Overbevolking, Vervuiling & Opwarming van de aarde

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Iers Restaurant & Pub De Turfsteker

48 Hoofdstraat

9431 AE Westerbork

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
Overbevolking, Vervuiling & Opwarming van de aarde

Over dit evenement

*DE PROMOTIECODE DIE GEVRAAGD WORDT BIJ HET BESTELLEN VAN EEN KAARTJE IS UW E-MAILADRES WAARMEE U LID BENT GEWORDEN VAN FVD!*

De afgelopen decennia heeft een collectieve angst zich meester van ons gemaakt: dreigt de aarde onbewoonbaar te worden door toedoen van de mens? De drie sleutelwoorden zijn: overbevolking, vervuiling en opwarming van de aarde.

Die angst heeft tot diepe verdeeldheid geleid. Aan de ene kant vind je groeperingen die menen dat het waarschijnlijk al te laat is om het tij te keren, tenzij er wereldwijd rigoureuze maatregelen worden genomen die onze manier van leven diepgaand zullen beïnvloeden. Hun tegenstrevers menen dat het allemaal niet zo’n vaart loopt en bovendien dat de voorgestelde maatregelen waarschijnlijk weinig tot geen effect zullen hebben, maar wel ongekend rampzalig zullen uitpakken voor onze levensstandaard.

Deze angst is de laatste 50 jaar manifest geworden. Voor die tijd heerste er ook al enige bezorgdheid over toekomstige overbevolking, maar over door milieuvervuiling veroorzaakte klimaatverandering hoorde je voor 1970 vrijwel niemand. Dat veranderde daarna pas en de vraag is: waarom juist toen?

In dit verhaal wil ik nu eens niet één van de twee geijkte paden bewandelen: vóór of tegen.

Wat ik wil proberen is om de geschiedenis van die angst te reconstrueren, waarbij ik expres een standpunt aangaande pro of contra het klimaatbeleid zal pogen te vermijden.

Door deze aanpak hoop ik te verhelderen dat de angstgolf die zich de laatste halve eeuw van ons meester heeft gemaakt uit historisch oogpunt wel degelijk begrijpelijk is, maar het antwoord op de vraag of zij ook feitelijk gerechtvaardigd is, laat ik in het midden.

Het zal waarschijnlijk niet lukken om die voorzichtigheid ook tijdens de discussie te handhaven, maar, ach … zou dat erg zijn?

JW Drukker was tot aan zijn emeritaat in 2017 hoogleraar designgeschiedenis aan de Technische Universiteit Delft en de Universiteit Twente. Tevens was hij als gasthoogleraar werkzaam aan verschillende Chinese universiteiten, waaronder Tsinghua University (Beijing PRC). Sinds maart 2019 is hij lid van de FVD-fractie van de Provinciale Staten van Drenthe.

25 oktober 14:00-17:00

De Turfsteker Westerbork

Spreker: J.W. Drukker

Thema: overbevolking, vervuiling & opwarming van de aarde

Niet leden kunnen zich aanmelden per email naar: events@fvd.nl

vermeld hierin uw volledige naam en mobiele telefoonnummer.

Wij verwelkomen u graag.

Forum voor Democratie Drenthe

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Iers Restaurant & Pub De Turfsteker

48 Hoofdstraat

9431 AE Westerbork

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen