PICA Symposium: Zorg(logistiek) van de toekomst? Mij een zorg!

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

VUmc

De Boelelaan 1117

1081 Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

PICA (Patient flow Improvement Center Amsterdam) is een kenniscentrum voor patiëntenlogistiek en het resultaat van de samenwerking tussen het VUmc en de VU. PICA richt zich op het delen (onderwijs), genereren (onderzoek) en toepassen (zorg) van kennis op het gebied van zorglogistiek. Wiskundige wetmatigheden en kwantitatieve analyse blijken het pad naar meer doelmatigheid in de zorg goed te kunnen ondersteunen.

Een aantal maal per jaar organiseert PICA een symposium. Iedereen die het onderwerp interessant vindt is welkom. Dit betekent een mix van mensen uit VUmc en omliggende ziekenhuizen, van verpleegkundig hoofden, tot planners, stafadviseurs, artsen en leidinggevenden.

Het eerstvolgende symposium zal plaatsvinden op woensdagmiddag 28 juni 2017. Op deze dag bestaat PICA 10 jaar, een mooi moment om vooruit te kijken naar de toekomst. Tijdens deze middag worden in vier presentaties de belangrijkste technologische ontwikkelingen aan u gepresenteerd om vervolgens samen in gesprek te gaan over de implicaties voor de zorglogistiek. Daarnaast worden ook vraagtekens geplaatst: Hoe kunnen we verstandig omgaan met de hypes en trends?

De presentaties die gegeven zullen worden:

prof. dr. Guus van Dongen (VUmc) - 'Interpretatie van technologische en medische trends'

Guus van Dongen is als biochemicus verbonden aan de afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde van VUmc. Hij is teven projectleider van het in aanbouw zijnde VUmc Imaging Center Amsterdam, waarbij imaging in geneesmiddelenontwikkeling en “therapie op maat” centrale thema’s zijn. Vanuit andere functies binnen en buiten VUmc heeft hij speciale interesse in talentbeleid, publiek-private samenwerking en technologische ontwikkelingen binnen het biomedisch domein. Vanuit dat perspectief zal hij tijdens het symposium zijn visie geven over “toekomstdenken” en welke technologische ontwikkelingen ons allemaal te wachten staan (of niet). Het VUmc Imaging Center Amsterdam zal daarbij speciale aandacht krijgen.

drs. Peter van Felius (VUmc) & dr. Jochen Bretschneider (VUmc) - 'Mobile Working – Start with the message'

Het uitgangspunt voor Mobile Working is dat alle benodigde kennis/functies in your pocket of beter nog at your fingertips zijn, precies op het moment dat je het nodig hebt. De smartphone en andere Mobile Devices daar omheen worden de afgelopen jaren steeds kleiner en krachtiger door slimme sensoren, door analytics en ingebouwde (internet-)intelligentie zoals (micro-)navigatie, virtuele assistenten, of door aan elkaar gekoppelde apps en sociale netwerken. Thuis is het gebruik van bv. je smartphone al heel gewoon: je staat ermee op en gaat ermee naar bed. Maar hoe kunnen we die slimme technologie gaan inzetten op de werkvloer van het ziekenhuis?

dr. Nicky Hekster (IBM) - 'De Impact van Big Data en AI op de Zorg'

In de zorgsector wordt door professionals van oudsher veel data geproduceerd. Daarnaast beschikken patiënten tegenwoordig ook over tal van mogelijkheden om hun eigen gezondheidsdata te genereren. De grote uitdaging ligt derhalve in het op een veilige, transparante en betrouwbare manier ophalen van inzichten uit de veelheid en verscheidenheid van al deze data. Onder de naam Watson heeft IBM in 2011 een open technologie platform gecreëerd dat nu en in de toekomst beide perspectieven bijeenbrengt en de geneeskunde zowel voor de professional als patiënt preciezer en persoonlijker maakt. In deze presentatie zal worden ingegaan op deze ontwikkeling.

Kamal de Bruijn (VWS) - 'Digitalisering geeft de patiënt meer regie, verandert de zorg mee?'

In vrijwel alle levensgebieden heeft digitalisering ons dagelijkse ritme veranderd. Eigenlijk rest alleen nog de zorg. Digitale zorg en meer regie over de eigen gezondheid zal de bestaande zorglevering drastisch veranderen. Hoe geven we vorm aan de transitie 'van wachtkamer naar woonkamer' en van 'ziekenhuis naar smartphone'?

Datum en tijd

Locatie

VUmc

De Boelelaan 1117

1081 Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen