ONLINE LIVE EVENT - Off the Record: de staat van het schoonheidsideaal

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

VondelCS (Media & Cultuur LAB van de AVROTROS)

3 Vondelpark

1071 AA Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Beschrijving van het evenement
Off the Record gaat online! 10 november wordt dit belangrijke gesprek online gevoerd via de website van VondelCS en Facebookpagina! Tune in!

Over dit evenement

In deze editie van Off the Record gaan we met gasten en het publiek in gesprek over het schoonheidsideaal anno nu.

Nee, het hardnekkige schoonheidsideaal is geen nieuw fenomeen, maar de opkomst van social media heeft wel voor een nieuwe twist gezorgd. Op internet kunnen we gemakkelijk ‘het perfecte plaatje’ creëren. Hiermee wordt de lat hoger dan ooit gelegd en de druk om het ‘echte plaatje’ ook perfect te maken steeds groter. Tegelijkertijd zien we hashtags als #bodypositivity, #bodyacceptance en #bodyneutrality als paddenstoelen uit de grond schieten. Gebruikers van deze bewegingen pleiten voor meer diversiteit en acceptatie van verschillende lichamen.

Ook in de media zien we de discussie rondom body positivity steeds hoger oplaaien. Deze zomer zorgde Linda de Mol bijvoorbeeld voor veel ophef rond dit onderwerp door zelf - in bikini en zonder photoshop - op de cover te schitteren. Een actie die voor veel applaus zorgde maar ook op felle kritiek kon rekenen: de een was blij om eens geen afgetraind topmodel op de cover van een glossy te zien, de ander vond haar niet ‘dik genoeg’ om in naam van de body positivity beweging te poseren. Niet alleen vrouwen ervaren de lasten van het hardnekkige schoonheidsideaal, steeds meer mannen beklagen zich publiekelijk over de druk om een perfect ‘mannelijk’ fysiek te hebben en te behouden. Zo poste zanger Waylon vorige maand een foto op Instagram waarop zijn vetrolletjes zichtbaar zijn. In de begeleidende tekst stelt hij zich niet te schamen en van zijn lichaam te houden, wat anderen er ook van mogen vinden.

Tijdens deze Off the record praten we over de huidige ontwikkelingen van het schoonheidsideaal. Samen met Tatjana Almuli en Marco Dreijer duiken we in de rol van social media, de verschillende tegenbewegingen en de discussie rondom body positivity. Ook delen we persoonlijke ervaringen van zowel gasten als het publiek en stellen we ons de vraag wie eigenlijk bepaalt welke lichamen wel en niet worden geaccepteerd. Online, in de media en in de maatschappij.

Sinds deze editie van Off the Record zijn er ook duotickets verkrijgbaar. Koop een duoticket als je naast degene wil zitten met wie je komt. De zaal wordt ingedeeld aan de hand van de tickets die je koopt. Dit is niet meer te wijzigen.

Gasten

Tatjana Almuli, 29 jaar, schrijver en journalist

Tatjana Almuli werkt als freelance fotograaf en journalist, onder meer voor VOGUE, ELLE en VICE. Haar debuut Knap voor een dik meisje verscheen in 2019. Met dit boek opende ze de discussie over body positivity in Nederland. Als opiniemaker van dit thema, is ze een veelgevraagde spreker, schrijver en talkshowgast.

Marco Dreijer, 29 jaar, De Cultuurvlogger. Hij/Hem

Marco danste vroeger op hoog niveau. Hij trainde als jongen wel vijf keer per week, vijf uur per dag. Hij was afgetraind en fit maar in de spiegel van de danszaal zag hij vooral waar hij allemaal nog aan moest werken om perfect te zijn. Later, in het uitgaansleven, met name de gayscene, wordt hij ook geconfronteerd met de spierbundels en stoort zich aan de nadruk op mannelijke, gespierde lijven. Ook merkt hij op dat hoofdpersonen in films bijna nooit dik zijn, deze figuren zijn altijd de grappenmakers of de side-kicks.

Inmiddels zit Marco zelf midden in zijn ontdekkingsreis naar wat #Bodypositivity inhoudt voor hem. Omdat hij bijna geen mannelijke rolmodellen in Nederland ziet, is hij zelf begonnen om zich hierover uit te laten.

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

VondelCS (Media & Cultuur LAB van de AVROTROS)

3 Vondelpark

1071 AA Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen