€ 195

œ Ontmoet Jan Rotmans

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

In het midden van het land. Precieze locatie maken we z.s.m. bekend.

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Restituties tot 30 dagen voor evenement

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

'Het zit in onszelf: Als je zelf wezenlijk wilt veranderen moet je je eigen weerstand overwinnen.' Jan Rotmans maakt inzichtelijk en voelbaar in welke wereldwijde transformatie we ons op dit moment bevinden en gaat tijdens de masterclass in op de urgentie ervan - in het algemeen en in het onderwijs in bijzonder. Wat zijn kenmerken van een transformatie? Hoe verschilt dit van verandering? Hoe zet je dat in gang en welke cruciale rol is daarbij voor jou weggelegd?

Wereldwijd is er een transformatie gaande, waardoor de economie, politiek, zorg en onderwijs radicaal zullen veranderen. Alle maatschappelijke sectoren waarin de mens niet centraal staat, naderen nu hun houdbaarheidsdatum. Mensen ontwikkelen zelf alternatieven en voeren die uit. Samen vormen zij de beweging van onderop, op weg naar een nieuwe samenleving. Dit is geen idealistisch vergezicht, maar de onontkoombare uitkomst van de kantelperiode waarin Nederland zich nu bevindt.

Jan Rotmans neemt ons mee met zijn verhelderende analyses en scherpe betoog voor de noodzaak tot transformatie in het onderwijs.

Unieke mens centraal

In de periode die nu ten einde komt, hebben we het goed functioneren van het systeem belangrijker gemaakt dan het goed functioneren van de mens. De mens is daarbij buitenspel komen te staan en een gevangene geworden van starre regels, protocollen, systemen en een kunstmatige onderverdeling van de leefwereld in niveaus, losse onderdelen.. De wal is het schip nu aan het keren. Mensen komen in verzet, komen zelf in beweging en er ontstaan barsten in het systeem. Een grote chaos is het gevolg, waarvan we de eerste tekenen al kunnen ervaren. Zo’n diepgaande verandering, een verandering van tijdperk, komt maar eens in de 100 tot 150 jaar voor. Het is aan ons zelf om uit de vastlopende systemen te stappen en een nieuwe samenleving te bouwen. Wij hebben daar zelf als mens een sleutelrol in en ook als leidinggevende in een onderwijscontext hebben we daarin een grote rol en dus verantwoordelijkheid.

Jan Rotmans laat de grote beweging zien in de samenleving en doet een appèl op schoolleiders om hierin het voortouw te nemen. In deze masterclass krijg je de handvatten om deze transformatie succesvol te leiden. Jan Rotmans reikt je verandersleutels aan voor jouw onderwijscontext.


Programma

15.30 Inloop en ontmoeten, ontvangst met koffie en thee

16.00 œ State of the art met Claire Boonstra

16.15 Aanvang masterclass met Jan Rotmans

17.30 Ruimte voor vragen, verdieping en dialoog en 'diner pensant'

18.30 Vervolg masterclass: verandersleutels voor eigen onderwijscontext

20.00 Feestelijke afronding & ontvangst van Jans nieuwste boek 'Omwenteling'Over Jan Rotmans

Bevlogen werkt hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid Jan Rotmans aan een gezonde, eerlijke én duurzame samenleving. Met moed en lef bewijst hij dat onderzoeken en signaleren niet afdoende is. Hij is de progressor die de vertaalslag weet te maken van de theoretische transitiewetenschap naar concrete acties en adviezen voor bedrijven, overheden en organisaties in binnen- en buitenland. Niet alleen denken en praten; maar vooral ook DOEN. In het binnen- en buitenland weet Jan tijdens zijn lezingen en colleges mensen te inspireren, motiveren en na te laten denken over de plek waar ze nu staan en wat ze zelf kunnen doen om de toekomst mooier in te kleuren.

Jan Rotmans wordt van jongs af aan gedreven door het idee dat de wereld eerlijker moet zijn. Als kleine jongen had hij geen ambities voor brandweerman of politieagent. Hij had een enorm honger naar kennis en wilde maar één ding: professor worden en de wereld verbeteren. Op die manier zou iedereen op een eerlijke en gelijkwaardige manier op een mooiere aardbol kunnen wonen.

Na een zeer ernstig fietsongeluk werd Jan Rotmans tot stilstand gedwongen. Tijdens zijn lange revalidatietijd bereikte hij zijn eigen kantelpunt en zag de noodzaak: de transitie niet alleen bestuderen maar ook haast maken met de uitvoering ervan. Dat vroeg om een persoonlijke transitie. Niet als activist de mensen in het harnas jagen, maar juist de mensen in het hart raken. De mens verleiden om mee te bewegen naar het grotere doel.

‘Als weldenkende mens kun je niet accepteren dat de mensheid de wereld aan haar lot overlaat. We zijn hier niet op aarde om elkaar uit te roeien. Ik voel het als een morele plicht om alle talenten die ik in me heb ten dienste te stellen van de samenleving. Je kan de verandering niet buiten jezelf neerleggen. Je wil er mee aan de slag!’

Voor meer informatie bekijk de website en het publicatieoverzicht.


œ Ontmoet Leiders in Verandering

Deze ontmoeting is onderdeel van de serie ‘œ Ontmoet Leiders in Verandering’. Leiders in verandering zijn het levende voorbeeld van de manier waarop je als leider een transformatie succesvol begeleidt. Zij delen hun persoonlijke verhaal, hun lessons learned met de community van œ Operation Education. Maak kennis met hen en ga persoonlijk met ze in gesprek, deel jouw ervaringen met gelijkgestemden en draag bij aan een groeiende beweging.


Voor wie?

De ontmoeting is gericht op schoolleiders, teamleiders en anderen in een positie om onderwijs en ontwikkeling in beweging te brengen.


'Enabling educational leaders to lead the change'

De inkomsten van de masterclasses komen uitsluitend ten goede aan de organisatie van masterclasses en vergelijkbare programma's die bijdragen aan onze missie, er is geen winstoogmerk.


N.B. Wil je achteraf betalen en een factuur ontvangen? Kies dan voor de optie 'payment by invoice’ bij ‘checkbox’.

Is er iets dat je weerhoudt om te komen? Laat het ons weten!

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

In het midden van het land. Precieze locatie maken we z.s.m. bekend.

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Restituties tot 30 dagen voor evenement

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen