NGIZ-Jaarlezing 'De stand van de sociaaldemocratie anno 2020'

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Paushuize

Korte Nieuwstraat 6

3512 NM Utrecht

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
Sociaaldemocratie anno 2020: is het tijd voor een structurele herwaardering van de verhouding tussen economie en samenleving?

Over dit evenement

UPDATE: De beschikbare plaatsen om de NGIZ jaarlezing fysiek bij te wonen zijn inmiddels gevuld. Maar er is goed nieuws. Het is mogelijk de lezing live te volgen op 25 september vanaf 15:00 uur. Klik daarvoor op deze link: https://www.youtube.com/watch?v=WuQL69BOXFQ

Dit jaar staat de jaarlijkse NGIZ-lezing in het thema van 'De stand van de sociaaldemocratie anno 2020'. De bijeenkomst zal uiteraard geheel coronaproof worden georganiseerd.

Thema

Na dertig jaar van toenemende marktwerking en een terugtrekkende overheid, zorgde de coronacrisis voor een ongekende ommekeer. De overheid stelde voor tientallen miljarden euro’s aan noodsteun beschikbaar om ontslagen en faillissementen af te wenden. Is dit het begin van een structurele herwaardering van de verhouding tussen economie en samenleving? Of slaat straks de bezuinigingspolitiek weer toe?

Sprekers

NGIZ-Utrecht heeft drie sprekers die hun licht laten schijnen over dit thema. Allereerst em. prof. dr. Duco Hellema, die samen met journaliste Margriet van Lith een boek schreef over de rol van de PvdA bij de neoliberale revolutie van de jaren negentig (Dat hadden we nooit moeten doen, Prometheus). Hij verzorgt een historische inleiding, en gaat daarbij zowel in op zijn boek als de sociaaldemocratie in het algemeen. Daarop volgt een eerste reactie van René Cuperus, die een rijk verleden heeft bij de PvdA en tot recentelijk columnist was bij de Volkskrant. Tot slot geeft Naomi Woltring middels een korte column de aanzet tot de discussie. Woltring doet momenteel onderzoek naar het neoliberalisme in Nederland tussen 1989 en 2008, met bijzondere aandacht voor de hervorming van de verzorgingsstaat en marktwerking.

Programma en locatie

De NGIZ-jaarlezing is dit jaar in Paushuize (Kromme Nieuwegracht 49), te Utrecht. Het programma is als volgt:

15:00 uur – deuren open

15:15 uur – welkom door prof. dr. Jacco Pekelder

15:20 uur – inleiding em. prof. dr. Duco Hellema

15.50 uur – reactie René Cuperus

16.05 uur – column Naomi Woltring

16.10 uur – discussie

Na afloop is op locatie een borrel.

Aanmelden en richtlijnen

Wilt u de jaarlezing van NGIZ graag bijwonen? Dan dient u zich hier aan te melden. Op locatie zal worden geinformeerd naar uw gezondheid en of u klachten ervaart. Ook zijn wij verplicht uw contactgegevens te delen met de evenementlocatie. Kom alleen als uw antwoord op alle onderstaande vragen 'nee' is:

Had u een of meerdere van deze klachten in de afgelopen 24 uur?

- hoesten

- verkoudheidsklachten

- verhoging of koorts

- benauwdheidsklachten

- reuk- en of smaakverlies

Heeft u op dit moment een huisgenoot met koorts en/of benauwdheidsklachten?

Heeft u het nieuwe coronavirus gehad en is dit de afgelopen 7 dagen vastgesteld (in een lab)?

Heeft u een huisgenoot /gezinslid met het nieuwe coronavirus en heeft u in de afgelopen 10 dagen contact met hem/haar gehad terwijl hij/zij nog klachten had?

Bent u in quarantaine omdat u:

- direct contact had met iemand waarbij het nieuwe coronavirus is vastgesteld?

- terug bent gekomen uit een COVID-19- risicogebied?

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Paushuize

Korte Nieuwstraat 6

3512 NM Utrecht

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen