€ 8,50

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Museum Hilversum

Kerkbrink 6

1211 BX Hilversum

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Nieuwsfotografen opereren vaak in de brandhaarden van de wereld en op plekken waar het wringt! Te gast tijdens de 3e editie van Podium MH zijn Mariëlle van Uitert en Bram Janssen, twee nieuwsfotografen die dit jaar een prijs hebben gewonnen in de Zilveren Camera wedstrijd. Ook juryvoorzitter Marc Prust is aanwezig.

Van Uitert vertelt over recente projecten, zoals het drugsproject in Mexico. Ook Janssen vertelt over zijn projecten en in het bijzonder over zijn reportage The Missing over Afrikaanse migranten. Prust gaat dieper in over het belang van het verslagleggen van deze verhalen.

Niet zelden zitten fotojournalisten zo dicht op het nieuws, dat zij hier zelf onderdeel van gaan uitmaken met alle risico’s van dien. Janssen kwam in 2017 zelf ook in het nieuws, toen hij tijdens zijn werk een tijdje werd opgepakt door de Turkse politie. Hij was op dat moment bezig met het fotograferen van een verboden Gay Pride-evenement in Istanbul. Van Uitert werd in 2012 kortstondig ontvoerd en raakte enkele dagen later gewond bij een mortieraanval tijdens een anti-Assad demonstratie.

Datum: 28 februari 2019
Tijd: 19:30 - 21:45

PodiumMH met:

Bram Janssen
The missing | Zilveren Camera 1e prijs Nieuws internationaal – serie
Vele migranten in Zuid-Afrika leven een leven in de anonimiteit. Als ze sterven, blijven ze vaak ongeïdentificeerd. Ongeveer 3.000 lichamen worden jaarlijks naar het drukste mortuarium van het land gebracht. 10% daarvan wordt nooit geclaimd en blijft ongeïdentificeerd. In het mortuarium worden vingerafdrukken en dna afgenomen, waarna de lijken nog maximaal drie maanden bewaard worden in de koelcellen van het mortuarium. Daarna worden de anonieme lichamen met vijf tegelijk in zogenoemde 'paupergraven' begraven.

Mariëlle van Uitert
Moordstad Ciudad Juarez | Zilveren Camera 3e prijs Nieuws internationaal – serie
Het drugsgeweld in Mexico laait op. Met gemiddeld zo’n tachtig moorden per dag was 2017 het dodelijkste jaar sinds het land dat bijhoudt. Ook in Ciudad Juárez, dat van 2008 tot 2011 de gevaarlijkste stad ter wereld was, neemt het geweld weer toe. Ciudad Juárez ligt strategisch op de handelsroute tussen de regio waar marihuana en papaver worden verbouwd en de grens met de Verenigde Staten, de belangrijkste afzetmarkt voor de drugs. De stad grenst direct aan El Paso, een van de veiligste steden van de Verenigde Staten.

Marc Prüst
Juryvoorzitter De Zilveren Camera
Fotografieconsultant en curator Marc Prüst begon zijn fotografiecarrière in 2001 bij World Press Photo. Van 2007 tot 2009 werkte hij voor Agence VU in Parijs. Daarna als zelfstandig fotografieconsultant en curator, sinds 2015 weer in Amsterdam. Prüst werd in 2016 voorzitter van de jury van de Zilveren Camera. Hij was enkele jaren artistiek directeur van onder andere het Photoreporter Festival in St. Brieuc, Frankrijk en is dat nu voor het NUKU-fotofestival Ghana

Foto @ Zilveren Camera - Mariëlle van Uitert

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Museum Hilversum

Kerkbrink 6

1211 BX Hilversum

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen