Gratis

Nieuwe politiek in een onzeker tijdperk: Leren van Spanje

Evenementgegevens

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Compagnietheater

50 Kloveniersburgwal

1012 CX Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Vrienden die gaan
Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Nieuwe politiek in een onzeker tijdperk: Leren van Spanje

Ook na Brexit wordt de politiek in Noordwest-Europa gedomineerd door een debat tussen de voorstanders van een neoliberaal Europa en rechts-nationalistische uitdagers die succesvol gebruik maken van anti-elite-retoriek om hun conservatieve en xenofobe agenda’s kracht bij te zetten. Sociaaldemocratische en linkse partijen leiden daardoor historische nederlagen. In Zuid-Europa dient zich echter een hoopvol alternatief aan.

Sinds 2011 toont Spanje een nieuwe politieke en maatschappelijke dynamiek. In reactie op de financiële én democratische crisis is een hele nieuwe generatie mensen actief geworden. Zowel in de nationale politiek, met de partij Podemos, als via ‘burgerplatforms’ die sinds 2015 tal van grote steden besturen. Zij laten in de praktijk zien dat anti-establishment politiek ook kan worden ingezet voor een rechtvaardiger, inclusieve maatschappij, die zij van onderop proberen op te bouwen. Voor Barcelona of Madrid, voor Spanje, maar ook voor Europa. Daarmee kunnen zowel de Spaanse ‘gemeentes voor de verandering’ als Podemos een inspiratiebron vormen.

Geïntrigeerd door deze Spaanse dynamiek, interviewde Frans Bieckmann een reeks protagonisten van deze inspirerende ontwikkelingen. Deze zomer verscheen zijn boek Podemos. Nieuwe linkse politiek in Spanje. Podemos en de burgerplatforms presenteren met veel zelfvertrouwen de Spanjaarden een project van hoop en de overtuiging dat er wel degelijk een alternatief mogelijk is. De financiële crisis heeft de legitimiteit van het neoliberale project uitgehold. In dat vacuüm zijn tot nu toe vooral rechtsnationalisten gestapt: Trump, Wilders, Baudet, Le Pen en de Brexit-campagne. Podemos laat zien dat ook andere politieke projecten mogelijk zijn.

Op maandag 2 oktober, 20 uur, vindt een bijeenkomst plaats in het Compagnietheater in Amsterdam. Daar houdt een van de oprichters en leiders van Podemos, Miguel Urban, een lezing en gaat daarna in gesprek met vertegenwoordigers van linkse partijen in Nederland (Femke Roosma van GroenLinks en Arjan Vliegenthart van de SP). Hoogleraar Sarah de Lange (die op de Den Uyl-leerstoel sociaaldemocratische partijen in West-Europa onderzoekt) reflecteert tussentijds op het gesprek. Er zal uitgebreid ruimte zijn voor discussie met de zaal.

Inzet zal zijn: wat kunnen we in Nederland leren van de politieke praktijk van Podemos? Zijn de strategieën hier toepasbaar? Zou een dergelijk systeemkritisch verhaal hier werken? Welke politieke openingen zien we en hoe zou de huidige politieke praktijk in Nederland moeten veranderen??

De avond is tweetalig (Nederlands en Spaans) met simultaanvertaling via headsets.

De toegang is gratis, maar je moet je wel even aanmelden via l.steinfort@tni.org of hier.

Een eerste presentatie van het boek vond plaats op 22 juni in Pakhuis De Zwijger (zie hier de livestream).

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Compagnietheater

50 Kloveniersburgwal

1012 CX Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen