Ochtend Tegenlicht meet up Deventer; mama please call me.

Venster Acties

Ochtend Tegenlicht meet up Deventer; mama please call me.

Een portret van het ‘transnationale’ gezinsleven van de Filippijnse Emma, wonend in Londen, en haar twee kinderen Hannah en Tsino in Manilla

Door De Spiegel - filosofische praktijk Deventer

Waar en wanneer

Datum en tijd

do. 6 apr. 2023 10:30 - 12:30 CEST

Locatie

de Bibliotheek Deventer 18 Stromarkt 7411 PK Deventer Netherlands

Over dit evenement

  • 2 uren
  • eTicket voor mobiel

We kampen met een personeelstekort in onderwijs, zorg, horeca, handel en industrie (bron CBS). Een trend die zich blijkbaar om de zoveel jaar voordoet en waarbij we elke keer de oplossing zoeken in arbeidsmigratie om hier een oplossing te kunnen bieden. Mensen hierheen halen om voor ons te werken brengt de verplichting met zich mee om deze mensen ook menswaardig te laten wonen en werken. Recent waren de arbeidsomstandigheden en de huisvesting van arbeidsmigranten nog in het nieuws vanwege de omstandigheden die men daar aantrof (NOS en Zembla). Welke consequenties heeft arbeidsmigratie voor ons? Wat is de beleving van arbeidsmigranten als ze werken in het buitenland?

De documentaire ‘Mama Please Call Me’ laat de gevolgen zien van de keuzes die wij (in de rijke landen) maken ten aanzien van de zorg voor onze kinderen en ouderen; keuzes met ingrijpende consequenties voor de economie en de gezinsverbanden in de lage lonen landen. In deze Tegenlichtdocumentaire uit seizoen 2004-2005 wordt het ‘transnationale’ gezinsleven geportretteerd van de Filippijnse Emma, die in Londen woont, en haar twee kinderen Hannah (16) en Tsino (7) die in Manilla wonen. Emma werkt samen met haar moeder als werkster en nanny in Londen. Zij heeft haar kinderen op de Filippijnen achtergelaten en de dagelijkse zorg voor hen overgedragen aan familieleden en nanny’s. Ze belt en smst veelvuldig. In de film staat de manier waarop Emma op duizenden kilometers afstand haar gezinsleven overeind probeert te houden centraal. Is deze schets uit 2004 achterhaald of ook in 2023 nog steeds actueel? Nieuwsgierig geworden? Kom dan naar Tegenlicht meet up Deventer

Deze Meetup wordt vooraf gegaan door een filosofiecafé Deventer op donderdagavond 30 maart. Naar aanleiding van de geplande documentaire ‘mama please call me’ filosoferen we over hedendaagse slavernij. Is slavernij enkel een begrip uit het verleden? Of doen zich nog steeds vormen van slavernij voor Zie de agenda van www.filosoferenindeventer.nl voor meer informatie.

Tegenlicht Meetup Deventer wil bijdragen aan kritisch denken en constructief samenleven. Meetup-bijeenkomsten worden georganiseerd naar aanleiding van uitzendingen van VPRO Tegenlicht. We starten om 10.30 met het bekijken van de volledige documentaire. Om 11.30 uur start de discussie. In de discussie gaan we met de aanwezigen onderzoeken wat de consequenties zijn van dit onderwerp voor onszelf. Je bent van harte uitgenodigd.

Tegenlicht Meetup Deventer is een initiatief van - en wordt in de avond begeleid door filosoof Trees Schopman van De Spiegel(www.filosofischepraktijkdeventer.nl). De ochtend meet up wordt begeleid door een medewerker of vrijwilliger van de bibliotheek.

Locatie: bibliotheek Deventer, stromarkt 18, Deventer. We zitten in de theaterzaal.

Meer informatie en voorfilmpje op de agenda van www.filosoferenindeventer.nl

Over de organisator

De Spiegel … voor het ontwikkelen van ‘eigen-wijsheid’. 
Want zoals keizer-filosoof Marcus Aurelius (121-180) al zei: Graaf in je binnenste. 
Daar is de bron van het goede en die kan steeds weer opborrelen als je steeds weer graaft.

Elke laatste en eerste donderdagavond van de maand Tegenlicht Meetup Deventer en filosofiecafé Deventer. 
Diverse filosofiecursussen
 elk jaar vanaf half september tot april.
Meer weten? Kijk op www.filosofischepraktijkdeventer.nl

  • De maandelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.