Gratis

Participatief actie-onderzoek

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Croeselaan 15

3521 BJ Utrecht

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Training sociale innovatie in de energie-transitie

Participatief actie-onderzoek

Vrijdag 2 november | Utrecht

Zet jij je in voor energie innovaties die de energietransitie helpen realiseren? Herken je dat er vaak over de techniek en de businesscase van energie innovaties goed is nagedacht, maar projecten toch vastlopen op weerstand of een gebrek aan betrokkenheid? ‘Sociale innovatie' helpt je op weg door bewezen theorieën over het gedrag van mensen toe te passen in de praktijk.

Topsector Energie biedt met het ‘MVI-E Skills Lab’ in het najaar van 2018 een serie trainingen aan op het gebied van sociale innovatie. Deze vierde training leert je met een open vizier aan de slag te gaan met de verschillende betrokkenen om tot oplossingen te komen die door henzelf gedragen worden.Participatief actie-onderzoek

Madelon Eelderink, 7senses

Hoe kan ik de juiste stappen doorlopen met betrokkenheid van de gemeenschap, waardoor er commitment ontstaat bij het realiseren van de oplossing?

“Echt actie-onderzoek is community-up! Door als gemeenschap beter de problemen in kaart te brengen, krijgen ze een beter beeld van elkaars perspectief, behoeftes en resources, waardoor ze samen problemen kunnen oplossen op een manier die bij ze past”Voor wie

De trainingen worden enkel dit jaar gratis aangeboden door de Topsector Energie en zijn gericht op mensen die werken aan innovatieve projecten en trajecten in de energietransitie. In het bijzonder voor mensen met een specialistische achtergrond (techniek, beleid, juridisch, financieel), die beseffen dat een project pas slaagt als de sociale condities kloppen, maar die nog niet weten hoe dit te realiseren.

In het MVI-E Skills lab kun je met je eigen casus aan de slag en brengen de trainers en deelnemers relevante voorbeelden uit de energie-transitie in, zoals:

  • Aardgasvrije wijken: Er zijn naar schatting wel 90 partijen nodig om een aardgasvrije wijk te organiseren. Hoe kun je aan de slag met al deze partijen, zorgen dat ze betrokken blijven en gezamenlijk werken richting een positieve uitkomst?

  • Wind op zee of land: Hoe krijg je inzicht in alle verschillende partijen en belangen die betrokken zijn? Hoe kun je de gesprekken met deze partijen voeren, win-win creëren en een oplossing vinden voor eventuele ‘verliezers’?

  • Verduurzaming van de sociale woningbouw: Hoe krijg je inzicht in de wensen en bezwaren van huurders en creëer je samen met hen een aanbod waar huurders blij van wordenOver de training

Participatief actie-onderzoek

Participatief actie-onderzoek (PAR, Participatory Action Research) is een systematische, iteratieve aanpak waarin mensen gezamenlijk oplossingen co-creëren voor gedeelde problemen. In plaats van top-down, worden ‘community-up’ interventies gerealiseerd, die aansluiten bij de belevingswereld van de doelgroep/burgers/probleemeigenaren. Dit geeft draagvlak en een gevoel van eigenaarschap onder de betrokkenen. Onderzoek toont aan dat PAR daarmee een enorm positieve impact heeft op het (lange termijn) succes van het aanpakken van gezamenlijke problemen. Klinkt goed, maar hoe doe je dit in praktijk? In deze training leer alles over de basisprinicipes, de stadia en methodologie van actieonderzoek en ontdek je hoe je je eigen project door middel van PAR uit kunt voeren. Op basis van je eigen casus leer je niet alleen te onderzoeken en ontwikkelen, maar in elk stadium te presenteren aan de relevante partijen. Zo kan de betrokken groep erop reflecteren en kunnen de beste oplossingen samen gecreëerd en geïmplementeerd worden!

Enkele reacties van deelnemers aan de training in het voorjaar:

  • “Sterke inhoud die toepasbaar is en herkenbaar. Tof dat we zelf aan het werk worden gezet”

  • “Heel leuk om zo aan de slag te zijn met mensen uit andere disciplines – en ook te zien hoeveel overeenkomsten er zijn”Over de trainer

Madelon Eelderink is oprichter van 7Senses en gespecialiseerd in Participatory Action Research (PAR). Met 7Senses streeft ze naar wereldwijde kwaliteitsverbetering van ontwikkelingssamenwerking door met PAR ‘community-up’ innovaties aan te jagen. Wereldwijd voert zij PAR projecten uit op diverse onderwerpen, zoals armoede, natuurbescherming en volksgezondheid en begeleidt zij PAR-practitioners in diverse landen. Verder faciliteert zij PAR trajecten en trainingen voor zowel de publieke als de private sector. Met het in 2014 ontwikkelde 7Senses Challenge concept koppelt zij (actie-)onderzoekscapaciteit in Nederland aan community-vraagstukken overzees. In haar 7Senses Action Research Academy traint zij haar studenten in het opzetten en coördineren van een 7Senses Challenge, op basis van de vraag uit de lokale gemeenschap. Momenteel voert Madelon een PhD-traject uit voor de Universiteit Utrecht op het effect en de werkwijze van PAR voor sociaalecologische systemen.

Programma

De training wordt gegeven op vrijdag 2 november van 9.30 – 16.30 uur bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in Utrecht, inclusief koffie/thee/lunch. Als opfrisser wordt er op 27 november een conference call georganiseerd, zodat je nog kunt sparren met de trainer en de groep over jouw ervaringen en prangende vragen nadat je er na de training in de dagelijkse realiteit mee aan de slag bent gegaan.

De training is gratis. De uiterste inschrijfdeadline is 19 oktober 2018, maar wees er snel bij want de trainingen zitten doorgaans snel vol. Uiteraard verwachten we dus ook dat je echt komt als je jezelf inschrijft!


Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Croeselaan 15

3521 BJ Utrecht

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen