Opening CROP Innovation Center & Symposium: Nederland als nieuwe 'Blue Zone...

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Wageningen

Agro Business Park 90

6708 PW Wageningen

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Nederland als nieuwe 'Blue Zone': het geheim van planten voor langer & gezonder leven

Opening van het Crop Innovation Center door Hans de Boer, VNO-NCW

Ooit gehoord van de 'Blauwe Zones'? Dit zijn gebieden op de wereld waar de bevolking, langer, gezonder en vitaler leeft. Er blijken overeenkomsten te zijn in de "lifestyle" van de mensen in deze blauwe zones. Een van de sleutels blijkt plantaardige voeding. Geen pillen, maar paprika dus.

Blauwe zones liggen nu nog op het platteland, ver weg van de stad. Nederland is zowat één groot stedelijk gebied. Hoe kunnen we van Nederland toch een Blauwe Zone maken? Sturen op een dieet met meer plantaardig voedsel is (of lijkt) een logische keuze. Veredelingsbedrijven kunnen dan bijvoorbeeld met innovatieve groenterassen helpen om dat dieet dan éxtra gezond te laten zijn.

Op 20 september presenteren, ter gelegenheid van de opening van het Crop Innovation Centre van KeyGene, een Blauwe Zone expert, een arts, groenteveredelaars en gewasonderzoekers hun visie, inzichten en actuele ontwikkelingen over hoe meer en betere plantaardige voeding mee kan helpen om van Nederland zo’n gezonde Blauwe Zone te maken.Programma

13.00 Registratie

13.30 Opening programma door dagvoorzitter Katja Berkhout

Welkom door Prof. dr. Arjen van Tunen | Directeur KeyGene

Keynote presentaties door onder meer:

  • Michel Poulain | Professor Emeritus & first to discover Blue Zones

  • Koen Joosten | Kinderarts in Erasmus MC en voorzitter van de stichting “Food for a Better Life Style"

  • Anneke van de Kamp | Group Manager Communications & Public Affairs Rijk Zwaan Nederland

Pitches door onder meer:

  • Diversiteit in het bananenvak - Anker Sørensen | VP New Business KeyGene

  • Tomaten resistent tegen nematoden - Martin de Vos | Program Scientist Stress Traits

  • Gene editing voor nog gezondere graanrassen - Wladimir Tameling | Scientist KeyGene

15.30 Koffie & thee

16.00 Officiële Opening CROP Innovation Center door

Hans de Boer, voorzitter ondernemingsorganisatie VNO-NCW

Het lijken wellicht "gewone kassen", de werkelijkheid is anders. In KeyGenes gloednieuwe CROP Innovation Center in Wageningen vindt innovatief onderzoek plaats in een groene omgeving waarbij met behulp van de nieuwste technologieën op het gebied van licht, waterafgifte en klimaatbeheersing, onderzoek gedaan wordt naar uiteenlopende gewassen, variërend van paardenbloem tot tomaat.

Een mooi voorbeeld van innovatief onderzoek is dat m.b.t. City Farming. KeyGene zet in op de ontwikkeling van gewassen die optimaal kunnen groeien onder bijzondere omstandigheden; verticale teelt die "binnenshuis" plaatsvindt.

Het Crop Innovation Center is een belangrijke schakel in het innovatieve onderzoek dat de scientists van KeyGene verrichten. Met behulp van een multidisciplinaire en geïntegreerde aanpak van projecten, waarbij data science expertise wordt gecombineerd met technologische "lab" innovaties en gewasonderzoek in een kasomgeving, wordt onderzoek verricht t.b.v. de verbetering van gewassen.

16.15 Breakout sessie

  • Deep learning - de sprong vooruit in plantenwetenschap

  • Tour achter de schermen bij KeyGene

  • Netwerken

17.00 Afsluiting programma

17.15 Netwerken

18.00 Einde programma


Voor wie
KeyGene nodigt bedrijven, kennisinstellingen, overheden en politieke & maatschappelijke organisaties graag uit om deel te nemen.


Wanneer & waar
Donderdag 20 september 2018, 13.00-18.00 uur
KeyGene, Wageningen


Onze sprekers

Dit zijn onze dagvoorzitter en de hoofdsprekers die 20 september hun visie zullen geven op het omzetten van Nederland tot Blue Zone.

Katja Berkhout, dagvoorzitter

Katja Berkhout werkte vier jaar in Boston, een van de meest toonaangevende innovatie-ecosystemen van de wereld. Als strategisch adviseur ondersteunde ze daar het C-level leiderschap van honderden innovatieve bedrijven in hun EU-groeistrategie en adviseerde ze om zich te vestigen in Nederland. Terug in Nederland heeft ze zich aangesloten bij StartupDelta en zet ze Nederland op de kaart als de ‘West Coast’ van Europa voor startups uit Silicon Valley, New York, Boston en andere internationale innovatie hubs.

Recentelijk startte ze Venture Café Rotterdam de grootste wekelijkse innovatie meetup van Rotterdam en misschien wel van Nederland. Hier komen iedere donderdag ruim 300 startups, corporates, investeerders, academici en andere innovators samen.


Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW

Hans de Boer is sinds 1 juli 2014 voorzitter van ondernemingsorganisatie VNO-NCW. De Boer was ondernemer en commissaris en bouwde daarnaast de nodige ervaring op in de wereld van de (Haagse) lobby voor ondernemers. Hij was in de periode 1997-2003 voorzitter van MKB-Nederland.

De laatste 10 jaar voor zijn benoeming bij VNO-NCW was Hans De Boer commissaris en adviseur bij diverse organisaties. Zo was hij voorzitter van de Raad van Commissarissen bij de Sperwer Groep (supermarkten) en ArboNed, commissaris bij Siemens Nederland en de Greenport Ontwikkelingsmaatschappij.

Hij was voorts actief als voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid en initiatiefnemer van de herinvoering van ambachtsscholen/mts-en in Nederland, een keten van inmiddels 100 zogenoemde 'Vakcolleges'. In een verder verleden was Hans de Boer oprichter en directeur-grootaandeelhouder van het Bureau Economische Argumentatie, dat hij verkocht aan KPMG.

Als voorzitter van VNO-NCW is hij vice-voorzitter van de SER en co-voorzitter van de Stichting van der Arbeid.

Hans de Boer studeerde economie (hoofdrichtingen econometrie en openbare financiën) aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij is getrouwd en heeft 2 kinderen.

Michel Poulain, Emeritus Hoogleraar en ontdekker van Blue Zones (lezing in het Engels)

Michel Poulain is opgeleid in de astrofysica aan de Universiteit van Luik (ULg). Hij promoveerde in demografie aan de Université Catholique de Louvain (UCL). Als demograaf is hij gespecialiseerd in zogenaamd Longevity-onderzoek: onderzoek naar lang leven. Momenteel is hij emeritus hoogleraar aan de UCL en Senior Researcher aan het Estonian Institute for Population Studies aan de universiteit van Tallinn (Estland). Hij was voorzitter van de Société Belge de Démographie (1984-1990) en later van de Association Internationale des Démographes de Langue Française (AIDELF) (1988-2000).

Michel Poulain is sinds 1992 betrokken bij onderzoek naar ‘langlevenden’. Hij is actief lid van de International Database on Longevity (IDL) en het International Centenarian Consortium (ICC). Hij valideerde de leeftijd van vele ‘supercentenarians’, waaronder Antonio Todde, Johan Riudavets en Emma Moreno, die alledrie het Guinness-record van duurzaamheid haalden. Hij toonde van talloze andere ‘extreem oude mensen’ zoals de beroemde honderdjarigen uit de Kaukazus aan dat hun leeftijd eigenlijk veel lager was.

In 2000 was Poulain met Gianni Pes, een Sardinische arts, betrokken bij de vaststelling van de werkelijke leeftijd van de vele honderdplussers op Sardinië. In dit kader introduceerde hij het concept van Blue Zone bij het identificeren van een gebied met uitzonderlijk lang levende mensen in het bergachtige deel van Sardinië. In twee Sardinische dorpen, Villagrande en Seulo, toonde hij met collega’s de uitzonderlijke situatie aan dat mannen er net zo lang leven als vrouwen.

Later identificeerde Poulain in samenwerking met Dan Buettner andere Blue Zones in Okinawa (Japan), het schiereiland Nicoya (Costa Rica) en Ikaria (Griekenland).


Anneke van de Kamp, Group Manager Communications & Public Affairs, Rijk Zwaan Nederland

Anneke van de Kamp studeerde tuinbouw aan Wageningen University & Research, waarna ze bij het toenmalige Productschap Tuinbouw hoofd werd van het team Markt, Duurzaamheid en Innovatie. Sinds 2012 is zij hoofd communicatie bij Rijk Zwaan, een wereldwijd toonaangevend groenteveredelings(familie)bedrijf met zo’n 3.000 medewerkers, verspreid over 30 landen.

In de wereldwijde markt van groentezaden staat Rijk Zwaan op de vijfde plaats met een omzet van ruim 400 miljoen euro. Hiermee is Rijk Zwaan het grootste zelfstandige familiebedrijf binnen de sector en het grootste bedrijf dat zich volledig op groentezaden richt.

Elk jaar investeert het bedrijf ongeveer 30 procent van onze omzet in R & D. Rijk Zwaan heeft gekozen voor een breed assortiment aan groentezaden met meer dan 1.200 variëteiten in meer dan 25 verschillende groentegewassen.

Door de ontwikkeling van groenterassen en de verkoop van zaden staat Rijk Zwaan aan de start van de voedselketen. De medewerkers zijn betrokken en gemotiveerd om samen met partners actief bij te dragen aan de wereldvoedselvoorziening en verhoging van groenteconsumptie, door de basis te leggen voor gezonde en aantrekkelijke groenten.

Koen Joosten, Kinderarts in Erasmus MC en voorzitter van de stichting “Food for a Better Life Style"

Koen Joosten studeerde geneeskunde aan de Radboud Universiteit van Nijmegen. In 1993 werd hij kinderarts en in 1995 was hij klaar met de vervolgopleiding tot kinderarts-intensivist in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam waar hij nog steeds werkzaam is. In 1999 promoveerde hij op het onderwerp voeding voor het ernstig zieke kind. Zijn onderzoek richt zich enerzijds op screening van de voedingstoestand bij zieke kinderen en anderzijds naar optimale voedingsstrategieën voor het ernstig zieke kind.

Samen met Dr. Jessie Hulst ontwikkelde Koen Joosten het screeninginstrument STRONGkids om bij ziekenhuisopname te kunnen vaststellen welke kinderen een verhoogd risico hebben om ondervoed te raken. Hij is actief in talrijke organisaties op het gebied van voeding en associate editor van het blad Clinical Nutrition.

Arjen van Tunen, Directeur KeyGene

Arjen van Tunen is sinds 2004 CEO van KeyGene. Onder zijn leiding heeft KeyGene zich ontwikkeld tot een toonaangevend internationaal opererend agro biotechnologiebedrijf dat kennis en research levert aan veredelingsbedrijven over de hele wereld. KeyGene is op dit moment een van de grootste Agro Biotech bedrijven ter wereld, met circa 150 werknemers in Wageningen, Nederland en circa 15 werknemers bij dochterbedrijven in de VS en India.

Eerder was Arjen van Tunen als directeur verbonden aan het Swammerdam Instituut voor Life Sciences, onderdeel van de Universiteit van Amsterdam. Ook heeft hij gewerkt als R&D directeur van Plant Research International van Wageningen University & Research. Van Tunen is bestuurslid bij FoodValley, HollandBio, VNO-NCW en EuropaBio.

Datum en tijd

Locatie

Wageningen

Agro Business Park 90

6708 PW Wageningen

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen