Neuhaus Curriculum: Oersoep

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Het Nieuwe Instituut

Museumpark 25

3015 CB Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Gerjan Piksen X Neuhaus

Volgens verschillende scheppingsverhalen en theorieën is het leven op aarde ontstaan uit een zogenaamde oersoep. Tijdens een performance neemt Gerjan Piksen deelnemers in drie stappen mee in een ervaring van deze oersoep. Na een introductie volgt een geleide meditatie die overgaat in een ruiscompositie. Dit geluidsstuk biedt de mogelijkheid om de oersoep ook zintuigelijk te verkennen en ervaren.

Oersoep herbergt de gehele schepping: alles is aanwezig, maar bestaat nog niet. In oersoep is geen scheiding, geen hiërarchie, er zijn geen onderdelen, alles loopt in elkaar over. Ruis kent sterke overeenkomsten met oersoep, het bestaat uit een overdaad aan ongeordende informatie. Op het moment dat we veel informatie op ons af krijgen en het niet lukt deze hiërarchisch te scheiden, ervaren we ruis. Stel dat je alle toetsen van de piano tegelijkertijd even hard indrukt, dan klinken alle mogelijke akkoorden tegelijkertijd en zijn ze daardoor niet van elkaar te onderscheiden. Witte ruis is nog extremer. In witte ruis zijn alle frequenties even luid aanwezig en daardoor ook alle geluiden. Door te ontscheppen, maken we de schepping ongedaan. We laten alle begrippen vallen. Niks heeft nog een naam. Er is geen onderscheid meer. We kunnen onszelf niet meer los van de wereld zien. Niets is meer zoals het was en zo ontstaan er oneindige mogelijkheden. Bestaande verbanden worden verbroken, nieuwe kunnen ontstaan, maar ditmaal met het besef dat verbanden altijd gekunsteld zijn.

Gerjan Piksen

Gerjan Piksen is componist en theatermaker. Op het moment volgt hij een nieuwemakerstraject bij het interdisciplinaire muziek-theatergezelschap de Veenfabriek in Leiden. Hij maakt er eigen voorstellingen en werkt mee aan gezamenlijke voorstellingen. Daarnaast heeft hij o.a. de muziek gemaakt van Het Verhaal Van Het Verhaal van Jetse Batelaan. Deze voorstelling kreeg onlangs een Zilveren Leeuw toegekend en zal de openingsvoorstelling van het 47ste International Theatre Festival van Venetië zijn.

“Things might look normal if you don’t know the story behind it.”

Neuhaus

Voor de duur van vier maanden verandert Het Nieuwe Instituut in Neuhaus, een tijdelijke academie voor meer-dan-menselijke kennis. Meer informatie over Neuhaus.

Datum en tijd

Locatie

Het Nieuwe Instituut

Museumpark 25

3015 CB Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen