€ 226,90 – € 453,75

Programma Leven en werken in het ritme van de seizoenen (start dec. 2021 )

Venster Acties en details

Vanaf € 226,90

Evenementdetails

Locatie

Locatie

Online evenement

Restitutiebeleid

Restitutiebeleid

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

Beschrijving van het evenement
Het programma ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’ bestaat uit 3 online bijeenkomsten die werken als een studiegroep.

Over dit evenement

Elke bijeenkomst verzorgen we een inleiding op het seizoen en bestuderen we samen welke onderwerpen, thematieken en energieën er per seizoen aan de orde zijn. Alle bijeenkomsten zijn op een woensdag: 8 december, 9 februari en 9 maart.

WAAROM EEN PROGRAMMA LEVEN EN WERKEN IN HET RITME VAN DE SEIZOENEN?

Het belang van het programma ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’ is dat het gaat over het vinden van een organisch ritme. Het vinden van een organisch ritme is noodzakelijk om heel en geïnspireerd te blijven in een wereld die steeds meer van je vraagt. Het is de basis van ruimte. Mensen die ruimte ervaren, zijn vaak geïnspireerd. 

De basis is dat ieder levend wezen drie fasen van leven kent. Dit is als volgt. Er is een expansiefase, een contractiefase en een stiltefase. Anders gezegd, alle levende wezens hebben een periode waarin ze uitdijen, waarin ze groeien, waarin ze zichtbaar naar buitengaand groter worden. Dan volgt een periode van naar binnen toe gaan. En na die periode is er een periode van stilte.

Het gaat hier eigenlijk over een levensstroom, die bijvoorbeeld te herkennen is in de ademhaling (de in- en uitademing en de periode van stilte tussen de in- en uitademing), ons dag- en nachtritme, maar ook het ritme van de seizoenen kent de drie fase. De lente en de zomer gaan over groei naar buiten toe. De herfst en winter gaan over naar binnen keren. En van 25 december tot 6 januari is er een statische fase. Dat worden ook wel de 12 heilige etmalen genoemd.

Onder invloed van onze cultuur de afgelopen jaren is in onze samenleving de nadruk komen te liggen op de expansiefase. Expansie is bijna gelijk komen te staan met ‘leven’. Er is nog nauwelijks ruimte voor contractie, laat staan voor stilte. Het lijkt wel alsof het alleen nog maar lente en zomer mag zijn.

Dit betekent dat ons natuurlijke ritme ernstig verstoord is. Contractie is namelijk nodig voor verwerking. En stilte is noodzakelijk voor nieuwe expansie. Onvoldoende contractie en ‘niet stil worden’ zorgen automatisch voor stagnatie en uitholling met implosie tot gevolg. Een beeld dat natuurlijk herkenbaar is in de huidige samenleving en mogelijk ook in ons individuele leven.

Het antwoord kan liggen in het herstel van het (natuurlijk) ritme van waaruit we leven en werken. Daarom zetten we samen met Jaap Voigt dit programma ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’ op de agenda.

Als leidraad volgen we in dit programma het ritme van de seizoenen en bespreken we welke onderwerpen, thematieken en energieën er per seizoen aan de orde zijn. Daarbij moet je ook weten dat wij als mens – en daarmee dus ook als professional en als organisatie – niet losstaan van de natuur. We aanschouwen de afwisseling van de seizoenen niet alleen. Ons gevoel, ons denken, onze ervaringen en ons handelen doorlopen evenzeer de lente, de zomer, de herfst en de winter.

Als je deelneemt aan het programma ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’, dan kan het een bron voor je zijn om samen met anderen vanuit rust, ritme en verbinding te oefenen om een organisch ritme te omarmen. Het is een weg naar ruimte en meer verbonden en geïnspireerde keuzes en oplossingen.

Hieronder lees je meer over de opzet.

PROGRAMMA INHOUD

Het programma bestaat uit 3 bijeenkomsten. In de programma opzet verzorgen we elke bijeenkomst verdieping op het thema dat er in de betreffende maand toe doet. Daarna gaan we samen met de onderwerpen aan de slag en maak je de vertaling naar jouw leven en werk.

De algemene structuur van de bijeenkomst is:

 • Terugblik op de afgelopen periode
 • Bespreken van het thema van het seizoen en de praktische uitwerking van de huidige maand
 • Eventueel stilte- of ervaringsoefening
 • In kleine groepjes bespreken van de vragen die horen bij de maand
 • Uitwisseling en verdieping in plenaire groep

8 december | SESSIE 1: Afronden / afscheid nemen / tot rust komen

Het jaar loopt ten einde. De naar binnengaande beweging zet zich maximaal in. Er kan niets nieuws meer opgestart worden; het gaat over afronden. En dan tot rust komen. Hoe wordt de kerstperiode doorgebracht en hoe de periode van 25 december tot 6 januari, de stilteperiode van het jaar? Hoe ziet dat afscheid nemen en tot rust komen in jouw organisatie eruit en hoe in je persoonlijk leven?

Tussenperiode

Tijdens de winter krijg je oefeningen en vragen om meer te leren over het ritme van de seizoenen.

9 februari | SESSIE 2: Verdieping van je eigen bezieling / visie ontwikkeling

Na een terugblik op de kerstperiode en januari is het nu aan de orde dat het nieuwe leven door je heen komt en verdiept wordt in jezelf. Het is de start van de weg van visie naar beleid. Af en toe kan je er met anderen over praten, maar niet teveel, dan geef je teveel weg dat nog niet uitgekristalliseerd is.

9 maart | SESSIE 3: Van Bezieling naar Vorm en de rol van het hart daarin

In de periode van 4 maart tot 5 april gaat het over de vormgeving van de nieuwe ideeën die in de twee maanden er voor zijn opgekomen. Het is een drukke tijd want dit proces vraagt de hele dag (en vaak ook avonden) je aandacht. Probeer alles zo precies mogelijk te doen, laat in dit stadium niets ‘wegglippen’ en er is geen plaats voor enige slordigheid. Vakmanschap dient ten volle te worden ingezet, het gaat om het leveren van kwaliteit!

TER VOORBEREIDING

Als je deelneemt krijg je voorafgaand aan het programma een inleiding op het leven en werken in het ritme van de seizoenen toegestuurd. Ook ontvang je na elke bijeenkomst een podcast met meer informatie over het betreffende seizoen. Deze podcast is gemaakt door Jaap Voigt.

VOOR WIE

Dit programma is voor (jonge) veelbelovende mensen die in hun organisatie een leidinggevende of kartrekkende rol hebben. Voor eenieder die wil bijdragen aan een duurzame toekomst, die dingen in beweging brengt en begrijpt dat werkelijke beweging bij jezelf begint. Voor eenieder die met een benieuwde blik en een dosis lef de buiten- én binnenwereld wil verkennen, die hierin een bron voor menselijk leiderschap herkent en deze bron verder wil ontdekken.

Verder kun je onderstaande criteria zien als leidraad:

 • Je hebt minimaal vijf jaar werkervaring.
 • Je loopt in jouw rol tegen grenzen van het systeem aan en wil verandering realiseren.
 • Je gelooft dat we van binnenuit doorbraken kunnen realiseren richting een duurzame toekomst in de breedste zin van het woord.
 • Je wilt hier met andere gelijkgestemde professionals aan werken en in ontwikkelen.
 • Je bent op zoek naar inspiratie en motivatie
 • Zie het vooral niet als absolute criteria. Als je twijfelt of het iets voor jou kan zijn, neem dan vooral contact op.

Aan dit programma kunnen maximaal 25 mensen deelnemen.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Locatie: Online via Zoom

Data: 8 december | 9 februari | 9 maart (woensdagen)

Tijd: 15.30 tot 17.30 uur

AANMELDEN EN KOSTEN

De kosten voor dit programma bedragen EUR 375 (excl. btw) als je deelneemt vanuit een organisatie. Als particulier betaal je de helft van het bedrag inclusief btw. Dit is inclusief 3 online sessies, studiemateriaal en het boek 'Leven en werken in het ritme van de seizoenen'.  Mocht het zo zijn dat deze prijzen bezwaarlijk voor je zijn, neem dan contact op met Marcel via marcel@clubgroeneveld.nl. We komen er altijd uit.

OVER DE DOCENTEN: LOUIS BIJL DE VROE EN MARCEL TJEPKEMA

Louis Bijl de Vroe is filosoof en studeerde af in de Toegepaste Ethiek in Utrecht. Na een periode bij het Rode Kruis is Louis als programmamaker gaan werken bij De Nieuwe Poort dat het streven heeft om de Nederlandse samenleving menselijker te maken. Via deze weg is Louis in contact gekomen met 1-N, OPEN Business Leaders en zo Club Groeneveld. Als sparringpartner, interviewer en professioneel moderator van teams en groepen is ook hier zijn drive om ‘het gesprek’ te faciliteren en de samenleving menselijker en meer open te maken

Marcel Tjepkema heeft een achtergrond als marketeer. Na gewerkt te hebben voor een exameninstituut en een van de grotere incompany trainingsbureaus van Nederland ontdekte Marcel zijn passie voor het mysterie van het leven: ‘hoe werkt het leven eigenlijk?’. Een mislukt startupavontuur bracht Marcel vlak na oprichting in contact met Business Leaders, waar hij inmiddels een van de eigenaren is. Vanuit Business Leaders heeft Marcel samen met Stichting Buitenfonds en Staatsbosbeheer Club Groeneveld opgericht.

Delen met vrienden

Locatie

Online evenement

Restitutiebeleid

Neem contact op met de organisator om een restitutie aan te vragen.

Eventbrite-kosten zijn niet restitueerbaar.

{ _('Organizer Image')}

Organisator Club Groeneveld

Organisator van Programma Leven en werken in het ritme van de seizoenen (start dec. 2021 )

Club Groeneveld is een verdiepende leeromgeving, inspiratiebron en club voor krachtige leiders, ondernemers, directeuren, initiatiefnemers, professionals en vooroplopers. We nodigen uit tot verruiming en verdieping van de kijk op het leven, het eigen leiderschap en verantwoordelijkheid in de maatschappij. Samen zoeken we de ervaring op die raakt en bezinnen we ons op belangrijke universele thema’s, dilemma’s en twijfels. Daarbij beschouwen we de natuur als belangrijke inspiratiebron voor verdieping en grensverleggende inzichten. Want waarmee je je bewust verbonden voelt, vernietig je niet!

Club Groeneveld is oorspronkelijk in 2017 opgericht door OPEN Business Leaders, Staatsbosbsheer en Stichting Buitenfonds. Het wegvallen van (Nederlandse) natuursubsidies vraagt om nieuwe investeringsmogelijkheden. De lidmaatschappen en activiteiten van Club Groeneveld bieden hier een alternatief voor. We DOEN en leggen actief verbinding met belangrijke (Nederlandse) natuurprojecten. Daarom gaat altijd een deel van de opbrengsten naar Stichting Buitenfonds ten behoeve van waardevolle projecten in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer.

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen