Plenaire bijeenkomst TCV en True Cost True Price

Ticketverkoop is gesloten

Bedankt voor je aanmelding. Graag tot ziens op 17 september! Willem, Natascha en Jan Paul Kwartiermakers Transitiecoalitie Voedsel

Plenaire bijeenkomst TCV en True Cost True Price

PLENAIRE BIJEENKOMST TRANSITIECOALITIE VOEDSEL MIDDAGCONFERENTIE TRUE COST TRUE PRICE IN AGRO EN FOOD

Door Transitiecoalitie Voedsel

Datum en tijd

din, 17 sep. 2019 09:00 - 16:30 CEST

Locatie

De Eemlandhoeve

7 Bisschopsweg 3752 LK Bunschoten-Spakenburg Netherlands

Beleid voor refunds

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.
Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Over dit evenement

Met veel plezier nodigen wij je uit voor de volgende plenaire bijeenkomst van de Transitiecoalitie Voedsel die plaatsvindt op dinsdag 17 september a.s. bij Boerderij de Eemlandhoeve aan de Bisschopsweg 7 te Bunschoten-Spakenburg.

PROGRAMMA

o.l.v. kwartiermaker Willem Lageweg

9.00 Inloop met koffie/thee en ambachtelijk lekkers

9.15 Willem Lageweg en Jan Huijgen Eemlandhoeve Inspiratiehuys

9.30 Interactieve sessie

9.30 – 10.00 Rutger Oolbekkink I Het idee van de Mansholtcampus als visualisatieplek voor de voedseltransitie

10.00 -10.30 Jan/Henk Huijgen I Rondleiding G/B/Stoppende boer – Ruraal foodpark + Ontvangsthuis op de Mansholtcampus

10.30-10.45 Jan Huijgen I Mansholt Transitie aanpak in het VOLG concept: voedsel/omgeving/landbouw/gezondheid

10.45-11.00 Discussie/Gesprek /Vervolgstappen (Ontvangsthuis voor de Mansholtcampus * Participatiemodel voor de TcV -leden * Najaarsconferentie met Minister Schouten)

11.15-11.30 Koffie & thee break

11.30 uur Plenair: Transitiecoalitie Voedsel

11.30 Opening

Met leden in gesprek over o.a.:

- krachtenbundeling vernieuwende boerennetwerken (Boerenwijsheid)

- toekomstverkenningen en –beelden landbouw- en voedseltransitie

12.30 Strategie en organisatie TcV en onderwerpen vanuit de leden van de TcV

13.00-14.00 Lunch

14.00 -16.30 Conferentie True Cost en True Price in agro en food

(koffie/thee/versnapering beschikbaar tussendoor)

Het idee om de ‘echte prijzen’ te becijferen en toe te rekenen is al oud: reken de zogeheten externe kosten die nu niet worden toegerekend uit, en breng ze aan de veroorzakers in rekening. Vooral in de afgelopen jaren is de belangstelling ervoor sterk gegroeid, zeker ook in het landbouw- en voedseldebat. Dat is te begrijpen gezien de grote impacts van ons huidige model op onder meer biodiversiteit, klimaat en dierenwelzijn, maar ook op de verdeling van lusten en lasten in de keten, waar de boer nogal eens aan het kortste eind trekt. Naast niet in prijzen uitgedrukte schade zijn er echter ook waarden en baten, die dan óók berekend en beloond zouden moeten worden.

Wat nu heet ‘true cost, true price’ is een van de speerpunten van de Transitiecoalitie Voedsel. Alle reden om er in de plenaire bijeenkomst van de Transitiecoalitie aandacht aan te besteden in de vorm van een middagsymposium. We naderen de afronding van een groot project True Price in Food & Agro, met True Price, Soil & More, EY en WECR, waarin gekeken wordt of en hoe de methodiek kan worden toegepast op aardappelen, melk en tomaten. We bereiden een meerjarig experimentenprogramma true pricing voor, en ook elders gonst het van de initiatieven.

Er zijn ook de nodige vragen en discussies, die aandacht verdienen. Moet dat überhaupt eigenlijk wel, impacts beprijzen? En kan en moet dat ook voor waardencreatie? Hoe kan of moet met kennis over ‘echte prijzen’ worden gestuurd en wie is er dan aan zet? Welke stappen kunnen marktpartijen en maatschappelijke organisaties zetten, welke zijn vooral aan de overheid? Deze en andere vragen bespreken we tijdens het middagsymposium ‘De echte prijs van ons voedsel – true cost en true price in agro en food’. Na plenaire inleidingen waarin de thematiek wordt geschetst bespreken we deelvragen in subgroepen.

Programma in hoofdlijnen, plenair:

1. “Alles van waarde is weerloos” – de lange zoektocht naar echte prijzen. Korte inleiding op het thema, door Jan Paul van Soest, kwartiermaker Transitiecoalitie Voedsel

2. True cost en true price in agro en food – inzichten uit het onderzoeksproject. Projectteam True Price-project, Reinier de Adelhart Toorop (hoofd research True Price en Impact Institute)

3. ‘Echte prijzen: en dan?' Jetske Bouma, milieu-econoom en waarnemend sectorhoofd, Planbureau voor de Leefomgeving (PBL)

4. Durf te leren – naar een meerjarig experimentenprogramma. Eva van den Broek, Behavioral Insights/Transitiecoalitie Voedsel.

Subgroepen:

Na de inleidingen is er ruimte voor nadere discussies over (o.a.)

• De rol en speelruimte voor de boer

• Rol en speelruimte voor handel en industrie

• Wat kan de consument?

• Wat ligt er op het bord van de overheid?

• Echt geld, uitgerekend geld en de rol van de banken

• True prices en true costs zichtbaar maken in het bedrijf

• Principiële vragen en kanttekeningen

• Sturen met echte prijzen

Tenslotte maken we plenair de balans op: korte terugkoppeling, conclusies, vervolgstappen.

16.30 Afronding en napraten

Aanmelding

Voor (aspirant) leden van de Transitiecoalitie Voedsel is de bijeenkomst gratis. Niet-leden betalen € 75 om de bijeenkomst bij te kunnen wonen.

Je kunt tot maximaal 24 uur van tevoren afzeggen of een collega in jouw plaats uitnodigen. Zeg je later af of kom je niet opdagen, dan wordt € 75 in rekening gebracht.

Routebeschrijving naar de Eemlandhoeve

Mocht je met de auto willen komen, geef andere deelnemers een lift. Via o.a. Blablacar kun je ritten vinden en delen.

Georganiseerd door

Verkoop beëindigd