Pleed - Fibershed Route

Venster Acties

Pleed - Fibershed Route

Expositie 100% Wol

Waar en wanneer

Locatie

Fries Landbouwmuseum 6 Felling 8912 CG Leeuwarden Netherlands

Kaart en routebeschrijving

Zo werkt het

Over dit evenement

Fries Landbouwmuseum heeft in samenwerking met de wolwerkers van Pleed een prachtige tentoonstelling ingericht over een bijzondere grondstof: 100% wol.

Op dijken en in weilanden zien we ze lopen: de schapen. Maar hun wol wordt niet meer gebruikt en dat terwijl wol een prachtig natuurlijk materiaal is met unieke eigenschappen waar prachtige dingen van gemaakt kunnen worden. Bovendien houdt het ons al eeuwen warm. Toch wordt de meeste wol van 800.000 Nederlandse schapen als afval verscheept of eindigt in de verbrandingsoven. Tegelijkertijd kopen we massaal goedkope kleding van vervuilende kunstvezels uit lage-lonenlanden. De wolwerkers van Pleed onderzochten hoe wol opnieuw van waarde gemaakt kon worden en verwerkten de wol van de Leeuwarder schaapskudde tot dekens en vloerkleden. Dit jaar maakten ze in samenwerking met het Fries Landbouwmuseum in Leeuwarden een tentoonstelling over deze prachtige grondstof: 100% wol.

De wolwerkers van Pleed maakten daarom in samenwerking met het Fries Landbouwmuseum in Leeuwarden een tentoonstelling over deze prachtige grondstof: 100% wol.

De tentoonstelling die laat zien hoe mooi wol is en – bovenal – hoe het weer gewoon kan worden. Nooit eerder waren ze samen te zien: het Friese melkschaap, prachtige antieke wollen stoffen, spintolsteentjes uit de Friese terpen, het blauw van Eise Eisinga, de gestopte sokken van een Elfstedenwinnaar, werk van moderne ontwerpers als Christien Meindertsma en natuurlijk de wolredders-community van Pleed zelf.

Bezoek voor meer informatie en openingstijden: https://landbouwmuseumfriesland.nl