Gratis

Plastic PeukMeuk 2020

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Amsterdam

De Ruijterstraat 20

Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
Kom je ook peuken rapen in Amsterdam?

Over dit evenement

𝐒𝐥𝐮𝐢𝐭 𝐨𝐩 𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐞𝐫 𝐚𝐚𝐧 𝐛𝐢𝐣 𝐝𝐞 𝐏𝐥𝐚𝐬𝐭𝐢𝐜 𝐏𝐞𝐮𝐤𝐌𝐞𝐮𝐤 𝟐𝟎𝟐𝟎 𝐨𝐩𝐫𝐮𝐢𝐦𝐚𝐜𝐭𝐢𝐞!

Wat gaan we doen?

Zoveel mogelijk peuken rapen in Amsterdam in 2,5 uur.

𝐖𝐚𝐚𝐫𝐨𝐦?

Sigarettenpeuken vormen het grootste deel van het zwerfafval wereldwijd. In Nederland belandt er elk jaar 10 miljoen kilo sigarettenpeuken op straat als zwerfafval. Daarvan belandt 2 miljoen kilo in onze beken, grachten, rivieren en de Noordzee. Filters zijn gemaakt van plastic en daarom dragen zwerfpeuken direct bij het plastic probleem in onze oceanen. Daarnaast zijn locaties met peukenvervuiling onaantrekkelijk en geen visitiekaartje voor de stad en gemeente.

Vorig jaar vonden we ruim 50.000 peuken in 2,5 uur in het centrum van Amsterdam. Hoeveel gaan we er dit jaar vinden?

𝐖𝐚𝐭 𝐰𝐢𝐥𝐥𝐞𝐧 𝐰𝐞 𝐛𝐞𝐫𝐞𝐢𝐤𝐞𝐧?

Het Plastic Peuken Collectief wil dat de de vervuiling van peuken ophoudt.

Bewustwording brede publiek

Het is nauwelijks bekend dat sigarettenfilters plastic bevatten. Met Plastic PeukMeuk willen we Nederlanders bewust maken van de enorme hoeveelheid plastic dat jaarlijks via zwerfpeuken in het milieu belandt.

Verantwoordelijkheid industrie/overheid

Maar we willen ook dat overheid ingrijpt. De tabaksindustrie verdient grof geld aan de verkoop van sigaretten, maar de kost van de milieuvervuiling komt terecht bij ons allemaal. Wij zien graag dat de tabaksindustrie betaalt: voor iedere sigaret die in het milieu ligt moet een sterke heffing worden betaald die ten goede komt aan een zwerfpeukvrije leefomgeving.

In september vind het volgende Algemene Overleg Circulaire Economie plaats binnen het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat. We gebruiken de actie om de aanpak van zwerfpeuken daar te agenderen.

𝐏𝐥𝐚𝐬𝐭𝐢𝐜 𝐏𝐞𝐮𝐤𝐞𝐧 𝐂𝐨𝐥𝐥𝐞𝐜𝐭𝐢𝐞𝐟

In 2018 ontstond een netwerk rond de aanpak van plasticvervuiling. In 2019 besloot een aantal deelnemers de krachten te bundelen om een onderbelichte vorm van plastic vervuiling aan te pakken: zwerfpeuken. In 2020 bestaat het Plastic Peuken Collectief uit:

By the Ocean we Unite, Seavents, Sea Going Green, Save Your Butt, Recycling Netwerk Benelux, Ecomondo, Peukenmeisje, The Bamboo Brush Society, Smyle, Plastic Soup Surfer, Straw by Straw

𝑊𝑒 𝑧𝑢𝑙𝑙𝑒𝑛 𝑡𝑖𝑗𝑑𝑒𝑛𝑠 𝑑𝑒 𝑃𝑙𝑎𝑠𝑡𝑖𝑐 𝑃𝑒𝑢𝑘𝑀𝑒𝑢𝑘 𝑜𝑝𝑟𝑢𝑖𝑚𝑎𝑐𝑡𝑖𝑒 𝑢𝑖𝑡𝑒𝑟𝑎𝑎𝑟𝑑 𝑟𝑒𝑘𝑒𝑛𝑖𝑛𝑔 ℎ𝑜𝑢𝑑𝑒𝑛 𝑚𝑒𝑡 𝑑𝑒 𝑜𝑝 5 𝑠𝑒𝑝𝑡𝑒𝑚𝑏𝑒𝑟 𝑔𝑒𝑙𝑑𝑒𝑛𝑑𝑒 𝐶𝑜𝑣𝑖𝑑-19 𝑟𝑖𝑐ℎ𝑡𝑙𝑖𝑗𝑛𝑒𝑛.

Meld je aan op Facebook: https://www.facebook.com/events/604808066822346/?active_tab=about

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Amsterdam

De Ruijterstraat 20

Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen