Verkoop beëindigd

Publieksbijeenkomst Rijk aan Ontwerpkracht

Evenementdetails

Deel dit evenement

Datum en tijd

Locatie

Locatie

Het Nieuwe Instituut

25 Museumpark

3015 CB Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Beschrijving van het evenement

Beschrijving

Publieksbijeenkomst Rijk aan Ontwerpkracht

Op 19 januari 2017 vindt in Het Nieuwe Instituut de publieksbijeenkomst Rijk aan Ontwerpkracht plaats. Vanaf 16:30u blikken o.a. Hedy d’Ancona, Adri Duivesteijn, Floris Alkemade en vier jonge ontwerpers terug op 25 jaar architectuurbeleid en wordt er vooruitgekeken. Daarnaast is de tentoonstelling Rijk aan Ontwerpkracht te bezichtigen.

Programma:

16.30 – 17.00: Zaal open
Gespreksleider: Patrick van der Klooster


17.00 – 17.05 Opening door Guus Beumer, directeur Het Nieuwe Instituut

17.05 – 17.20 Inleiding door Floris Alkemade, Rijksbouwmeester
“De relevante kracht van het ontwerp”.

17.20 – 17.50 Ruimte voor Architectuur
Reflectie op 25 jaar architectuurbeleid en vooruitblik op de komende 25 jaar met Hedy d Ancona, voormalig Minister van Cultuur en Adri Duivesteijn, voormalig wethouder Den Haag en Almere, directeur NAi.

17.50 – 18.20 Ontwerp NU!
Vier jonge ontwerpers over vier nieuwe ontwerpopgaven op het gebied van energietransitie, herbestemming, krimp en duurzaamheid.

  • Jeroen Atteveld, architect partner bij Heren5 architecten: Warmsterdam.
  • Teun van den Ende, architect: Het H-Team.
  • Arjen Vedder, planoloog gemeente Winterswijk: Samenwerken aan vitale centra.
  • Paul van Bussel, architect partner De Unie Architecten: De Energy Academy in Groningen, het meest duurzame onderwijsgebouw van Europa (architecten: Broekbakema en De Unie Architecten).

Samenvatting door Floris Alkemade.

18.20 Bezichtiging van de tentoonstelling.


Tentoonstelling Rijk aan Ontwerpkracht

De nota Ruimte voor Architectuur uit 1991 vormde de start van het nationale architectuurbeleid dat de Nederlandse architectuur nationaal en internationaal op de kaart heeft gezet. Eind 2016 vormt het verschijnen van de Actieagenda Ruimtelijk Ontwerp 2017-2020 — Samen werken aan ontwerpkracht de aanleiding voor Rijksbouwmeester Floris Alkemade om, in samenwerking met de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Infrastructuur en Milieu, te kijken naar de resultaten van 25 jaar stimulering van architectuur en ruimtelijk ontwerp in Nederland.

De afgelopen 25 jaar heeft een rijke en veelkleurige oogst opgeleverd. De door het Atelier Rijksbouwmeester samengestelde tentoonstelling laat een groot aantal plannen zien die zijn voortgekomen uit het stimuleringsbeleid en het opdrachtgeverschap van het Rijk. In de tentoonstelling is tevens ruim aandacht voor jong talent, internationalisering en ontwikkelingen in het architectuuronderwijs.

Naast presentaties van beeldmateriaal en passages uit de Troonrede 1992 lichten de minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen, de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Jet Bussemaker en Rijksbouwmeester Floris Alkemade in gefilmde interviews hun favoriete project toe.


Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18.30 uur de ene keer keuze uit verschillende soepen met brood, de andere keer een heerlijke quiche met salade. Dinervouchers a € 7,50 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.


Ministerie van Ruimtelijke Zaken

Aansluitend op de publieksbijeenkomst start tijdens Thursday Night at Het Nieuwe Instituut de nieuwe discursieve reeks oprichtingsgesprekken voor het Ministerie van Ruimtelijke Zaken. Initiatiefnemers Elma van Boxel & Kristian Koreman (ZUS), Stephan Petermann (OMA/AMO) en Marten Kuijpers (Het Nieuwe Instituut) gaan in gesprek met (ervarings)deskundigen over het thema geluk, dat een centrale rol speelde in de eerste nota’s over ruimtelijke ordening, maar dat naar de achtergrond is verdwenen. Meer informatie en tickets voor het Ministerie van Ruimtelijke Zaken zijn te vinden op de website van de Thursday Night.


Datum en tijd

Locatie

Het Nieuwe Instituut

25 Museumpark

3015 CB Rotterdam

Netherlands

Kaart bekijken

Sla dit evenement op

Evenement opgeslagen