Gratis

Netwerkbijeenkomst over circulaire economie, landbouw als voorbeeld.

Evenementgegevens

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Grand Café Wouters

Sophialaan 5

Leeuwarden

Netherlands

Kaart bekijken

Vrienden die gaan
Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Is het boerenparadijs in Nederland aan z’n einde gekomen? Of was het nooit een paradijs? De Europese Commissie heeft Nederland op fosfaatrantsoen gezet. Zonder nitraatderogatie moet de sector het misschien met een half miljoen koeien minder doen. Grondgebonden boeren en voorwaarden, gesteld uit de gedachte van de circulaire economie bepalen dit jaar de toekomst van een sector, waar Nederland als geheel vaak trots op is, maar die boeren soms met grote problemen opzadelt.

Agriton in Noordwolde ziet kansen. De kringloop van eten en gegeten worden en deze kringloop proberen te beheren in plaats van te beheersen is de gedachte achter het bedrijfsmodel dat Agriton al meer dan 25 jaar in praktijk brengt. Hoe kan ik minimaal hetzelfde of beter produceren met een minimale beschadiging van het natuurlijk samenspel. Dan moet je je gaan verdiepen in de bodem. Niet composteren, maar fermenteren is een in de praktijk gebracht gedachte achter dit bedrijfsmodel dat Jan Feersma Hoekstra nu al meer dan 25 jaar bepleit . Hij haalt zijn kennis daarover net zo lief uit Japan als uit Wageningen.

Jan Feersma Hoekstra is een gedreven spreker en fervent verdediger van bovenstaande aanpak. Die levert misschien geen pieken op korte termijn op, maar op de langere termijn is sprake van veel betere resultaten en opbrengsten voor een boerenbedrijf. Bemesting moet geen kwestie van rotten op de bodem, maar van rijpen in de bodem zijn, zegt hij in een voorbereidingsgesprek. Je moet, denkt hij, de natuur zelf in de korte kringlopen van de landbouw toelaten.

Wat is de rol van Brussel hier in? Wat zou de Europese Commissie kunnen doen om de circulaire gedachte beter in praktijk te brengen? Wat moet de rol van Noord-Nederland zijn?

De gedreven directeur van Agriton praat met ons door over dit thema. Na zijn inleiding is er ruimte voor vragen en debat.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Grand Café Wouters

Sophialaan 5

Leeuwarden

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen