november van 9.30 – 16.30 uur bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in Utrecht, inclusief koffie/thee/lunch. Als opfrisser wordt er op 13 december een conference call georganiseerd, zodat je nog kunt sparren met de trainer en de groep over jouw ervaringen en prangende vragen, nadat je er na de training in de dagelijkse realiteit mee aan de slag bent gegaan.

De training is gratis. De uiterste inschrijfdeadline is 2 november 2018, maar wees er snel bij want de trainingen zitten doorgaans snel vol. Uiteraard verwachten we dus ook dat je echt komt als je jezelf inschrijft!

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Croeselaan 15

3521 BJ Utrecht

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen