€ 6,30

Première ‘Dorp in de Stad’

Venster Acties en details

€ 6,30

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Zonnehuis

30 Zonneplein

1033 EK Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement
Een film van Remy Vlek naar aanleiding van 100 jaar Tuindorp Oostzaan (1921-2021)

Over dit evenement

Tuindorp Oostzaan is het eerste tuindorp in Nederland en vooral bedoeld voor de arbeiders van de NDSM werf die begin 20e eeuw werd opgericht. Deze film is gemaakt in 2021, het jaar van de viering van 100 jaar Tuindorp Oostzaan. De film duurt ruim een uur en gaat over de geschiedenis, maar vooral ook de gentrificatie (sociale menging van diverse bevolkingsgroepen) in Tuindorp Oostzaan, dat zich uit in veelvuldige verkoop van huizen uit de sociale woningvoorraad die in Tuindorp Oostzaan van oudsher groot was. Deze gentrificatie leidt tot spanningen tussen oude en nieuwe bewoners maar ook tot een nieuwe uitdaging hoe men met elkaar omgaat.

In de film onderzoeken we de dilemma's en mogelijkheden in de verhouding tussen diverse bewoners. We gaan mee in het leven van Dansjuf Mirella en bewoner en medewerker van het Historisch Archief van Tuindorp Ton van Baardwijk. Ook maken we kennis met Lous, al 36 jaar bewoonster en lid van jeu-de-boulesclub ‘De Meteoor’, en met de jonge selfmade bakker Lard, die twee jaar geleden vanuit huis een bakkerij begon op de Kometensingel. Uiteindelijk komen we in juni 2021 op een buurtfeestje in de Vegastraat waar jong en oud, nieuwkomers en "echte" tuindorpers elkaar tegenkomen op een gemeenschappelijk plantsoen, tevens zelfontwikkelde moestuin. We zien hoe diverse groepen elkaar ontmoeten en samenkomen.

‘Dorp in de Stad’ gaat in première in het hart van Tuindorp-Oostzaan, ‘t Zonnehuis. Na de première gaat de film draaien bij de tentoonstelling over 100 jaar Tuindorp Oostzaan ‘Thuis in de Stad' in de filmzaal van het Stadsarchief. Eind december/januari volg een tv-uitzending.

Over de filmmaker: Remy Vlek maakt al 30 jaar documentaires , voor de publieke omroep en maatschappelijke instellingen. Zijn films over Amsterdam zijn veelal vertoond in Eye Filmmuseum.

Korte filmografie: ‘Zomer in van der Pekbuurt’ (première Shell Toren 2007), ‘Zomer in Slotermeer’ (2013 60-jarig bestaan), ‘Amsterdam Stad aan het IJ’ ( première Eye 2014), ‘Van wie is het IJ, van wie is de stad’ (première Eye 2019).

Let op: Voor dit evenement dient u – naast een geldig ticket – in het bezit te zijn van een coronatoegangsbewijs en geldig ID. Meer informatie: https://stadsherstel.nl/nieuws/cultuur-in-tijden-van-corona/

Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Zonnehuis

30 Zonneplein

1033 EK Amsterdam

Netherlands

Kaart bekijken

{ _('Organizer Image')}

Organisator Stadsherstel Amsterdam

Organisator van Première ‘Dorp in de Stad’

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen