€ 22,50

Nederlandse Operas van Vondel 1685 tot de Franse Tijd 1812

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Juffrouw Idastraat 7

Juffrouw Idastraat

2513 BG Den Haag

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Beschrijving van het evenement
Hoogtepunten uit de Nederlandse operageschiedenis 1685-1812, met o.a. tenor Denzil Delaere, sopraan Jolien De Gendt & Camerata Delft

Over dit evenement

Hoogtepunten uit opera’s van Bidloo/Vondel, Hendrik Anders, Servaas De Koninck, David Petersen, Elias Brönnemuller, Johan Mulligen, Jean des Communes en Ludwig van Beethoven.

Bezetting: Denzil Delaere (tenor), Jolien De Gendt (sopraan), Gina de Jong (sopraan), Sarah Konig (mezzosopraan), Hugo Kampschreur (tenor), 401Meisjesensemble (2e, 3e, 4e, sopraan). Camerata Delft (klavecimbel, luit, gamba, traverso, fluit, hobo, cello, viool), Pieter Dhoore (piano).

Het gekostumeerde concert ‘Nederlandse Opera’s van Vondel 1685 tot de Franse Tijd 1812’ brengt hoogtepunten uit alle operatitels uit de periode van de Amsterdamse Liedschool (1685-1710) waarvan sinds 1710 geen noot meer heeft geklonken en die grotendeels verloren werden gewaand. Daaonder een reconstrutie van Bidloo's operaversie van Vondels Faëton , zoals deze bij de wereldpremière in 1685 klonken. Daarnaast ook hoogtepunten uit de eerste Haarlemse opera in Parijs (Johan Mulligens Acajou uit 1773) en de eerste Friese opera (Jean des Communes’ opera Het dorp in het gebergte uit 1812). Als verrassing is een try-out geprogrammeerd van twee aria’s uit een onbekende Beethoven-opera die Cees Nieuwenhuizen in opdracht van 401NederlandseOperas reconstrueerde: Vestas Feuer (1804).

Organisator en samensteller René Seghers: ‘Mijn 401NederlandseOperas handboek gaat onder meer in op de theorie dat Beethoven niet in Bonn, maar in Zutphen 1772 is geboren. Deze fragmenten lopen vooruit op de wereldpremière van het complete werk later in het jaar, met orkest. Alle titels zijn wereldpremières in de moderne tijd. De fragmenten van David Petersen en Hendrik Anders brengen ieder fragment dat er uit hun fragmentarisch in liedboeken overgeleverde opera’s kon worden gereconstrueerd tot klinken. Johan Mulligen maakte furore in Parijs als ‘Jean-Baptiste Moulinghen’. Acajou was daar in 1773 een van zijn eerste successen. De allereerste Friese opera’s golden als verloren, maar van Jean des Communes Leeuwarder opera Het dorp in het gebergte uit 1812 bleek toch een manuscript te bestaan. Een concertopname van het complete programma zal in 2021 verschijnen als CD bij het handboek, dat na 12 jaar onderzoek inmiddels is voltooid.’

Programma

Reconstructies: 401NederlandseOperas/ Jan ten Bokum, Wouter Lucassen, Andy Clark, Cees Nieuwenhuizen.

Aria’s, duetten, trio’s, koren en dansen uit:

Bidloo/ Vondel – PHAËTON (1685)

David Petersen – AMARILLIS (1693)

Hendrik Anders – DEN VERLIEFDEN RYKAART BEDROGEN (1695)

Servaas De Koninck – ESTHER (1696)

Servaas De Koninck – ATHALIE (1696)

Hendrik Anders – APOLLO EN DAFNE (1697)

Elias Brönnemuller – FASCICULUS MUSICUS (1710)

Johan Michel Mulligen – ACAJOU (1783)

Ludwig Van Beethoven 1804 VESTAS FEUER (1804)

Jean Des Communes – HET DORP IN HET GEBERGTE (1812)

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Juffrouw Idastraat 7

Juffrouw Idastraat

2513 BG Den Haag

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen