Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

ACEC

Roggestraat 44

7311CD Apeldoorn

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
Bouwen met hout levert een bijdrage aan duurzamer bouwen Een Meetup met presentaties en dialoog.

Over dit evenement

Programma Bouwhuis/ Tegenlicht Meetup055 in ACEC, Roggestraat 44, Apeldoorn. 29 okt.2019, 20.00 u

Thema: Meer houtbouw in Apeldoorn ?

De gemeente Apeldoorn heeft berekend dat er tot 2027 nieuwe woningen moeten worden gebouwd voor 5500 huishoudens. De vraag is of met het huidige tekort aan bouwend personeel Apeldoorn dit aantal gaat halen. Daarnaast wordt er vanuit Bouwend Nederland al jaren gepleit voor meer kwaliteit in aanbestedingen en meer aandacht voor duurzaamheid en niet alleen gunnen op de laagste prijs. Uit een recent onderzoek van Bouwend Nederland is gebleken dat bij driekwart van de aanbestedingen in de bouwbranche duurzaamheid een ondergeschikte rol speelt. Provincies en gemeenten zouden geen grote waarde hechten aan duurzaam materiaalgebruik. In de top 25 lijst van meest duurzame publieke opdrachtgevers staan de provincie Brabant en de gemeente Amersfoort bovenaan de lijst en ontbreekt de gemeente Apeldoorn!

In een toekomstverkenning voor de Nationale Omgevingsvisie in opdracht van het Rijk en vier provincies laat stedenbouwkundige Marco Vermeulen zien dat het bouwen met hout niet alleen versnelling en verduurzaming kan brengen door bestaande prefabtechnieken toe te passen. Het onderzoek maakt ook aannemelijk dat een volledige omslag naar houtbouw echt mogelijk is met bestaande bosbouw en import van hout uit Europa. Ook de kansen van hergebruik van sloopmateriaal blijkt uit zijn onderzoek zijn groot. ‘In Zuid –Holland kan de bouw van meer dan 200.000 woningen tot aan 2040 aanzienlijk versnellen als er meer met hout en sloopmateriaal wordt gebouwd’ volgens Vermeulen.

Programma 29 okt.

19.30 u Inloop met koffie en thee

20.00 u - Opening Hans Menke

- fragment uit VPRO Tegenlicht "nadert de houten revolutie?

20.10 u presentatie FAAM -archtecten Eindhoven over hun woongebouwen en over hun duurzame werkmethodiek van ‘regeneratief ontwerpen’: een integrale ontwerpbenadering waarbij het alle aspecten van duurzaamheid gezamenlijk beschouwt

20.40 uur: presentatie Kasper Broek van Staatsbosbeheer over verantwoord bosbeheer en de toepassingen van kruiselings verlijmd hout (CLT) in de bouw: door houtkap neemt de hoeveelheid bos niet af’….

21.00 uur: Vragen en debat onder leiding van Martine Witteveen

21.15 uur: Pauze. Inzoomen op de Veluwe en Apeldoorn

21.30 uur: Arno Willems, rentmeester Kroondomein Het Loo over het bosbeleid van het Kroondomein en de houtproductie nu en in de toekomst

21.40 uur: Jasper Allesma, commercieel manager van Nijhuis Bouw Apeldoorn over duurzaamheid in de bouw

21.50 uur: Marcel de Ruiter, manager duurzaamheid & Innova6e bij VanWonen over duurzaam materiaalgebruik

22.00 uur debat onder leiding van Martine Witteveen

22.30 uur Einde

Toegang: gratis

Aanmelden s.v.p.: info@architectuurcentrumbouwhuis.nl of via Eventbrite

Hans Menke, Projectleider Architectuurcentrum Bouwhuis

Wilco Westrik, TegenlichtMeetup055

René Oostenenk, TegenlichtMeetup055

Datum en tijd

Locatie

ACEC

Roggestraat 44

7311CD Apeldoorn

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen