€ 195

œ Ontmoet Jan Bransen

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Kantien

Ravellaan 96

3533 JR Utrecht

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Restituties tot 7 dagen voor evenement

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

‘Het huidige onderwijsbestel vervormt onze menselijkheid’ stelt Jan Bransen, hoogleraar in de filosofie van de gedragswetenschappen. Tijdens deze ontmoeting in de serie Leiders in Verandering onderzoeken we hoe we in ons onderwijs meer recht kunnen doen aan onze menselijkheid en hoe we daarvoor ruimte - oefenruimte - kunnen creëren. ‘Laten we dat dan proberen, samen. Dit wordt een fascinerend intergenerationeel experiment.’


Gevormd of vervormd?

Jan Bransen heeft recentelijk veel stof doen opwaaien met zijn boek Gevormd of vervormd? Een pleidooi voor ander onderwijs, waarin hij betoogt dat het huidige onderwijsbestel gebaseerd is op een aantal achterhaalde en incoherente ideeën. Hij stelt fundamentele vragen over het onderwijs en het effect ervan. Hij koppelt zijn filosofisch denken aan tientallen jaren ervaring in de praktijk. Jan Bransen ziet zichzelf het liefst als een kruising tussen een schoolmeester, een filosoof en een cabaretier. Hij is een reisleider in gedachtegangen.

Het huidige onderwijsbestel ver­vormt ons beeld van de aard en de plaats van onderwijs in ons bestaan. Zo laat het ons geloven dat je eerst jarenlang moet leren voor je aan het maatschappelijk leven kunt meedoen, dat kennisverwerving het best in kleine brokjes gebeurt waarbij voortdurend getoetst wordt, dat docenten onderwijzen en dat leerlingen daardoor leren, dat diploma’s belangrijk zijn voor je gevoel van eigenwaarde, en dat de kwaliteit van onderwijs bepaald kan worden aan de hand van de resultaten die het heeft.


Leren leven

Ons menselijk bestaan is geen bestaan dat in twee periodes - leren en leven - opgedeeld zou moeten worden. Wij leven en leren levenslang. Daarom is in ons leven geen plaats voor een laatste schooldag die suggereert dat er een eind aan het leren komt en dat er een begin is van het leven. Beide suggesties zijn onjuist: het leren stopt nooit en het leven is altijd al begonnen.”

Met zijn scherpzinnige filosofische blik laat Jan Bransen ons zien hoe het huidige onderwijs meer kwaad dan goed doet. Met zijn optimisme en visie neemt hij ons mee in zijn verhaal, zijn ideeën over hoe het onderwijs beter kan. Deze middag onderzoeken we samen hoe we ons onder­wijs zo kunnen organiseren dat het ons wél ten goede komt, dat het vormt in plaats van vervormt.


Programma

15.30 Inloop en ontmoeten, ontvangst met koffie en thee

16.00 Over œ met Claire Boonstra

16.15 Aanvang masterclass met Jan Bransen

17.30 'Diner pensant' met verdieping en dialoog

18.30 Vervolg van de masterclass

20.00 Afronding en borrel


>> Na afloop ontvang je een exemplaar van het boek 'Gevormd of vervormd'


Over Jan Bransen

Jan Bransen is hoogleraar Filosofie van de gedragswetenschappen aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Hij heeft uitgebreid in het Engels gepubliceerd over kwesties als autonomie, persoonlijke identiteit, zelfkennis, liefde en praktische rationaliteit. De laatste jaren heeft hij zijn aandacht verlegd en schrijft sindsdien voornamelijk in het Nederlands en voor een breder publiek.
Zeer recentelijk verscheen van hem 'Gevormd of vervormd?'. Een pleidooi voor ander onderwijs waarin hij betoogt dat het huidige onderwijsbestel gebaseerd is op een aantal achterhaalde en incoherente ideeën. Met 'Laat je niets wijsmaken. Over de macht van experts en de kracht van gezond verstand' won hij in 2014 de Socrateswisselbeker voor het "meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende" filosofieboek. Een Engelse vertaling verscheen in 2017 onder de titel 'Don’t Be Fooled. A Philosophy of Common Sense'.
Filosofie is volgens Jan niet iets geleerds voor achter een bureau of voor in een bibliotheek. Filosofie is meer een houding dan een canon, meer iets van mensen die zich verbazen over de vanzelfsprekendheden die er in hun achteloze woordgebruik verstopt zitten, dan iets van erudiete geleerden die hun bronnen kennen.
Jan Bransen blogt over het onderwijs op pleidooivooranderonderwijs.nl

Meer lezen? Bekijk zijn website.


œ Ontmoet Leiders in Verandering

Deze ontmoeting is onderdeel van de serie ‘œ Ontmoet Leiders in Verandering’. Leiders in verandering zijn het levende voorbeeld van de manier waarop je als leider een transformatie succesvol begeleidt. Zij delen hun persoonlijke verhaal, hun lessons learned met de community van œ Operation Education. Maak kennis met hen en ga persoonlijk met ze in gesprek, deel jouw ervaringen met gelijkgestemden en draag bij aan een groeiende beweging.


Voor wie?

De ontmoeting is gericht op schoolleiders, teamleiders en anderen in een positie om onderwijs en ontwikkeling in beweging te brengen.


'Enabling educational leaders to lead the change'

De inkomsten van de masterclasses komen uitsluitend ten goede aan de organisatie van ontmoetingen, masterclasses en vergelijkbare programma's die bijdragen aan onze missie. Er is geen winstoogmerk.N.B. Wil je achteraf betalen en een factuur ontvangen? Kies dan voor de optie 'payment by invoice’.

Is er iets dat je weerhoudt om te komen? Laat het ons weten!

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Kantien

Ravellaan 96

3533 JR Utrecht

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Restituties tot 7 dagen voor evenement

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen