Uitverkocht

NINSEE KETI KOTI LEZING 2018: DR. AMINATA CAIRO

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Het Scheepvaartmuseum

1 Kattenburgerplein

1018 KK Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Dit jaar wordt de NiNsee Keti Koti Lezing verzorgd door dr. Aminata Cairo. Titel van de lezing is:

Geschiedenis en Heling in Complexe Tijden: Van Gemis naar Reclaimen en VooruitgangGeschiedenis wordt vaak gezien als een verhaal uit het verleden en iets dat al voorbij is. In een Westerse wereld waar geschiedschrijven naar bepaalde maatstaven en door bepaalde mensen wordt gedaan, kan de betekenis van onze verhalen sowieso problematisch zijn. Vooral met een geschiedenisverhaal dat wordt gezien als een "zwarte bladzijde" of een belemmerende herinnering kan het logisch zijn om dat verhaal nu eens voorgoed gedag te zeggen. Er is echter een andere benadering naar het omgaan met geschiedenis, specifiek met die geschiedenis van de slavernij. Wij kunnen deze geschiedenis zien als een onderdeel van een complex verhaal dat onkoppelbaar is van ons heden. Het is aan ons om die complexiteit van dat verhaal te omarmen en verwerken zodat wij beter gevormd zijn om de complexiteit in ons dagelijkse leven aan te gaan.

Aminata Cairo (Amsterdam, 1966) behaalde een Masters Degree in Antropologie en een Masters Degree in Klinische Psychologie én promoveerde in 2007 aan de University of Kentucky in de VS. Ze woonde er vanaf haar 18e, en zat op de befaamde Berea College; dit college werd rond het begin van de vorige eeuw gedwongen haar zwarte studenten te weren, maar de school pleitte haar casus voor het Amerikaanse Hogergerechtshof, dat uiteindelijk besloot dat de segregatie opgeheven moest worden.

Ze keerde uiteindelijk in 2015 terug naar Nederland, waar ze na een jaar in diversiteitsbeleid bij Universiteit Leiden in mei 2017 de baan van Lector Inclusive Education accepteerde bij de Haagse Hoge School waarmee ze de eerste zwarte lector van de Haagse Hogeschool werd.

Programma

18.30 - 19.00 uur inloop
19.00 - 19.05 uur welkom/introductie
19.05 - 19.45 uur lezing Dr. Aminata Cairo
19.45 - 20.10 uur vragen
20.10 - 21.30 uur borrel


Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Het Scheepvaartmuseum

1 Kattenburgerplein

1018 KK Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen