€ 45 – € 65

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Vossemeerdijk 6

6 Vossemeerdijk

8251 PN Dronten

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Beleid voor refunds

Restituties tot 7 dagen voor evenement

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Zaterdag 18 augustus: Proef natuur!

De VoedselKaravaan trekt in 2018 door Nederland om verhalen en 'best-practices' op te halen voor de transitie naar een duurzaam voedselsysteem.

Als onderdeel van de Voedselkaravaan vindt op zaterdag 18 augustus Proef Natuur! plaats op landgoed Roggebotstaete. Een interactieve die in het teken staat van de wisselwerking tussen natuur en voedsel. Zo leer je brood bakken en kom je alles te weten over de werking van granen op je lichaam. Maar leer je ook over het landschap van eetbare natuur en welke oergranen er op Roggebotstaete geteeld worden. Of loop je mee in een rondleiding en leer je alles over de toekomst van voedselbossen voor Nederland.

Het landgoed is voor kinderen een speelparadijs. En je kunt hier eten, heel veel eten!

Als je voor 1 augustus inschrijft, of VELT lid bent, zijn de kosten 45 euro! Hier kun je 2 workshops te volgen en lunch en avond eten nuttigen. Na 1 augusts bedragen de kosten voor deze dag bedragen 65 euro. Kinderen tot 12 komen gratis.

Een avond te voren al komen? Dat kan! Neem je tent mee en deel voedselverhalen bij het kampvuur. In de ochtend is er koffie en thee, neem wel je eigen ontbijt mee.

Om jezelf aan te melden stuur dan een e-mail naar info@roggebotstaete.nl of koop direct een ticket via Eventbrite.

Organisaties: Stichting Landgoed Roggebotstaete, Flevovelt, De Zonnehoeve, Stichting Voedselbosbouw Nederland en Voedsel Anders.

Workshops ochtend:

- Rondleiding landgoed
Een wandeling door en uitleg over het eetbare landschap dat Roggebotstaete is.

- Lezing voedseltransitie
Pas op! Dit is interactief. Biologisch dynamisch boer en pionier Piet van Ijzendoorn deelt zijn gedachten met publiek en wisselt van gedachten. Hij start met een eigen, inhoudelijk verhaal vanui zijn bedrijfsbiografie. Daarna pakt hij door met een sociaal economische cultuur context. Wat zorgt er nu voor die langverwachte 'landbouw – voedsel' transitie. Ga met hem in gesprek.

- Workshop brood bakken
Wetenschapper en brood bakker Peter Voshol van Brood Leeft neemt je mee in de ontwikkeling van de granen van oer tot nu. Wat is het effect op ons lichaam? Is brood nu slecht of niet? En hoe smaakt dat dan? Bak brood in de steenoven van Roggebotstaete. Met graan van eigen bodem.

- Eten uit de natuur
Je gaat met een kookkunstenaar het veld in op zoek naar van alles wat eetbaar is. Daar ga je de heerlijkste
zaken mee bereiden. Dit resulteert in een uitgebreide lunch voor alle deelnemers aan het evenement.

- Voedselbos
Een uur lang aandacht voor het voedselbos op Roggebotstaete. Wat zijn de 'lessons-learned'? Waar gaat het naartoe? Waarom de keuze voor juist deze rassen op deze plek. En wat doet de ongelofelijke droogte met een voedselbos?

Workshops middag:

- Oerkoken
Dit is een rustgevende manier van koken met respect voor de natuur. Grijze Beer vertelt over de filosofie
die er achter schuilt, maar je gaat ook het spektakel van ketels en veldkoken meemaken. Ingrediënten
komen van het landgoed zelf. Er wordt een onder andere een speciaal vleespotje van bereid.

- Vegetarisch koken
Tijdens deze workshop waarbij je op ecologisch verantwoorde manier vegatarische gerechten gaat maken
worden zoveel mogelijk ingrediënten van het landgoed gebruikt. Met een klein clubje zet je een maaltijd
voor ca. 50 deelnemers op tafel, buiten op dit prachtige landgoed, of in de historische kas.

- Toekomst Roggebotstaete
Landmeester Lennard vertelt over de ontwikkelingen van Roggebotstaete sinds 2012. De achtergronden, verhalen en overtuigingen waarmee het landgoed tot nu toe is ontwikkeld komt aan bod. En aan de hand van een geillustreerde plattegrond legt hij uit hoe het eetbare landschap er in 2024 uit kan komen te zien. Geef vooral je input, wat zie jij wat er nog zou kunnen ontstaan? Leerzaam voor diegene met een maatschappelijk (eetbaar) initiatief en voor de professionele landschapsarchitect.

- Bodem en compost
Leer wat er allemaal omgaat in de bodem en waarom het waard is hier goed mee om te gaan. Het
grootste deel is theorie, maar we zullen ook de bestaande composthopen gaan onderzoeken en
verbeteren.

- Workshop 'de toekomst voor voedselbossen'
In Flevoland zijn en worden vele initiatieven ontplooid rond de aanleg en benutting van voedselbossen van uiteenlopende omvang. Onder andere in Zeewolde, Almere en natuurlijk op Roggebotstaete In het najaar start de aanleg van Eemvallei Zuid, een nieuw natuurgebied in Almere Oosterwold met het grootste voedselbos van Europa (30 ha.)

In deze interactieve workshop gaan deelnemers in overleg met elkaar en de organisatie Voedselbosbouw NL over de toekomst van voedselbossen. Met verwijzingen naar bestaande initiatieven wordt gekeken naar een groter plaatje. Voor een duurzame voedselvoorziening, kwaliteit van natuur, klimaatverandering en gezonde en lokale voeding.

- En een mooie avondvoorstelling!
"Met stem, viool, contrabas, en piano brengen Noortje Braat en Egon Kracht een intiem muziekprogramma met een lach en een traan over de transitie naar een groener leven."
Delen met vrienden

Datum en tijd

Locatie

Vossemeerdijk 6

6 Vossemeerdijk

8251 PN Dronten

Netherlands

Kaart bekijken

Beleid voor refunds

Restituties tot 7 dagen voor evenement

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen