€ 30

Meerdere data

Online collegereeks: Het nieuwe Ithaka - Deel 4

Venster Acties en details

€ 30

Evenementdetails

Deel dit evenement
Locatie

Locatie

Online evenement

Restitutiebeleid

Restitutiebeleid

Geen refunds

Beschrijving van het evenement
In oktober 2020 is Club Groeneveld gestart met een nieuwe online collegereeks: 'Het nieuwe Ithaka' met o.a. Prof. dr. Matthijs Schouten.

Over dit evenement

INTRODUCTIE

Sinds de mens bewustzijn heeft ontwikkeld kwamen er onherroepelijk wezenlijke existentiële vragen op over onze identiteit, over onze plek op deze wereld en over de zin van het bestaan. Interessant genoeg blijkt dat als je alle verschillende culturen en tijdsperiodes in de geschiedenis vergelijkt de volgende vragen altijd zijn gesteld:

 • Wie ben ik? Wat is het wezen van menszijn? Hoe verhoudt mijn existentie zich tot de buitenwereld?
 • Waarom ben ik? Wat is de reden van het bestaan? Heeft mijn leven zin en betekenis?
 • Hoe vind ik geluk? Wat is de essentie van geluk?

Deze vragen staan ook centraal in het programma van 'Het nieuwe Ithaka'. We proberen echter niet direct antwoorden te formuleren. In plaats daarvan gaan we net als Odysseus op reis door de cultuurgeschiedenis van de mensheid en ontdekken we een wereld waarin verschillende religieuze systemen, talloze filosofen en kunstenaars zich met deze vragen beziggehouden hebben. We reizen door de tijd, van vroege culturen tot het postmodernisme, en dwalen van continent naar continent.

HET PROGRAMMA

Het programma 'Het nieuwe Ithaka' omvat circa 20 online sessie waarin we verkennen hoe bovenstaande vragen beantwoord werden in verschillende culturele contexten: tribale culturen, de culturen uit het Oosten (hindoeïsme, boeddhisme, daoïsme), de culturen uit het Midden-Oosten (judaïsme en Islam) en de Westerse cultuur van Klassieke Oudheid tot postmodernisme.

En als we dan ten slotte in Ithaka aankomen hebben we misschien nog steeds geen sluitende antwoorden. Maar Ithaka gaf ons – zoals Kavafis stelde – wel de reis.

SPREKERS

Het programma 'Het nieuwe Ithaka' is door Club Groeneveld ontwikkeld in samenwerking met Prof. dr. Matthijs Schouten. Matthijs zal ook meerdere bijeenkomsten begeleiden. Daarnaast nodige we diverse gastsprekers uit om ons als reizende mens te inspireren.

Meer over Matthijs Schouten:

Matthijs Schouten studeerde biologie, Keltische taal- en letterkunde, vergelijkende godsdienstwetenschappen en oosterse filosofie. Sinds 1992 is hij verbonden aan Staatsbosbeheer. Daarnaast is hij bijzonder hoogleraar in Natuur- en Landschapsbescherming aan de universiteiten van Cork en Galway (Ierland) en bijzonder hoogleraar in de Ecologie en filosofie van het Natuurherstel aan de Wageningen Universiteit. Sinds zijn studietijd heeft hij zich verdiept in de rol die natuur speelt in het menselijk denken en hij publiceerde hierover onder meer het boek Spiegel van de natuur.

Wil je de eerdere collegereeks met Matthijs Schouten terugluisteren. Klik hier.

DATA

De leergang duurt circa een jaar. Je kunt elk kwartaal opnieuw instappen!

 • Deel 1: 14 oktober 2020, 28 oktober 2020, 11 november 2020, 25 november 2020, 9 december 2020.
 • Deel 2: 13 januari 2021, 27 januari 2021, 10 februari 2021, 24 februari 2021, 10 maart 2021.
 • Deel 3: 24 maart 2021, 7 april 2021, 21 april 2021, 5 mei 2021, 19 mei 2021.
 • Deel 4: 2 juni 2021, 16 juni 2021, 30 juni 2021, 14 juli 2021, 28 juli 2021.

PRAKTISCHE INFORMATIE & HOE HET WERKT

 • Dit is een online leergang. De leergang duurt circa een jaar. Je kunt elk kwartaal opnieuw instappen.
 • Start: 20:00 uur
 • Einde: 21:00 uur
 • Voertaal: Nederlands
 • Wanneer je een ticket bestelt, ontvang je van ons een e-ticket als bevestiging.
 • Op de dag van het programma ontvang je een link die je kan gebruiken om deel te nemen va ZOOM.
 • Klik op de link om naar het online programma te gaan.
 • Je hoeft geen account te hebben bij Zoom.
 • Zoom werkt het beste als je van tevoren het programma downloadt via deze link.
 • De online sessies worden opgenomen. Als je een keer niet aanwezig bent, dan is het mogelijk de sessie terug te luisteren. Als je deelneemt aan deze bijeenkomst, ga je er automatisch mee akkoord dat de sessie kan worden opgenomen. Mocht je bezwaar hebben, neem dan contact met ons op.
 • Stap je pas vanaf Deel 4 in? Dan krijg je toegang tot onze Dropbox waarin je alle sessies van Deel 1, Deel 2 en Deel 3 kunt terug luisteren. Zo weet je precies waar we ons op dit moment van de reis bevinden.

TICKETS

Het nieuwe Ithaka is een betaalde online reeks. 2 juni 2021 zullen we starten met Deel 4 van onze reis (30,- euro). Voor leden van Club Groeneveld is het gratis.

Mocht je het financieel niet kunnen bijdragen, stuur ons vooral een mail. Dan kijken we samen wat mogelijk is.

Het is niet mogelijk om meerdere kaarten tegelijkertijd te bestellen. Per e-mail adres kun je één ticket kopen.

STUDENTEN

Ben je een student? Stuur ons dan een mailtje met je studentgegevens. Vervolgens ontvang je van ons een promotiecode, waarmee je 50% korting krijgt op je ticket.

DEELNEMEN OF VRAGEN OVER DE INHOUD:

Ben je geïnteresseerd en wil je meer weten? Schroom niet en neem contact met ons op via 0294-745330 of stuur een mail met jouw naam en telefoonnummer naar info@clubgroeneveld.nl.

Delen met vrienden

Locatie

Online evenement

Restitutiebeleid

Geen refunds

{ _('Organizer Image')}

Organisator Club Groeneveld

Organisator van Online collegereeks: Het nieuwe Ithaka - Deel 4

Club Groeneveld is een verdiepende leeromgeving, inspiratiebron en club voor krachtige leiders, ondernemers, directeuren, initiatiefnemers, professionals en vooroplopers. We nodigen uit tot verruiming en verdieping van de kijk op het leven, het eigen leiderschap en verantwoordelijkheid in de maatschappij. Samen zoeken we de ervaring op die raakt en bezinnen we ons op belangrijke universele thema’s, dilemma’s en twijfels. Daarbij beschouwen we de natuur als belangrijke inspiratiebron voor verdieping en grensverleggende inzichten. Want waarmee je je bewust verbonden voelt, vernietig je niet!

Club Groeneveld is oorspronkelijk in 2017 opgericht door OPEN Business Leaders, Staatsbosbsheer en Stichting Buitenfonds. Het wegvallen van (Nederlandse) natuursubsidies vraagt om nieuwe investeringsmogelijkheden. De lidmaatschappen en activiteiten van Club Groeneveld bieden hier een alternatief voor. We DOEN en leggen actief verbinding met belangrijke (Nederlandse) natuurprojecten. Daarom gaat altijd een deel van de opbrengsten naar Stichting Buitenfonds ten behoeve van waardevolle projecten in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer.

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen