€ 8,50

‘Nederlands-Indië en het verzet’ — Lezing door Ron Habiboe

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Vrijmetselarij Museum / Cultureel Maçonniek Centrum (CMC)

2B Javastraat

2585 AM Den Haag

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Geen refunds

Beschrijving van het evenement
Er bestaat geen schone oorlog. Langzamerhand komen voor Nederland ook de minder mooie gebeurtenissen naar boven.

Over dit evenement

Op 15 augustus 1945 capituleerde het Japanse leger en hiermee kwam een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Azië. Twee dagen later proclameerde de Indonesische nationalist Soekarno de onafhankelijkheid van Indonesië. Er volgde een laatste koloniale oorlog van Nederland die eindigde met de soevereiniteitsoverdracht van Indonesië.

Recent historisch onderzoek heeft naar voren gebracht, dat excessief geweld van het Nederlandse koloniale leger tijdens de dekolonisatie van Indonesië geen incidenteel, maar een structureel karakter had. Er bestaat geen schone oorlog. Langzamerhand komen voor Nederland ook de minder mooie gebeurtenissen naar boven. Maar er zijn meer kanten aan het dekolonisatie verhaal. Dit alles heeft te maken met de verschillende politieke, etnische en culturele perspectieven.

Ron Habiboe studeerde geschiedenis aan de universiteit Leiden. Als freelance historicus richt hij zich op allerlei facetten van de geschiedenis van Nederlands-Indië, Indonesië en speciaal de Molukken. Zo heeft hij in 2016 voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei (Amsterdam) onderzoek gedaan naar de inheemse slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog en de dekolonisatie oorlog daarna in Indonesië. Onlangs heeft hij meegewerkt aan de samenstelling van de verzetstentoonstelling in het Museum Sophiahof (Den Haag): Vechten voor Vrijheid.

Avontuur in Azië — vrijmetselarij als wereldwijd sociaal netwerk sinds 1734

Dit evenement wordt georganiseerd binnen het kader van de tijdelijke tentoonstelling Avontuur in Azië, die tot april 2020 te zien is bij het Vrijmetselarij Museum. Bezoek onze website voor de actuele openingstijden.

De deelnamekosten zijn excl. museumtoegang. U ontvangt gratis een exemplaar van het tentoonstellingsmagazine.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Vrijmetselarij Museum / Cultureel Maçonniek Centrum (CMC)

2B Javastraat

2585 AM Den Haag

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Geen refunds

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen