Openbaar slotgesprek cursus geschiedenis | Breaking the Silence

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Wereldmuseum

25 Willemskade

3016 DM Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Beschrijving van het evenement
Slotgesprek cursus geschiedenis #4 | Breaking the Silence - Voorbij de Stilte.

Over dit evenement

Inclusieve geschiedenis

Keer op keer blijkt dat veel Rotterdammers meer willen weten over de gevoelige geschiedenis van het Nederlandse koloniale – en slavernijverleden. Dat is de reden dat de cursus geschiedenis van Stichting Gezamenlijke Toekomst Gedeeld Verleden nu voor de vierde keer werd aangeboden in samenwerking met het Wereldmuseum. Doel is een groter besef en bewustzijn van de samenhang tussen de eigen geschiedenis en die van andere Rotterdammers. De thema’s en dilemma’s die tijdens de cursus naar boven komen diepen we verder uit in een slotbijeenkomst die we openstellen voor publiek. U hoeft hier niet de cursus voor gevolgd te hebben.

Het verzwijgen of verdraaien van het Nederlandse koloniale en slavernijverleden heeft een sterke tegenreactie opgewekt, namelijk het onderzoeken en openbaar maken, bevragen en herdenken. De geschiedenis kunnen we niet terugdraaien, maar wij kunnen hem wel nieuwe betekenis geven.

In VOORBIJ DE STILTE gaat Sonya Dias hierover in gesprek met Wayne Modest en met het publiek. Wayne Modest is hoofd van het nationale Research Center for Material Culture en bijzonder hoogleraar Material Culture and Critical Heritage Studies aan de VU. In Rotterdam verzorgde hij eerder dit jaar de Keti Koti Lecture.

De onderwerpen die “Voorbij de stilte” aan de orde komen, zijn ingebracht door de cursisten van de cursus geschiedenis, die momenteel door Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst en het Wereldmuseum gegeven wordt. U krijgt als publiek ook ruimte om mee te praten en onderwerpen of vragen in te brengen.

Op welke manieren kun je omgaan met geschiedenis die je emotioneel raakt? Welke bijdrage kunnen instituten zoals het onderwijs, de musea, de media spelen bij het doorbreken van de stilte over bijvoorbeeld het slavernijverleden? Welke plek heeft geschiedenis in ons alledaagse leven? Hoeveel aandacht is er in Rotterdam, de stad die is groot geworden dankzij de maritieme industrie en handel, voor het koloniale - en slavernijverleden? Hoe komen we tot het erkennen en leren kennen van verschillende perspectieven op die geschiedenis?

Datum en tijd

Locatie

Wereldmuseum

25 Willemskade

3016 DM Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen