Gratis

Plantenverhalen: bekend maar onbemind? De planten in onze omgeving

Venster Acties en details

Gratis

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Centraal Museum

1 Agnietenstraat

3512 XA Utrecht

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
Annet Breure vertelt en interpreteert traditionele volksverhalen met planten en belicht ook de historische, culturele en biologische context

Over dit evenement

Annet Breure brengt een melange van storytelling en lezing. Traditionele volksverhalen waar planten een rol in spelen interpreteert en vertelt ze, waarbij ze ook de historische, culturele en biologische context belicht. In een tuin willen de meeste mensen bepalen welke planten waar groeien. Het 'toevallige groen' - de planten die zomaar opkomen zonder hulp of bemoeienis van de mens, is meestal minder geliefd. Dit blijkt uit ons taalgebruik. Sommige soorten worden invasief of onkruid genoemd, terwijl deze planten natuurlijk ook succesvolle en sterke groeiers zijn. Verhalen uit vroeger tijden of andere gebieden kunnen ons een ander perspectief op deze bekende, maar onbeminde planten bieden.

Deze krachtige planten die veel en vaak voorkomen zijn juist degenen die ook een sterk verankerde rol in onze cultuur gekregen hebben, juist door hun continue aanwezigheid in het dagelijks leven van de mens. Onze cultuur is immers een natuurproduct. En dat is voelbaar in plantenverhalen, over bijvoorbeeld de paardenbloem, de weegbree of de brandnetel. Ervaar of uw relatie met een u al bekende plant beïnvloed kan worden door verhaalcultuur.

Locatie

De lezing vindt plaats in de Tuinzaal van het Centraal Museum. De Tuinzaal bevindt zich in de rechterhoek van de museumtuin, we verzoeken u graag daar tijdig met uw museumticket en coronatoegangsbewijs melden. U hoeft niet langs de hoofdentree, maar kunt direct via de ingang van de tuin naar binnen (rechts van de hoofdentree).

Entree

Meld je aan voor de lezing via Eventbrite en boek dan voor de betreffende datum een online museumticket via deze link. Zorg ervoor dat je bij je bezoek het geldig museumticket en coronatoegangsbewijs kan vertonen.

Over De botanische revolutie

De lezing vindt plaats in het kader van de tentoonstelling De botanische revolutie - over de noodzaak van kunst en tuinieren, die van 11 september 2021 tot en met 9 januari 2022 in het Centraal Museum Utrecht te zien is. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de tuin als vruchtbare inspiratiebron voor kunstenaars. Door de eeuwen heen hebben kunstenaars, schrijvers, dichters en denkers de tuin telkens op een andere manier beschreven, weergegeven en vormgegeven. Gerrit Komrij – aan wiens Huizinga-lezing uit 1990 de titel is ontleend – beschrijft hoe het beeld van de tuin lange tijd nauw verweven is geweest met mentaliteitsontwikkelingen en controverses tussen ideeën werelden. Ook in hedendaagse kunst is de tuin een rijke bron van inspiratie. Het is geen romantisch verlangen dat centraal staat, maar de roep om een nieuw bewustzijn van onze relatie met de aarde. Wat voor actuele reflecties bieden kunstenaars op het paradijs, de volkstuin, botanie en klimaatverandering? Verrassende klassieke en moderne voorbeelden tonen de diepe wortels van de thema’s uit de tentoonstelling.

Foto event: Michael Driebeek-van der Ven

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Centraal Museum

1 Agnietenstraat

3512 XA Utrecht

Netherlands

Kaart bekijken

Organisator Centraal Museum Utrecht

Organisator van Plantenverhalen: bekend maar onbemind? De planten in onze omgeving

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen